maandag 11 mei 2015

zoom 34 eiland in de zon

minder makkelijk

Is hij niet apart, deze zoom van eilandjes van weefsteek, en dan twee rijen verspringend? Op de een of andere manier doen de geweven stukjes me aan eilandjes denken, en dan dringt het liedje Island in the sun.. zich aan me op.. Enfin, dit heeft NIETS te maken met onze open zoom, behalve dan dat de stem van Harry Belafonte me altijd weer vrolijk maakt, en dat doet borduurwerk ook ;-)

Ook deze zoom is een samengestelde zoom: boven en onder een zigzag zoompje waarbij je 5 draden uittrekt, 4 draden laat staan, 18 draden (of 1,5 cm) uittrekt, 4 staan, 5 draden uittrekt. Borduur het zigzag zoompje als beschreven bij zoom 2; bundel 4 draden, 2 draden diep. Borduur over de 4 draden die je laat staan de Italiaanse open zoomsteek (zie zoom 32), en dan kijk je goed naar de foto's met de bijschriften -laat. Je niet in de war brengen doordat ik niet in 1 keer alle draden heb uitgetrokken, ik heb er een paar laten zitten omdat je werk de neiging heeft naar het midden van het open stuk te schuiven:

Hecht aan in de zijkant van de zoom op 1/3 van de hoogte met een dunne
draad, weef op en neer tussen 4 bundeltjes
(van rechts naar links), en trek de draad door

weef dan in teruggaande richting (dus van links naar rechts)
opnieuw op en neer over 4 bundels

aan het eind van de 4 bundels
ga je over de werkdraad en weef je opnieuw over 4 bundels
van rechts naar links 
Doordat je per 'eilandje' over en onder 9 bundels/draden gaat
(4 heen en dan over de werkdraad en weer 4 bundels)
verspringt de draad vanzelf bij elke toer
ik deed 3 heen en teruggaande toeren, dus je telt 6 draden op/neer in totaal.
Steek dan van links naar rechts onder de geweven draden en 

trek de draad door, begin een nieuw eilandje.
Bij deze zoom is het lastig onzichtbaar aan te hechten halverwege de zoom; neem dus een lange draad zodat je niet hoeft te tobben. 
Is het niet te vermijden, dan kun je het beste afhechten door aan de achterkant van de bundel de draad in te stoppen, en opnieuw bij de volgende bundel. De nieuwe draad hecht je dan aan in de achterzijde van de Italiaanse open zoomsteek, en je leidt de draad via een bundeltje in je 'eiland, opnieuw via de achterzijde en je steek dan uit aan de linkerzijkant om daarvandaan de draad te laten lopen naar een nieuw te borduren eilandje. Knip de af te hechten draad pas af als de nieuw draad is aangehecht om te voorkomen dat je bij het achter doorsteken van de nieuwe draad de oude mee terug naar buiten neemt.

Bij de tweede rij eilandjes verspring je twee bundels. 

1 opmerking:

  1. I've been enjoying your articles very much! Thank you for all the tutorials! Great music! Judy

    BeantwoordenVerwijderen