zondag 30 september 2018

we hebben wat te vieren..

In oktober 2008, het kan ook begin november zijn geweest, was het voor de eerste keer Handwerkcafé in buurtgebouw de Boog. 
 


Naar voorbeeld van het Handwerkcafé in Zwolle, opgericht door Carola Bruinink, begon Lilian Kok te zoeken naar een geschikte locatie voor een handwerkcafé. Via Vrijwilligerswerk Waddinxveen vond zij die plek bij buurtcentrum de Boog. Yvonne van der Tol, destijds bestuurslid, was graag bereid het initiatief in te passen in de activiteiten van de Boog en zo werd de eerste bijeenkomst gehouden in het buurtcentrum. De eerste tijd eenmaal per maand, maar al snel bleek de behoefte groot genoeg om een wekelijkse bijeenkomst te rechtvaardigen. Vanaf het allereerste moment is Yvonne altijd aanwezig geweest om de ruimte in de Boog te beheren, koffie en thee te schenken en naderhand te zaal op te ruimen en te sluiten. Toen na verloop van tijd de Boog werd gesloten als buurthuis en wij verhuisden naar de Regenboogschool, bleef Yvonne als vanzelfsprekend het gastvrouwschap op zich nemen.


Lilian is steeds de creatieve motor achter het café geweest en gebleven. Workshops werden door haar geregeld, en met uitzondering van af en toe een gast-docente, door haar ontworpen en uitgewerkt.
In de afgelopen tien jaar hebben we met elkaar veel plezier gehad in het handwerkcafé, en hebben we ook de nodige uitstapjes met elkaar gemaakt.. een paar herinneringen..


Workshops hardanger, tapisserie, biscornu spelden kussentje maken, schilderen op textiel,  staafknopen borduren, het Open Zomen Festival, het project Jannie leert reticella, haakdiploma voor meisjes,  mutsjes breien voor Gambia, uitje naar handwerkwinkels Het Borduurparadijs en naar de handwerkwinkel in Nieuwpoort, soms uit eten.. Bezoek weverij Vaupel en Heilenbeck Duitsland, kerst vieren met een high tea waarbij iedereen wat mee brengt. Potluck tea/diner bij Lilian in de tuin, vilten kronen en een koningsmantel gemaakt voor de Regenboog bij de kroning van Willem-Alexander, mailart enveloppen uitwisseling, hulp bieden aan de onderwijzers bij voorbereidingen van het sinterklaas vieren in de school, helpen met creatieve lessen op school. Het borduurmuseum bezocht.

De insteek van het Handwerkcafé is en blijft dat zo veel mogelijk mensen mee kunnen doen; reden waarom alle workshops gratis worden gegeven en er wordt gezocht naar de goedkoopste manier om de benodigde materialen te vinden.


Dus ja, we hebben wat te vieren. In tien jaar tijd heeft het Handwerkcafé heel wat draadjes gesponnen tussen de deelneemsters onderling en is de woensdagmiddag voor velen een middag geworden die we niet willen missen.

Op 14 november gaan we met zijn allen daarom lunchen in het Weegje. Ieder voor eigen rekening. Het is fijn als je Lyda even laat weten als je komt, dan weten de mensen van het Weegje op hoeveel vrouwen ze kunnen rekenen. Telefoon (0182) 615166, email jzwieten@ziggo.nl
  

1 opmerking: