maandag 14 september 2015

Alle begin is moeilijk

.. en dat is niet anders voor het beginnen met een nieuwe borduurtechniek. Het boek Il Reticello is vrij kort  over het doorknippen van draden voordat met het eigenlijke borduren kan worden begonnen. Terwijl juist dat knippen zovelen van ons koude rillingen bezorgt. Stel je voor dat je een fout maakt? Is dan je hele lap bedorven? Hoe voorkom je dat je een onherstelbare fout maakt?

dit zakje werd geborduurd op 11 draads
Vaupel en Heilenbeck band,
met perlé nr. 12 voor de hokjes steken en nr. 8 voor
de cordonrand en het sierrandje langs
de bovenkant.
De kantvulling werd met redelijk dik House of Embroidery
garen geborduurd.
Mathilda heeft voor ons een voorbeeld geborduurd. Dit zal al veel helderheid scheppen. Het document met de foto's en de bijbehorende tekst vind je hier.

Mocht je meer leren van voordoen; daar hebben we ook aan gedacht. Onze eigen Steven Spielberg, a.k.a. Mathilda, heeft met camera toegekeken hoe Lilian het uitlegt. Dat vindt je hier. Zo kun je de 'juf' honderd keer op de handen kijken als je dat wilt. Jannie heeft het knippen ondertussen al helemaal onder de knie. Jij kunt het ook! :-)

We raden je aan vooral veel te oefenen en daar je hersens goed bij te houden. Begin met een klein lapje dat je eventueel, als het knippen is gelukt, af kunt werken als een geurzakje of als naaldenboekje.

Bijna alle knipfouten zijn met wat kunst- en vliegwerk op te vangen of te verdoezelen. Daarover later meer.

2 opmerkingen: