maandag 27 april 2015

Zoom 32 Samengestelde zoom met taksteek en festonsteek

minder makkelijk

Deze zoom bestaat uit drie delen: boven en onder een ladderzoom (zie zoom 1), waarover een taksteek werd gewerkt in blauw. In het midden een bredere ladderzoom, en daarover werd een festonsteek gewerkt in een zigzagpatroon.

Voor de boven en onderzoom trek je 5 draden uit, dan laat je er drie staan, trekt 14 draden uit, laat er 3 staan en trek je weer 5 draden uit. Bundel drie draden met de openzoomsteek, 2 draden diep met dun garen. Werk over de drie draden die je liet staan de Italiaanse open zoom steek. Die kun je aan de achterzijde werken, maar ook aan de voorkant. Eerder beschreven we de achterkant, nu laten we de voorkant zien :-) Als je wilt, kun je hier een filmpje bekijken.

Borduur deze Italiaanse open zoom steek boven en onder de brede zoom.

De taksteek werk je van rechts naar links, of, dat werkt voor mij handiger, van boven naar beneden. Zie foto's. Ik nam het dikkere garen voor deze versiering. Ook hiervan staat een filmpje, via You Tube, op Pinterest, zij het dat daar geen draden zijn gebundeld.. Misschien vind je onze voordoe foto's wel net zo makkelijk te volgen. Heb je geen afleiding van het Portugees... :-)

Stap 1 taksteek

stap 2 taksteek
Heb je boven en onder de brede zoom de taksteek gewerkt, dan borduur je festonsteken over het brede open stuk. Ik nam ook hiervoor een dikke draad. In de kleur van de ondergrond ziet dat er katachtig uit. Met een afstekende kleur krijg je weer een heel ander effect. Aan jou de keuze.

Je maakt twee festonsteken over twee spijltjes 
dan neem je met de festonsteek een spijltje verder op, en laat er
ook een vallen, zodat je steeds een spijltje verspringt. Je maakt weer twee festonsteken 

en opnieuw twee festonsteken

Je gaat in drie setjes van twee festonsteken van links naar rechts over de open zoom,
en dan wissel je van richting. 
Zo borduur je de hele zoom vol.

Je ziet dat ik voor deze zoom een ring heb gebruikt, dat vond ik eenvoudiger om de spanning goed te krijgen. Het mag ook gewoon in de hand gewerkt worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten