zaterdag 16 oktober 2021

SAL 10: Wel of niet in een ring borduren

In de beschrijving van de grote merklap die we als SAL borduren, staat dat je de stof in een ring moet opspannen.

Veel Nederlandse borduursters werken in de hand, dus zonder borduur ring. Is dat bij dit werkstuk handig?Dat hangt er van af. Veel van het borduurwerk, met name de platsteken, de vetergaatjes en de omwikkelde stiksteken kun je net zo makkelijk in de hand doen als dat je voorkeur heeft. 

Het is lastig te zien zonder dat de stof is gespannen. Ook kun je beter eerst de sterren borduren, en daarna pas de vetergaatjes. Als er vetergaatjes zitten, kun je de individuele weefseldraden daarna eigenlijk niet meer tellen..


Waar ik écht een ring aanbeveel, is bij het borduren van alle diagonale steken zoals in de sterren en de rendieren. Borduur je deze zonder ring, dan is het erg lastig de juiste gaatjes te vinden. Je zit er zó een draadje naast. En dat ontdek je natuurlijk nooit meteen bij de volgende steek...😖

De beste tip die ik geven kan voor het borduren van kleine en grote diagonaal geborduurde sterren, is het tellen van de weefseldraden aan weerszijden: borduur je sterretjes over 6 draden, dan heb je dus 7 diagonale steekjes over 6 weefseldraadjes, en in de 'binnenhoek' 6 weefseldraden. Ook aan de 'binnenkant' moet je 6 weefseldraden 'opsluiten'. Controleer dit bij elke bocht en je ziet direct of je nog goed gaat!



En voor diegenen die graag met een ring werken, bedenk dat je erg op je spanning moet letten wanneer je lange platsteken maakt over 6 of meer draden. Voor je het weet, heb je per ongeluk te strak aangetrokken en krijg je gaatjes tussen de groepjes platsteken. Probeer die dus eens in de hand te borduren en kijk of je dan de draad losjes naar beneden kunt laten gaan. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten