maandag 29 augustus 2016

meer boeken met Tapisserie

We hebben al gesproken over de boeken De nieuwe wereld van de naaldkunst, en Tapisserie. Beide uit de jaren 70. Er zijn nog meer van die oude uitgaven die je voor een prikkie op de kop kunt tikken.  Bijvoorbeeld "Naaldkunst. Het grote borduurboek, uitgegeven door Kluwerpers in 1976 ISBN 90 215 0592 4. Oorspronkelijk in het Engels uitgegeven in 1972.
Net als de twee eerder genoemde boeken ademt ook deze een typische jaren '70 sfeer. Het heeft echter een paar hoofdstukken gewijd aan tapisserie en het stekenoverzicht is prima. Misschien heb je hem al jaren in de kast staan of loop je er bij toeval tegenaan in een kringloop winkel?

Nog zo'n oud boek is Creatief borduren, van Lekturama, ook uit de '70 er jaren. Ook hierin wordt aandacht besteed aan tapisserie. De foto's illustreren wat je kunt verwachten. Ook de witte kussenhoes die Tonny verleden week op Facebook liet zien staat erin.
De foto's geven je een idee van de inhoud over tapisserie. Bestaan er dan geen nieuwe boeken over tapisserie?! Natuurlijk wel!


Een heel aardig boek en zeker de moeite waard als je niet zo van bont borduurwerk houdt, is 71 Carreaux, geschreven door Dominique Siegler Lathrop en Jeanette Mougenot. Uitgeverij Tutti frutti, Frans, ISBN978-2-36009-076-1. Te koop bij o.m. Het Borduurparadijs en Naald en Draad, voor rond de twintig euro. Dit boek is zeker zijn geld waard.

Dan is er een boekje van Maria Elide Melani, in eigen beheer uitgegeven en exclusief in Nederland te koop bij het Borduurparadijs. Het geeft 21 voorbeelden (foto's en tekst in het Italiaans) van Florentijns borduurwerk, ook wel Bargello of kloostersteek of vlamsteek genoemd.


Ook een aardig boekje met patronen in Bargello is van de hand van Silvana Fontanelli, Filo, Tela en Fantasia: borduurwerkjes met Perzisch ajour en bargello. We kennen Silvana van haar blog "Il piacere del ricamo", waar zij ook gratis patronen met bargello heeft staan. Het boekje kun je via uitgeverij Nuova S1 bestellen, of bij Casa Cenina.Heel vrij werk vind je in het boek Needlepoint decor bags van Diana Parkes. Engelstalig, met veel leuke ideeën voor tapisserie  tasjes en met steektekeningen. ISBN 0-958-21059-4. Uitgegeven in 2002 door Georgeson Publishing Ltd.


Voorlopig zijn dit de boeken waar ik inspiratie uit haal, maar er is natuurlijk altijd nog Pinterest. Zoek op Pinterest onder de noemer Tapisserie, needlepoint, canvaswork en je vindt een overdaad aan ideeën en steek voorbeelden.

Zelf heb ik mijn Pinterest albums Tapisserie/Needlepoint en Tapisserie how-to genoemd om enigszins te kunnen terug vinden of het een idee, dan wel een steektekening is.Laat eens horen wat jullie voor leuke tapisserie boeken en ideeën hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten