donderdag 7 januari 2016

Lilian leert reticella ;-)

Update van het gordijn...
inmiddels zijn vier grote sterren geborduurd, en een kantvulling er in en eromheen (zie vorig blog bericht). Verder met het 'lint' dat een onderverdeling in het grote venster geeft.. leuk om weer even met kleur te werken.
Op de foto zie je het stuk waar gewerkt wordt, vastgenaaid met blauw machinegaren, op een zwart stukje skai. Het skai is stevig maar toch soepel. Het staat toe het borduurwerk alle kanten op te buigen, maar doordat de spijltjes in vorm zijn vastgezet, kunnen ze niet gaan rekken. Tot nu toe bevalt het prima om de kantvulling zo te borduren. Het nadeel is natuurlijk dat je het werk eerst op het stugge skai moet naaien, en dat je je draden niet direct kunt aan- of afhechten.

Deze truc is niet van mezelf.. het Ruskin, een uit het Lake District in Engeland afkomstige techniek, gebruikt voor al het sneewerk zo'n kunstleren lapje. Deze video laat je zien hoe het werkt. Het skai hulpje zie je in actie vanaf 39 seconden.

Puristen zullen me wellicht op de vingers tikken om mijn menging van Ruskin techniek in het reticello. Maar ja, ik kijk af bij het Ruskin; het hele Ruskin is ontstaan doordat tekeningen van het reticella meereisden met Engelse heren, die eind 19e eeuw een thuis industrie op poten wilden zetten om de arme bevolking van het Lake District te helpen.. Over afkijken gesproken ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten