dinsdag 17 november 2015

Jannie leert reticella... grotere vensters maken

Hoewel met het boek van Giuliana een goede basis wordt gelegd om reticella vensters te kunnen borduren, behandelt het boek jammer genoeg niet de aanpak van een groter project. Zoals gezegd hebben wij in het Handwerkcafé de wijsheid niet in pacht, óók niet op het gebied van verfijnde Italiaanse borduurtechnieken ;-). Toch denken we nog een paar tips door te kunnen geven die misschien helpen.

Achteraan op de foto zie je de 6 op, 18 neer rijgdraad,
en links en op de voorgrond is de omtrek aan gegeven,
met een stukje recht en een paar trapjes.
Wil je een groot venster maken, bepaal dan eerst het midden van je motief, en geef dit aan op je stof. Daarvandaan tel je het motief uit met rijgsteken in een afstekende kleur: op voor de spijlen, neer voor de gaten. Bijvoorbeeld: je maakt spijlen van 6 draden en gaten van 18 draden. Dan geef je met rijgsteken over 6 draden óp aan waar de spijl komt, en je gaat neer voor de gaten, dus 18 draden. Doe dit in horizontale en in verticale richting. Je krijgt zo een beeld hoe groot je motief is.

Heb je een motief dat ingewikkeld is, met trapjes, dan kun je ook de buitenkant op deze manier helemaal uit tellen met rijgdraden. Je kunt dan niet de strikte indeling op voor spijlen en neer voor gaten aanhouden, maar je hebt wel precies voor ogen tot welke plek je draden uit gaat trekken. Zo weet je zeker dat je het correct hebt uitgeteld, want je checkt het natuurlijk wel twee keer voordat je de schaar in de stof zet.

Wil je deze informatie uitprinten, dan is hier de link naar het bestand.Geen opmerkingen:

Een reactie posten