maandag 4 augustus 2014

Een goede voorbereiding is het halve werk...

in dit geval is dat niet hélemaal waar, want een lange lap vullen met open zoompjes is wel wat je noemt een 'projectje', maar een goede voorbereiding zorgt in elk geval voor minder problemen later als je eenmaal bent begonnen.

Wie staat te popelen om al wat te beginnen, zoekt op Facebook onze groep op: Facebook/Handwerkcafé Waddinxveen. Daar heeft Mathilda een mooi patroon geplaatst voor een needleroll.

Heb je al stof uitgezocht voor het Open Zomen Festival? Dan kun je beginnen met de voorbereidingen.

Is je lap door de winkel recht van draad geknipt? Haal net zo lang een draad uit vanaf de zijkant totdat je over de hele lengte één draad kunt uittrekken. Knip nu de rafels af precies langs de draad. Nu is je lap mooi recht en zal hij niet trekken.
Trek voorzichtig 1 draad uit de stof
je hebt nu een 'knipgootje'
Knip je zelf de stof, dan doe je dat natuurlijk ook recht van draad: hiervoor halen we een draad uit de stof waardoor je een ‘knip gootje’ maakt.
Pik met een naald 1 draad op in de lengte van de richting waarin je wilt gaan knippen. Wriemel een beetje met de naald zodat je een lusje krijgt dat je door kunt knippen en daarna trek je voorzichtig aan de uit te halen draad. Je uitgehaalde draad geeft keurig aan waar je knipt.
Slinger je lap om voordat je ermee gaat werken, zo rafelt hij niet uit. Als je dit met de hand met een (rijg)garen in de kleur van de stof doet, dan kun je deze later als je de lap definitief gaat zomen laten zitten.
Links en rechts van de rode rijgdraad is waar je begint met de platsteken,
dit voorbeeld correspondeert qua maat
niet met het voorbeeld in de tekst van deze post,
maar geeft slechts het idee weer.
Nog even geduld voordat je kunt gaan borduren.. je zoekt eerst nog in de lengte het midden en rijgt dit door met een contrasterende kleur garen: 4 draden, op vier draden neer.
Meet vanaf de bovenkant van de stof in het midden hoever je naar beneden wilt beginnen. Misschien wil je een afsluitend motief borduren of een woord.. Zeg dat je 15 cm vanaf de bovenkant wilt beginnen..
Tel vanaf 15 cm hoogte dan in de breedte het aantal draden af dat je wilt gaan uittrekken voor de open zomen. Bijvoorbeeld 28 x 4 draden. Doe dit links en rechts van de rijgdraad. Je open zoom wordt dan 2x(28 x 4)= 224 draden breed.

Op deze plek borduur je straks de platsteken die de draden zekeren die je gaat doorknippen.

Sinds vandaag kun je je op updates op ons blog abonneren door in de rechterkolom bij 'Follow by email' je mailadres in te vullen. Je krijgt dan vanzelf bericht als we een nieuw bericht posten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten