maandag 19 februari 2018

Aandacht voor stoppatronen en doorstoppen..

In het Handwerkcafé handwerken we niet alleen, maar we houden elkaar natuurlijk ook op de hoogte van allerlei nieuws op handwerkgebied. Zo hadden we het pas over de geweldige boeken van Yvette Stanton, en haar binnenkort nieuw uit te komen boek over doorstoppen in Noorwegen, het Smøyg. Yvette liet alvast wat preview foto's zien en die zijn om te likkebaarden. Dat Noors doorstoppen kenden nog maar weinigen in ons Handwerkcafé..

Daarvandaan kwam de discussie al snel op andere vormen van doorstoppen: het Nederlandse doorstoppen, maar ook de stoppen uit de Oekraïne en Japan (Kogin) kwamen ter sprake. En dus rees het plan om er met elkaar mee bezig te gaan.. we besteden de tijd die we nog moeten wachten op het boek van Yvette, met het zoeken naar en borduren van patronen die we nu al kunnen aanschaffen.

Zo ben ik begonnen met de stoplap Joppe, een patroon van Sabine Taterra. Een ander prachtig patroon is de Sankt Gallen, ook van Sabine. Wie deze patronen wil kopen moet twee dingen weten: de vroegste uitgaven van haar patronen zijn in zwart gedrukt, en niet heel makkelijk te lezen. Nieuwe edities zijn gelukkig in kleur en daardoor veel makkelijker te volgen. Ook kleurt Sabine geen overlap van de ene patroon pagina naar de andere. Hierdoor zie je niet direct dat zij enkele hokjes van de vorige pagina herhaalt. Frustrerend als je dit pas ziet als je al geborduurd hebt :-)

Veel gratis stoppatronen kun je downloaden via de site van Nederlands gebreid. Evelien Verkerk heeft deze patronen getekend en gratis ter beschikking gesteld voor een ieder die er gebruik van wil maken. Hoe leuk is dat?!

Er valt heel veel te ontdekken over doorstoppen en het 'echte' stoppen, wat bedoeld was om textiel te repareren. Er zijn boeken over: o.a. Het Grote Stoppenboek van Nan van der Storm. Daar heb ik ook al in zitten kijken en er wat uit geprobeerd.. zelf heb ik wat moeite om haar patroon te lezen, maar dat kan aan mij liggen.
Musea hebben ook soms stoppatronen, denk aan Historisch Museum de Bevelanden, waar momenteel ook merklappen worden geëxposeerd met stoppen, maar waar de museumwinkel ook patronen verkoopt. Museum Dokkum heeft er ook enkele:museum shop

We houden ons aanbevolen voor tips over nog meer patronen en bronnen daarvan. De bekende handwerkwinkels hebben natuurlijk ook een fraaie collectie patronen.. bijna was ik gezwicht voor het prachtige patroon uit de stand van Soed Idee. Maar ja, ik had al 4 (!!) meter borduurband gekocht, en de portemonnaie was leeg. Maar goed ook: ik heb nog genoeg te doen :-)

Kortom, alleen met stoppen kun je al jaren zoet zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten