vrijdag 8 augustus 2014

Voorbereiding 2

Heb je je stof voorbreid door het rijgen van het midden in de lengte en het bepalen van de hoogte waar je wilt beginnen met de open zoom, alsmede de breedte door het aan weerszijden 4 op,  4 neer te rijgen, dan neem je nu een beslissing of je elke zoom zijn eigen afsluitrand wilt geven, of dat je de hele lengte borduurt met platsteken en zo een versierende afsluiting van je zomen creëert. 
Hier foto’s van wat ik bedoel:
Je ziet hier duidelijk dat elke zoom wordt afgesloten met een rijtje platsteken. Het aantal platsteken dat je maakt is afhankelijk van hoeveel draden je per zoom uithaalt. Haal je 4 draden uit, dan borduur je 5 platsteken. Is je zoom 10 draden, dan borduur je 11 platsteken.
De platsteken moeten minimaal over 4 draden worden geborduurd, en wanneer je later in ons Festival draden moet verankeren in deze platsteekrand, is 4 draden misschien zelfs wel te weinig. Zeker als je tamelijk los geweven stof gebruikt.
De keuze voor de breedte is ook afhankelijk van het soort zoom en het soort werkstuk: wanneer je een zoom borduurt waarbij niets in de afsluitende rand wordt aangehecht kun je met minder brede platsteken volstaan. Borduur je een handdoekje dat vaak gewassen wordt en waarbij je een draad moet aanhechten in de cordonrand, dan moet je stevigheid hebben om je draad te verankeren.


Op de foto hiernaast zie je welk effect het heeft als je een platsteek rand borduurt om je open zomen af te sluiten. Links en rechts dezelfde rand, maar rechts in kleur geborduurd. Uiterst rechts dezelfde rand met een midden van platsteekjes over 2 draden.

Je kunt zelf bedenken welke platsteken je als afsluitrand gaat borduren. Mathilda heeft er alvast een paar bedacht en op patroon gezet:
LET OP. Elk hokje staat voor 2 draden, net zoals bij een kruissteekpatroon!Voorlopig weer genoeg stof tot nadenken :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten