zaterdag 2 januari 2016

Volkskrant begint het nieuwe jaar met vooroordeel

Het Volkskrant Magazine van 2 januari besteed in de rubriek Eindelijk Weekeind, aandacht aan de weekeind besteding van BNers. Ik lees deze rubriek graag omdat het leuk is te zien dat ook BNers gewone mensen zijn met gewone hobby's en gewoonten. Het is me nog nooit opgevallen dat er een waarde oordeel zou hangen aan de aard van de vrijetijdsbesteding. Deze keer valt de eer te beurt aan Anna Enquist, die -zo valt te lezen- in haar vrije tijd graag borduurt. De toon van verslaggeefster Eva Hoeke is precies de reden waarom veel vrouwen het liever voor zich houden dat zij ontspanning vinden in het handwerken.

"Een bekentenis: Anna Enquist borduurt. Anna Enquist, de ernstige schrijfter, de briljante psycho-analyticus, dezelfde vrouw die sigaretten rookt en Bachs Goldbergvariaties bestudeert en dicht over afscheid, eenzaamheid, de dood? Ja, die."

Alsof ernst en denkvermogen niet zouden samengaan met borduren?!

"En niet eens moeilijke vergezichten hoor, nee, gewoon bloemenprentjes en trollentaferelen. Bril op, zig voor zag, precies zoals de tekening dat dicteert. En dan borduurt ze nog in kruissteekjes ook, de truttigste aller steken!"

Fijn dat we dat nu weten uit de mond van een expert, want wie borduurt er nu niet zig voor zag? Eva Hoeke heeft waarschijnlijk nog nooit van haar leven een naald vastgehouden, maar heeft voldoende kennis van alle andere borduursteken, om die als minder truttig te waarderen?

Hoeke's gebrek aan kennis wordt ook verder in het artikel pijnlijk duidelijk, want "het enige dat niet kan is er je eigen interpretatie of creativiteit op los laten."

Hm, laat de kwaliteitskrant hier nu zelf een steekje vallen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten