zaterdag 3 september 2016

Bargello

Een heel dankbare steek bij het tapisserie borduren is de vlamsteek, ook wel bargello of kloostersteek genoemd. De naam Florentijns borduren komt ook wel voor.

Het is een heel eenvoudige steek, die trapsgewijs omhoog of naar beneden wordt geborduurd met wat in essentie platsteken zijn.  Je kunt er echter verrassend veel bijzondere combinaties mee maken. Het boekje van Maria Elide is geheel aan deze steek gewijd, en zij heeft sinds enkele dagen zelfs een tweede boekje met motieven in deze steek uitgebracht. Ook op Pinterest of via Googlen kun je veel voorbeelden van Bargello vinden.
nog niet in Nederland verkrijgbaar
Wil je zelf proberen een patroontje in de kloostersteek te ontwerpen, neem dan ruitjes papier en kleurpotloden.. de steken worden afhankelijk van de stof, over 4 of 6 draden geborduurd. Op mijn lap staan er verschillende met steken over 4 draden, en slechts 1 over 6 draden; dat vond ik iets te grof uitvallen. De 'treden' van het patroon worden over 1, 2, 3 of meer draden geborduurd. Borduur je over 4 draden verticaal, dan is de volgende stap 2 draden hoger, maar ook over vier draden. Het omschrijven is veel lastiger dan het afkijken van een foto, kijk maar:

patroon: Lilian Kok
als je dit patroon wilt borduren dan begin je rechtsonder met de lichtroze draad, en maakt links onder 1 steek over 4 draden, daarnaast twee draden hoger 1 steek, en weer 2 draden hoger 1 steek, de volgende stap is twee steken, nog eens 2 steken, dan drie, daarna 4, om daarna weer 'af te dalen' en naar beneden toe de reeks in omgekeerde volgorde borduren tot je weer 3 x 1 steek hebt, waarna je dezelfde boog herhaalt totdat je motief breed genoeg is. Volgende kleuren volgen het uitgezette motief. Aan het eind borduur je aan de onderkant het motief volgens je kleuren schema vol.


In ons Handwerkcafé is er de discussie of je je motief centreert op je rolletje/werkstuk, of niet. Veel dames kiezen ervoor om vanuit het midden te werken. Persoonlijk ben ik daar te lui voor en ik borduur ieder motief vanuit de rechter onderkant. Als je dit consequent volhoud, is daar niets mis mee. Zelfs niet als het een flink motief betreft.
patroon: Silvana Fontanelli

De foto hiernaast laat zien hoe dat uitpakt. Dit is het motief dat over 6 draden op 11 draads stof werd geborduurd. Het patroon is van Silvana Fontanelli en is terug te vinden in verschillende werkjes op haar geweldige blog: il piacere del ricamo. In de rechterkolom van haar blog zie je zowel bargello, als punto fiamma en bustina bargello staan. Al deze linkjes leveren voorbeelden van bargello en bovendien ideeën voor projecten.

Denken we bij tapisserie meestal aan volledig geborduurde vlakken, het kan ook anders. Of je deze toepassing van bargello ook nog tapisserie noemt, laat ik maar in het midden. 
Dit is een kleedje van 15 draad stof, geborduurd met 2 draden dmc slijtzijde. borduurwerk en patroon: Lilian Kok
Dit kleedje neem ik vrijdag mee naar het open huis bij het Borduurparadijs, volgende week vrijdag t/m zondag. Uiteraard ook het voorbeeld van het gratis patroon dat we daar dan uitdelen, en mijn tapisseriekleed in wording. Geen opmerkingen:

Een reactie posten