vrijdag 15 augustus 2014

Literatuurlijst Open Zomen Festival

Binnenkort kun jij dit ook!
Hoewel je op Pinterest en You Tube geweldige bronnen kunt vinden door te zoeken op de verschillende termen voor open naaiwerk, was er een tijd waarin we niet zonder boekjes konden.. die staan bij velen van ons dan ook in de kast. hierHier vind je de lijst met de gedrukte bronnen waaruit Jannie, Mathilda en Lilian haar kennis haalden. 
De keuze is beperkt gebleven tot Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse, Italiaanse en Spaanse werken. Er zijn beslist veel publicaties die wij niet kennen. En heel veel in Russisch, Turks, Chinees en andere voor ons helaas onbegrijpelijke talen! 
Leuk als je titels aan ons doorgeeft, dan kunnen wij zien of we de lijst nog completer kunnen maken. 

Een vriendin bestelde via een specialistische boekhandel een boek over Russisch borduurwerk; er stond op internet dat het tweetalig was. Boek besteld, bleek het Russisch en een andere Cyrillisch geschreven taal te zijn ;-). Enfin, de tekeningen en foto's waren geweldig!

Voor het Open Zomen Festival is het niet nodig boeken aan te schaffen. Maar als je een excuus nodig hebt, ga je gang! :-)

In gespecialiseerde handwerkwinkels tref je vaak boeken over open naaiwerk. Heerlijk om een boek eerst in te kijken en te zien of het echt wat voor je is. Dat is toch het fijnst. 
Op internet is  heel veel te vinden aan boeken over handwerken. Mary Corbet raad lezers vaak aan het bij The Book Depository te proberen. Vooral voor Engelstalige boeken een aanrader. Wie andere talen wil zoeken kijkt bij Boekhandel Van de Moosdijk, Bol, Barbara Fay, Casa Cenina, Tombolo e Disegni. Er zijn er zeker nog meer. Met de genoemde bedrijven heb ik goede ervaringen opgedaan. Het kan lonend zijn om prijzen en verzendkosten te vergelijken!

Overigens komen heel veel boeken op hetzelfde neer. Er zijn regionale verschillen.. in Italië halen ze vaak een draadje uit voordat ze hun versie van de zoomsteek maken, in Nederland doen we het meestal niet. In sommige boeken kom je een zoom tegen met een koraalknoop gebundeld, andere boeken gebruiken een dubbele koraalknoop. Soms liggen de knopen aan de voorkant, andere keren wordt hij aan de achterkant gemaakt. Leuk om te weten, de zomen zijn altijd mooi, hoe je ze ook borduurt.
4 opmerkingen: