maandag 16 maart 2015

Zoom 26, bloemen en slingers

lastig, maar meer om uit te leggen dan om te borduren :-)

Mathilda's zoom

Lilians zoomTrek 20 draden uit. Bundel met open zoom steek 3 draden, 2 draden diep. Hecht aan in de afsluitrand van de zoom op 10 draden hoog. Bundel met de koraalsteek telkens 4 spijltjes en hecht af in de aflsuitrand aan de andere kant. Reken nu uit hoe je uitkomt met de verdeling van de bloemen. In mijn rand heb ik 3 bloemen kunnen maken en had ik links twee keer het slingermotief, dan een bloem, drie keer het slingermotief, weer een bloem, drie slingermotieven, bloem, twee slingermotieven. Beschrijving hieronder is voor een bloem tussen een slingermotief, zoals Mathilda's zoom.

Hecht opnieuw een draad aan in de afsluitrand, op 2 draden hoog vanaf de onderkant van de zoom, en bundel elk spijltje met een koraalsteek. Steek na 4 spijltjes over naar de bovenkant van de zoom, steek door de koraalknoop van de tweede bundeling van 4 spijltjes, bundel de volgende 4 spijltjes elk met een koraalsteek, en steek weer over naar de onderkant van de zoom via de koraalknoop die 4 spijlen bundelt.  Bundel weer vier individuele spijltjes, en steek over naar de ander kant van je zoom, net zolang tot de zoom vol is.  Bij elke volgende gang steek je telkens door de koraalknoop van de bundel waarvan je niet de individuele spijltjes knoopt. Dit wordt het midden van de bloem, die zo mooi stevig vastzit.Hecht opnieuw een draad aan in de afsluitrand, op 4 draden hoogte, en bundel steeds dezelfde spijltjes als bij de eerste slingerrand, alleen iets lager/hoger dan de eerste.
Hecht een vierde maal aan, 16 draden hoogte, en leg weer steeds een koraalknoop om 4 spijltjes apart, steek over, bundel er weer 4, sla de koraalknoop die om vier spijltjes ligt, enz. Hecht een 5e maal aan, op 18 draden hoogte, bundel weer telkens 4 spijltjes elk met een koraalknoop, vul zo de zoom. Maak ook een koraalknoop waar de borduurdraden zich in het midden kruisen (zoals bij Mathilda's zoom)Hecht nu aan in ter hoogte van het midden en slinger om de middendraad tot je bij het eerste kruispunt voor de bloem bent; borduur met een stopsteek 6 bloemblaadjes. Je weeft daarbij telkens over 2 spijltjes en 1 borduurdraad. Je borduurt de bloemblaadjes vanuit het midden naar buiten toe. Steek dan aan de achterzijde in het stopwerk terug en borduur het volgende blaadje, herhaal tot je alle 6 blaadjes hebt geborduurd, is je draad nog niet op, slinger dan om de middendraad verder naar de volgende bloem. (Lilian hechtte de draad aan bij de koraalknoop, en hechtte ook weer af in elke bloem, dat kan natuurlijk ook!)


In de tijdschriften van MyM Ediciones, Vainicas, hebben ze al die woorden niet nodig en werken ze met schema tekeningen.   Andere boeken werken met nummers: draad 1, 1a, 2, 2a, 3, 3a enz. Nu we al zo veel open zomen gedaan hebben, zul je merken dat je deze schema's aardig kunt volgen als je ze even goed bekijkt. De bovenstaande zoom ziet er als schema zo uit: 


Borduur eerst de koraalsteken in het midden (blauw/grijze lijn) dan de turkooize, groene en oranje lijn. Als laatste de rode lijn, met koraalsteken om alle spijltjes van de slingers, maar ook om de kruisingen van borduurdraden tussen twee ‘waaiers’ en om de bundel die bloem zal worden.
Weef op, neer, op, zoals met de bruine lijnen aangegeven in de onderste tekening.


En je ziet dat het schema is getekend voor een bloem tussen twee slingers... 

Er is nooit maar 1 methode om een zoom te borduren. Zoals je kunt kiezen om de draad waarmee je de bloemen borduurt aan te hechten in de zijkant en doorgaand te borduren, dan wel bij elke bloem aan de achterkant aan te hechten en af te hechten, zo kun je ook kiezen of je bij de 'waaier' van 4 spijlen steeds door de koraalknoop heen te steken, maar je mag ook bij de laatste gang een extra koraalknoop leggen, die alle draden op zijn plek houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten