maandag 22 juni 2015

Zoom 40. Last but not least: de superzoom met bloemen

lastig

Wie had dat in augustus gedacht? Dat je bovenstaande zoom kon bekijken en het heel normaal zou vinden dat je deze stap voor stap kunt naborduren? 

Het is een luchtiger versie van de Oekraïnse zoom (zoom 36), met wat extra koraalsteekslingers en een paar spinnetjes. 

Je moet dus weer aan het rekenen: de bloemen in het midden zijn geborduurd over 10 x 10 draden. In het ideale geval knip je tussen de bloemen dan ook 10 verticale draden weg, en boven en onder eveneens. Je cordonranden komen dan dus 10 + 10 + 10 draden van elkaar af te liggen. Op mijn lap kwam het beter uit om 10 x 10 voor de bloemen te nemen, en 12 draden verticaal weg te knippen. Daarom heb ik ook horizontaal 12 draden weggeknipt opdat de 'gaten' tenminste vierkant zouden zijn. Mijn cordon randen liggen dus op 12 + 10 + 12 draden van elkaar. Denk er bij het uitrekenen aan dat je moet beginnen en eindigen met een 'gat'. 

je kunt hier goed zien dat ik aan het eind meer draden heb weg geknipt. Is de
zoom eenmaal af, dan valt dit absoluut niet meer op.


Je maakt hem als volgt: Borduur boven en onder een cordonrand van platsteken over 4 draden met dik garen. Knip nu (als je uitgerust bent!) de draden weg. 

Eerste werkgang: bovenste rij met open gaten, hecht met dun garen aan in de zijkant van de zoom, op 1/3 hoogte van het gat. Leg de draad diagonaal over het gat en borduur de volgende 10 draden met 5 koraalsteken, steek over het gat naar beneden en borduur nu de draden 2 aan 2 met een koraalsteek vlakbij het stukje stof dat in het midden is blijven staan. Ga dan weer diagonaal over het gat en vul zo de hele zoom. In de tweede gang doe je precies hetzelfde, maar nu komt je draad van 2/3e van de hoogte van het gat, gaat diagonaal over het gat en kruist dus ook de eerste borduurdraad, en je borduurt weer 5 koraalsteken over 10 draden, je steekt weer diagonaal over, enz. Derde werkgang: herhaal in de onderste rij gang 1.

Vierde werkgang: herhaal in de onderste rij gang 2.Vijfde werkgang: kom op 1/3e van het onderste gat op vanuit de cordonrand en steek het gat diagonaal over, borduur 5 koraalsteken over de 10 draden, enz.Zesde werkgang: kom op 2/3e van het onderste gat op vanuit de cordonrand en steek het gat diagonaal over. Bij de kruising van de 5 andere draden in het midden van het gat leg je een koraalsteek en vervolgens borduur je een spinnetje door op en neer te gaan over de 5 borduurdraden. Je mag het spinnetje klein of groot maken, jouw smaak bepaalt. Je verlaat het op en neer weven aan de tegenoverliggende kant van waar je begon, steek even onder de laatste draad van de vorige winding heen zodat het spinnetje niet uitrekt (je zet het zo vast) en vervolg je diagonale lijn over het gat, borduur  dan weer 5 koraalsteken over de 10 draden, enz. Doe dit bij alle lege stukken in de lengte. 
Heb je er genoeg van, de zoom is zo ook heel mooi, dan laat je het zo. 

De kers op de taart zijn de bloemetjes. Daarvoor neem je een dunne gekleurde draad en borduur je vanuit het midden steeds festonsteken over de buitenste draden. De middelste 2 draden sla je over, zo krijg je vanzelf 'blaadjes' in je bloem. Kijk goed naar de foto's.

sla in het midden de twee draden over

afhechten achterzijde; steek onder de draden door en knip af 
Dit bloemetje zit in de open zoom van het garen etui,
je ziet dat hier het midden bestaat uit 12 draden en dat ik om blaadjes te krijgen
steeds in het midden 4 draden heb overgeslagen met de festonsteek.
Ook de cordonrand heeft een extra accent!10 opmerkingen:

 1. Wat een zeer mooie zoom!Was het maar niet zo ver, ik zou wel naar de cursus komen.M.H

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment! Ja, de afstand kan wel een belemmering zijn om naar een Handwerkcafé te komen. Is het een optie zelf iets op te zetten?

   Verwijderen
 2. Heel hartelijk dank voor deze veertig prachtige zomen! Ook voor de extra werkstukjes die jullie hebben aangeboden! Het was een zeer prettige en educatieve tijd. Stilletjes hoop ik voor volgend jaar op een vervolg :) ik wens jullie en de medeborduursters aan dit project een prettige vakantie toe. Nogmaals hartelijk dank. Groeten, Cornelia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel Cornelia. Kom morgen nog eens kijken, wie weet beantwoord ons volgende blog en het daarin aangekondigde project wel aan je wensen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ola maravilhoso este ponto obrigado por partilhar,adoro seu blog por todo que aqui nos transmite muitos parabéns e boa semana.
  Lucia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ola maravilhoso este ponto obrigado por partilhar,adoro seu blog por todo que aqui nos transmite muitos parabéns e boa semana.
  Lucia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. What a beautiful combination open work you have here, I would love to try it too.
  Thank you for this tutorial! Judy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. You are very welcome, Judy, thank you for the compliment!

   Verwijderen
 7. wat een mooie uitleg heb je hier achter gelaten.
  Ik hoop, als ik weer wat langere tijd kan zitten er ook aan te beginnen. Een kennisje had het een keer over muizentandjes? Hoe zien die er uit? Staat het ergens in een Zoom beschreven? Ik kan het wel bij een haakpatroon maar bij Hardanger dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen