maandag 21 september 2015

Grote en kleine vensters..Dit geurzakje werd op 15 draads stof geborduurd met
vensters waar 12 draden werd weggeknipt.
De spijltjes zijn 6 draden.
In de verschillende voorbeelden die we inmiddels hebben laten zien, worden steeds andere maten gegeven voor de 'vensters' van het borduurwerk.

Dit komt omdat we telkens met andere stoffen werkten. Het borduurwerk van Giuliana is heel fijn, de vensters zijn maar klein; er worden bij 15 draads stof slechts 12 draden weggeknipt voor elk hokje (venstertje). Anderen werken met dezelfde 15 draad stof, maar halen dan wel 18 draden uit.

Toen Giuliana de proeflap van Lilian zag, gemaakt in Duitsland onder leiding van een zeer ervaren Duitse lerares, was haar onmiddellijke reactie dan ook: "Je vensters zijn veel te groot!"
Dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

De vuistregel is dat je ongeveer de helft van het aantal uitgehaalde draden laat staan voor een spijl. Ook geldt dat hoe grover de stof, hoe meer draden je nodig zult hebben om de afgeknipte draden te zekeren. Dus bij 12 draads stof neem je bijvoorbeeld 6 draden voor de platsteek/cordonrand, en 4 voor de hokjessteek.  Bij 15 draads stof neem je bijvoorbeeld 3 voor deze beide randen.

Vanzelfsprekend werkt men bij een zeer fijne stof en kleine vensters met een veel dunnere draad voor de kantvullingen dan bij een grovere stof.

In ons filmpje werkte ik met 12 draads stof en knipte ik 14 draden weg voor het venster. Het belang van uitproberen kan niet genoeg worden benadrukt. Probeer met jouw stof en jouw garen uit wat werkt.

Wellicht ten overvloede: in het filmpje worden 14 draden weggeknipt voor elk venstertje. In ons rekenvoorbeeld van Mathilda rekent zij met 18 draden voor een venstertje. Je kunt dus niet 'domweg' het filmpje kopiëren voor een werkstuk dat je baseert op ons rekenvoorbeeld! (Sorry!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten