maandag 29 september 2014

Zoom 5, Gedraaide spijltjes I

makkelijk

Bovn de omwikkelde zoom, onder de Zweedse zoom ook wel gedraaide spijltjes zoom genoemd

Trek 10 draden uit. Bundel met open zoom steek 3 draden, 2 diep. Doe hetzelfde aan de overzijde. Neem een dikke draad voor het draaien van de spijltjes en hecht aan in de afsluitrand. Voor deze zoom werk je van rechts naar links. Ga daarvoor over de eerste 2 spijltjes, onder de 2e en over de 1e. Trek aan, hecht af in de afsluitrand. Zie filmpje, en nog een filmpje, nog een derde en een vierde.


Foto van La Broderie Blanche, pag. 49
Het aanhechten van de draad in de afsluitrand kan onzichtbaar worden gedaan. Slechts twee boeken noemen en tonen een extra knoopje bij het aanhechten van een werkdraad. Toch kan het erg fijn zijn dit knoopje te leggen, als extra zekering, maar ook om te voorkomen dat de draad, wanneer die schuin gespannen wordt, gaat trekken of minder fraai uit de afsluitrand te voorschijn komt. Van deze zoom zijn talloze variaties bekend: het draaien van meer spijltjes, het tweemaal draaien van spijltjes op verschillende hoogten in de zoom. Je kunt een hele lap vullen met gedraaide spijltjes zomen alleen, als je wilt. In sommige boeken heet deze zoom een "Zweedse zoom". Vraag me niet waarom! 

Wij laten later in het Open Zomen Festival nog twee variaties zien. Wie niet kan wachten Googlet en zoekt op You tube. Hits krijg je absoluut als je "bainha aberta" of "sfilature" als zoekterm invoert. Of gewoon rechts klikt op de voorgestelde video's wanneer je de filmpjes hierboven bekijkt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten