maandag 12 januari 2015

Zoom 17, Honingraatsteek

makkelijk

De Engelse naam voor de versierende steek in deze zoom is Honeycomb stitch. Alle Nederlandse stekendictionaires heb ik er op na geslagen en slechts in één boek vind ik hem terug, bij de smocksteken, en dan heet hij inderdaad ook honingraatsteek. Wie hem anders kent, mag zich melden!
Voor deze zoom trek je 4 draden uit, laat er 4 staan, trek 4 draden uit. Bundel de draden met open zoom steek per twee met dun garen, en doe dit 2 diep. Bundel aan de overzijde dezelfde draden ook met open zoom steek 2 diep. Borduur nu afwisselend over de draden die je hebt laten staan, van rechts naar links, een stiksteek over 4 draden, kom op tussen de 4e en 5e draad, ga 2 draden naar boven en maak een stiksteek over de 4 draden van 2 bundeltjes. Ga 2 draden lager en maak weer een stiksteek over 4 draden, ditmaal de 9e t/m 12e draad van het midden, vul zo de hele zoom. Keer het werk en maak de stiksteken in het midden over dezelfde draden als in de eerste toer. Kijk naar de Victoria Sampler animatie: Pulled work, Honeycomb stitch.

Doordat we alle zomen op dezelfde afstand van elkaar maken, staan de zomen elk op zich. Door de afstand kleiner te maken, lijken zomen soms één bredere zoom. Zo heb ik op mijn lap zoom 17 drie maal, op 10 draden afstand van elkaar geborduurd, met daartussen een motiefje in platsteek. Het lijkt zo één geheel. De kenner onderscheid de delen in 3 x het zoompje met honingraat steek! 
Mijn motiefje bestond uit platsteekjes, 2 draden vanaf de open zoomsteek geborduurd, over respectievelijk 4, 6, 8, 6, 4 draden breed.De bovenste en onderste zoom werden met blauw versierd en de middelste met ecru garen; een opmerkelijk ander aanzicht alleen door verschillende kleuren.

1 opmerking: