vrijdag 17 januari 2020

Workshop Hitomezashi

Iedereen was mooi op tijd, zelfs de beheerder van onze ruimte was aanwezig om te helpen bij het aansluiten van de tv op Nan's pc. Het is altijd leuk om 'nieuwe' gezichten te zien in ons café. En die waren er bij bosjes. 

Helaas werkte de koppeling van de tv met de pc niet, ondanks alle voorzorgen. Daarom niet getreurd, Nan kon ook zonder digitale ondersteuning heel goed uitleggen waar het om draait. Nan had mooie voorbeelden bij zich van Hitomezashi, Boro, Sashiko. 
Nan laat geborduurde stap-voor-stap voorbeelden zien

Even bladeren in de boeken van Nan
en ook even bladeren in de tweede hands boeken
Druk aan het werk
Carol schiet al aardig op
Volle concentratie

Hitomezashi, zo hoorden we, is een Japanse borduurtechniek, verwant aan het Kogin en Sashiko, alsook aan Boro. Over Boro vind je hier  meer.
Sashiko werd oorspronkelijk beoefend om twee lagen stof aan elkaar vast te maken, vergelijkbaar met het doorquilten van een lappendeken. Bij Sashiko kruisen de geborduurde lijnen in rijgsteek elkaar niet. Bij Hitomezashi juist wel. Bij alle genoemde technieken wordt slechts een steek gebruikt: de rijgsteek. Hitomezashi betekent in het Japans dan ook "één steek". Boro is het vrij aan elkaar zetten, ook weer met simpele rijgsteken, van verschillende lapjes en stofjes, ogenschijnlijk lukraak. Kogin is het doorstoppen van een stof in een strikt geometrisch patroon, en traditioneel veelal in wit op donkerblauw uitgevoerd. Wat meer informatie, met name over Sashiko, vind je op de website Handwerkwereld. Engelse uitleg en informatie vind je hier.

De verzorgde materiaalpakketjes bevatten alles wat we nodig hadden om direct te kunnen beginnen, en na wat verdere uitleg over het lezen van het patroon, konden we het zelf proberen. De drie voorbeelden uit het pakketje waren niet heel moeilijk, maar het is en blijft oppassen met geteld borduurwerk! Voor Nan was het hard werken maar iedereen had het naar haar zin en kreeg ruim voldoende hulp.

Tussendoor was er gelegenheid tot het bekijken van 4 van Nan's boeken, die ook konden worden aangeschaft. Bovendien hadden we een heel volle weggeeftafel. De boeken en tijdschriften waren ons geschonken door een kennis van Helga en door Joke. Aan het eind van de middag hadden de boeken inclusief een donatie, €65,- opgebracht voor Care for Family. 

We bedankten Nan heel hartelijk voor haar leuke workshop en boden haar een klein cadeau'tje aan als blijk van waardering. Een heel leuke middag.

Thuisgekomen heb ik direct doorgeborduurd en een aantal patroontjes uit het boek 300 stoppatronen uitgeprobeerd. Soms knipper je met je ogen en ben je opeens de draad kwijt van waar je precies was :-) 
Boek verkrijgbaar bij Nan van der Storm, het onderste motief staat hieronder als patroon.

Toen werd de uitdaging natuurlijk om 1 van de vele plaatjes die je op internet ziet, uit te werken naar een echt patroontje. Ik heb hem al geborduurd. Jullie kunnen het ook, want hier is het patroon dat ik ervan maakte. Veel plezier ermee!
Net als de patronen van Nan: beginnen met rood, dan met groen, daarna de twee kleuren blauw. De kleuren zijn slechts om de stappen weer te geven, je borduurt alles in dezelfde kleur.
Op patroon gezet door Lilian Kok.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten