woensdag 31 juli 2024

maandag 29 juli 2024

Beginpunt Open Zomen Festival

  Het blog sorteert alle berichten van één onderwerp uit, met de laatste het eerst in beeld. Meestal is dat handig, maar dit keer niet. Al vaak heb ik voor iemand opgezocht waar een bepaalde zoom te vinden was. Niet handig.

Daarom zet ik hieronder in een lange reeks links alle berichten van het Open Zomen Festival op een rij, te beginnen bij de eerste (oudste) berichten. De links zijn voor zover nodig vernieuwd en overtollige tekst is weggelaten.



Introductie Open Zomen Festival

Voorbereiding 

Voorbereiding 2

Voorbereiding 3

Literatuurlijst

De hoek om

Uitgangspunten van het Open Zomen Festival

Moeilijkheidsgraad

Zoom 1 Het laddertje

Knippen

Open Zoom steek

Zoom 2 Zigzag

Zoom 3 de H-zoom

Zoom 4 Wikkelsteek

Zoom 5 Gedraaide spijltjes I

Het afwerken van een werkstuk met een open zoom

Zoom 6 Gedraaide spijltjes II

Zoom 7 Gebundelde spijltjes

Cadeau Open Zomen Festival

Zoom 8 Erwtjeszoom

Zoom 9 samengetrokken zoompje

Zoom 10 gedraaide spijltjes III

Zoom 11 Slingerende koraalsteek

Zoom 12 Samengestelde open zoom

Gratis patroon garen etui

Schellekoord

Zoom 13 Dubbel geknoopte bundeltjes

Zoom 14 Festonsteek puntjes

Zoom 15 Gewikkeld zigzag zoompje

Zoom 16 Geweven spijltjes

Cadeau’tjes van Mathilda: werkbeschrijving accessoires

Zoom 17 Honingraatsteek

Zoom 18 Flanelsteek

Zoom 19 De snelle zoom

Zoom 20 Gestopte zoom in 2 kleuren

Zoom 21 Vlechtwerk

Patroon oorbellenetui

Zoom 22 Maassteek

Zoom 23 Visjes

Zoom 24 Omslingerende flanelsteek

Zoom 25 Zigzag stopzoom

Zoom 26 Bloemen sen slingers

Zoom 27 Koraalsteekslingers

Zoom 28 Bijna reticello, en echt wel Hardanger

Zoom 29 Ruiten

Zoom 30 Blaadjes

Instructie video blaadjes zoom

Zoom 31 Champignonnetjes

Zoom 32 Samengestelde zoom met taksteek en festonsteek

Pinkeep, gratis patroon

Zoom 33 Stopzoom anders

Zoom 34 Eiland in de zon

Zoom 35 Open zoom?

Zoom 36 Oekraïense bloemen

Zoom 37 Geometrie

Zoom 38 Bogen

Zoom 39 Twee-vier


Zoom 40 Last but not least: de superzoom met bloemen




donderdag 4 juli 2024

Hoe houd je de achterkant van je borduurwerk netjes? II

 Voor wie weleens een vetergaatje borduurt, is dit filmpje van Yvette Stanton heel handig

En toen ik toch op YouTube rondhing, heb ik nog eens verder gekeken. Deze video is heel duidelijk. Je kunt de video’s in YouTube automatisch van vertaalde ondertiteling voorzien door rechtsboven op het tandrad te klikken en dan te kiezen voor automatisch vertalen.

Het aan de voorzijde afhechten is heel mooi, mits je borduurgaren voldoende dik is, zodat je kruisjes vol genoeg zijn om de draad eronder goed te bedekken. Ik heb deze methode gebruikt bij dit Oekraïense  borduursel.




woensdag 3 juli 2024

Hoe houd je de achterkant van je borduurwerk netjes?

 Ervaren borduursters kennen veel manieren om ervoor te zorgen dat de achterkant van het borduurwerk netjes blijft. Op Facebook was pasgeleden een discussie gaande over de al dan niet nette achterkant. Veel mensen hebben de overtuiging dat de achterkant net zo netjes moet zijn als de voorkant.

Hoewel dat voor de perfectionisten onder ons misschien een optie is, is het voor velen van ons al fijn om een redelijk nette achterkant te hebben. Persoonlijk vind ik het een belediging als mensen amper de voorzijde van mijn werk bekijken, maar het direct omdraaien om te zien of ik wel een nette achterkant heb.

Voor borduursters (ik gebruik bij voorkeur de vrouwelijk vorm, maar sluit mannelijke borduurders natuurlijk niet uit!) die nog niet zoveel ervaring hebben, zet ik hier wat manieren om aan- en af te hechten op een rij.

  • Aanhechten met een lus. Dit kan alleen als je met twee (of een veelvoud daarvan) draadjes borduurzijde werkt: je legt de draad dubbel en steekt de twee uiteinden in het oog van de naald. Vervolgens steek je de naald door de stof en trekt aan tot je een lus overhoudt. Dan haal je de naald door de lus. Je draad is perfect aangehecht.

Je kunt er zelfs voor kiezen om dit aan de voorkant van je werk te dien, en dan met voorzichtig trekken aan de achterkant de aanhechting naar de achterkant te verschuiven.

  • Aanhechten in de “aanvliegroute”. Hierbij houd je rekening met de richting waarin je borduurt. Stel, je werkt van onder naar boven aan een rij kruisjes. Om aan te hechten steek je dan een aantal kruisjes erboven de draad van voor naar achter in de stof (eventueel kun je een knoopje leggen maar dat hoeft niet) en je komt naar boven op de plak waar je volgende steek gaat komen. Bij het verder borduren houd je de draad aan de achterkant in de gaten om er overheen te borduren. Na een paar steken is de draad voldoende gezekerd en kun je hem afknippen (met knoopje en al).
  • Je gebruikt de “pinhead” stitch. De pinhead stitch kun je maken met elk aantal draadjes zijde in de naald. Ik heb een video gevonden op YouTube, die het eenvoudig uitlegt. Zelf maak ik de twee kleine stiksteekjes in diagonale richting, zodat je dienen als de eerste “poot” van een kruisje.



De pinhead stitch kun je ook gebruiken onder platsteken, zoals je die bij bijvoorbeeld Hardanger in een aaneengesloten vlak borduurt.

Dit is het voor vandaag.. maar een nieuw blogbericht volgt..