dinsdag 23 juni 2015

Jannie leert Reticella

Ja, oké, Jannie leert reticella, wat heb ik daarmee te maken, zul je denken... Maar dat is de naam van ons volgende project: Jannie leert reticella. Tromroffel.. Hieronder leggen we uit wat we voor ogen hebben:


Naast handwerken in het Handwerkcafé, handwerken sommigen van ons ook nog in ander, kleiner verband. Eén van die verbanden is het groepje waarin Mathilda, Jannie, Tineke, Nel en Lilian verschillende borduurtechnieken uitproberen. Van dit vijf leden tellende groepje is alleen Jannie niet mee gegaan naar een cursus reticella omdat zij taalproblemen verwachtte.
Toch gaat het bij haar ook kriebelen… na Friese witwerkletters; het Marker handwerk; de open zomen en veel ervaring met Hardanger is het toch wel een logisch vervolg om dan reticella, Italiaans open naaiwerk te bestuderen. Jammer dat er, voor zover wij weten, geen enkel boek in het Nederlands is.
Mathilda en Lilian hebben besloten het samen mogelijk te maken voor Jannie ook reticella te leren. En als wij voor haar het boek van Giuliana Buonpadre vertalen, waarom dan niet voor het hele Handwerkcafé? Of zelfs voor heel bordurend Nederland?
v.l.n.r. Lilian, Giuliana Buonpadre, Yolande
We zijn het volgende van plan: we leren Jannie – en iedereen met belangstelling – de basis van de reticella techniek. Dit doen we naar aanleiding van het boek “IL RETICELLO” van Giuliana Buonpadre, die in Verona een borduurschool heeft. Haar website vind je hier: http://www.filofilo.it/eng/home-page/presentation. Bekijk de website op je gemak, je komt er prachtige foto’s tegen van deze mooie borduurtechniek en zelfs voorbeeld pagina’s uit haar verschillende boeken.
Loop je warm voor ons project Jannie leert reticella, dan is het noodzakelijk dat je eerst op zoek gaat naar het boek ‘IL RETICELLO’. Het is belangrijk om de herziene, 5e druk aan te schaffen als je het boek nog niet hebt. Wie een eerdere druk heeft kan wel meedoen en hoeft geen nieuw boek te kopen, mail ons en we zien wat we kunnen doen.
Je begrijpt dat we niet zomaar de vertaling van een heel boek online mogen zetten zonder toestemming van de auteur! Giuliana Buonpadre heeft tijdens de beurs in Parma toestemming gegeven de Nederlandse vertaling van haar boek op ons blog te publiceren. We publiceren alleen de Nederlandse vertaling, maar natuurlijk niet de foto’s en tekeningen. Zonder in het bezit te zijn van het boek is het niet mogelijk met ons mee te doen.

Uiteraard is dit project ook weer door ons voorbereid: we borduren voorbeelden, leggen extra uit waar we denken dat het nodig is en hebben zoals gezegd toestemming gekregen van mevrouw Buonpadre. In de 4e druk van haar boek  worden 14 verschillende blokjes met versieringen behandeld van hetzelfde formaat. In de herziene, 5e druk, worden er 21 verschillende motieven behandeld. Helaas kwamen we er pas achter dat er een herziening had plaatsgevonden toen Jannie het boek voor zichzelf bestelde, en Lilian het hele boek al uit de 4e druk had vertaald :-).

Het Handwerkcafé Waddinxveen zal in tweewekelijkse afleveringen alle beschreven motieven uit de 5e druk vertalen en publiceren op het blog. Uitgaande van 16 motieven had Mathilda uitgerekend hoeveel stof je nodig zou hebben. Dit is natuurlijk nog steeds bruikbaar, en ook dit document komt in de loop van het project Jannie Leert Reticella online.

Verder zal Jannie leert reticella als project lijken op het Open Zomen Festival: de blokjes komen elke twee weken op maandagmorgen op ons blog te staan, voordat we beginnen geven we je alle informatie over het boek, de stof, de garens, eventuele alternatieve stoffen en garens. 
Anders dan bij het Open Zomen Festival, zullen we de vertaling en ons commentaar ook als download verstrekken, zodat iedereen heel makkelijk haar eigen vertaling kan downloaden en bewaren.
De Faceboekgroep Handwerkcafé Waddinxveen blijft bestaan zodat je vrij direct toegang hebt tot Mathilda en Lilian als er vragen rijzen. Wie weet komen er ook wel gezellige Jannie leert reticella dagen in Het Borduurparadijs, of in de Regenboogschool in Waddinxveen. Dat hangt af van jullie enthousiasme.

Je mag weer mee op ontdekkingsreis met ons, want hoewel Mathilda en Lilian tweemaal een week op borduurvakantie/cursus zijn geweest, hebben we absoluut nog niet het hoogste niveau van reticella bereikt. Toch denken we dat uitleggen van hetgeen wij nu kunnen Jannie zal helpen. Zal Jannie aan het eind van het komend seizoen een mooie reticella lap hebben? De tijd zal het ons leren! 

Gaan jullie weer mee op ontdekkingsreis? We beginnen vanaf nu met het publiceren van de voorbereidingen, en het eerste blokje reticella komt op 5 oktober online te staan. 

3 opmerkingen:

  1. Lijkt me erg leuk. Maar eens op zoek naar het juiste boek.

    Groeten, Dora

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat jullie dit doen. Ik ga ook op zoek naar het boek en probeer dit te volgen. Ik vind het een prachrige techniek die ik graag wil leren. En heel erg bedankt voor de prachtige open zomen.

    BeantwoordenVerwijderen