donderdag 9 juni 2016

Tapisserie!

 We hebben het al een paar weken over hetgeen we komend seizoen gaan doen. Was je al flink nieuwsgierig? Na al de zachte kleurtjes en het wit van het meer traditionele werk als open zomen en reticella, waren we in het Handwerkcafé Waddinxveen er helemaal klaar voor om eens flink met kleur te gaan werken. 

Komend najaar gaan we ons bezig houden met tapisserie. Wie bij deze term denkt aan antieke stoeltjes met een wollen geborduurde bekleding, heeft de ontwikkelingen op dit gebied niet echt gevolgd. ;-) Er is zoveel leuks te ontdekken met tapisserie. Waar het vroeger op een stijf stramien werd geborduurd, pakt men tegenwoordig voor het kleinere werk vaak ook gewone borduurstof. Die stof moet dan wel regelmatig geweven zijn (evenveel draadjes bij inslag en ketting) en aftelbaar.

Komend schooljaar (we werken in schooljaren omdat we in een school gevestigd zijn) gaan we met zijn allen bezig met tapisserie, maar de structuur van de plannen is weer iets anders dan bij het Open Zomen Festival en bij Jannie leert reticella. Dit keer geen wekelijks of twee wekelijks huiswerk, maar zo te hooi en te gras een blog over hoe wij er in het café mee bezig zijn. We plaatsen een foto van waar we mee bezig zijn, vertellen waar het patroon vandaan komt en geven kleurnummers als we afwijken van het gegeven patroon. Natuurlijk maken we ook onze eigen patroontjes en die krijg je van ons. Ook bedenken we een paar projecten om met tapisserie te maken, en ook daarvan geven we beschrijvingen. We nodigen iedereen met nadruk uit om zelf ook patroontjes te zoeken en de herkomst daarvan met ons te delen. Hiermee bedoelen we niet dat je ons patronen stuurt, want als je die niet zelf hebt ontworpen, zou dat de auteursrechten schenden. Maar als je in een boek iets leuks ontdekt, dat je ons doorgeeft welk boek, welke pagina en wat je er eventueel zelf aan wijzigt met betrekking tot de kleuren.

Hoe kwamen we er op om iets met tapisserie te gaan doen? Dat is een lang verhaal..  Er was een vriendin, die een soort tasje wilde hebben voor haar waardebonnen van de supermarkt (de bekende Amerikaanse coupons, waarmee grote voordelen te behalen zijn). Omdat zo'n tasje intensief gebruikt zou gaan worden, zocht ik iets stevigers dan gewoon linnen om op te borduren.
Dat werd canvas, en het was heel leuk om met de opgegeven maat uit de vrije hand iets te verzinnen. Alsof je aan de telefoon zit te tekenen, het zogenaamde doedelen, maar dan met naald en draad. Ik pakte lekker felle kleuren en een paar pinterest plaatjes  en zo was daar verrassend snel en leuk het coupon tasje.

Betsy in ons café vond dat tasje heel leuk en wilde wel leren hoe zo iets moest. Dat was de aanleiding voor twee kleine workshopjes in het afgelopen jaar. Werken op het stijve gaas was een nieuwe ervaring!

Dan  kwam er nog bij dat Fie van Dijk (hoi Fie, lees je mee en krijg je al een kleur:-) )verleden jaar op de feestdag ter afsluiting van het Open Zomen Festival haar geborduurde rol Les 40 Petits Bonheurs  bij zich had, en oh! Wat was die mooi! Direct werden er plannen gesmeed door vijf, zes dames van het handwerkcafé om ook zoiets te maken, maar dan hun eigen patroontjes te zoeken. Zo gezegd, zo gedaan. Er zijn intussen al heel wat patroontjes gevonden en er wordt druk geborduurd aan allerlei kleine tapisserietjes, voornamelijk op rolletjes band, zoals van Vaupel en Heilenbeck. Dit band kun je in Nederland bij elke goede handwerkwinkel wel kopen. Bij ons zijn de dames meestal begonnen met twee meter van 10 cm breed. Ik ben zelf met een vierkant stuk stof begonnen, en heb dan van een open zoompje voorzien om het af te werken. Er zijn in totaal 72 vierkanten op mijn lap, misschien doe ik alleen de buitenranden, wie zal het zeggen? Het is in elk geval erg verslavend, vinden wij, om elke keer een nieuw steekje, een nieuwe kleur te gebruiken, en om het met een paar avonden af te hebben. Ben je al enthousiast? Wil je ook mee doen? Ga je een rolletje maken, of misschien wel gewoon een kussen voor op de bank? Laat het horen.

Doe intussen inspiratie op op Pinterest. Zoek op needlepoint, bargello, tapisserie, en je vindt niet alleen foto's maar ook gratis steekvoorbeelden en instructies. Leg vast je eigen Pinterest bord aan met inspiratie.

De vrouwen in ons café werken veel uit het boek De nieuwe wereld van de naaldkunst, geschreven door Lisbeth Perrone. Het is een oud boek (1972 Amerika, 1973 Nederland, uitgeverij In de Toren, Baarn) en momenteel via Marktplaats en dergelijke sites tweedehands goed verkrijgbaar. Prijzen variëren van  € 3 tot 10. Meer inspiratie bronnen volgen in komende blog berichten.


Voor wie het nog niet wist: we hebben een groep van het Handwerkcafé op Facebook, meld je aan en je kunt direct met ons communiceren.3 opmerkingen: