dinsdag 21 juni 2016

Handwerkcafé op reis: Napels en omgeving

Detail van de lange 'banier' met borduurwerk.
Museum Capodimonte, Napels

Helemaal vol geborduurd, 17e eeuw
Close up van de kist op pootjes hieronder

Je mocht er natuurlijk niet op gaan zitten..
In onze serie Handwerkcafé op reis deze keer foto's uit Napels en omgeving. In Napels zelf is het zoeken naar een handwerkwinkel. De enige die ik met hulp van Facebook en Jeanine van Italian Needlework kon vinden was Canetta, de winkel van Mani di Fata. Deze winkel is vanaf de Via Toledo (een heel drukke winkelstraat) heel makkelijk te vinden.
Natuurlijk heb ik daar wat stof en twee Hardangertijdschriften meegenomen. Ook mocht ik toen ik terug kwam (natuurlijk moet je er een tweede keer langs!) foto's maken van de vitrine. Zulke mooie open zoompjes, zulk fijn reticella! Als je Canetta binnenstapt, lijkt het of je in een luxe linnen winkel staat, met tafelkleden en lakens, babykleertjes. Allemaal fijn geborduurd. Geen streng borduurzijde te zien, dat is allemaal opgeborgen in laden. Hooguit een paar rollen borduurstof. Deze winkel verkoopt dus de kant en klare producten. Geborduurd en wel. Tegen (als je bedenkt dat het met de hand geborduurd is) redelijke prijzen. De dames hadden plezier in mijn enthousiasme en waarschuwden me subiet mijn gouden sieraden af te doen. Veel te gevaarlijk in deze misdadige stad!
In mooie babywinkels kom je ook handgeborduurde baby lakens en slopen tegen.. Ik heb geen idee of de getoonde prijs geldt voor het sloopje, of voor de set?

In de deuropening, stáánd borduren..
citroenen-alles in deze streek, limoncello,
citroen limonade, handdoekjes met opdruk van citroenen,
slabestek met keramiek handvaten beschilderd met citroenen..
Een week later waren wij in Maiori, aan de Amalfikust ten zuiden van Napels. Tijdens een wandeling op het pad van de citroenen, stond er zomaar een mevrouw in haar deuropening te borduren, geurzakjes met citroenen erop, en zij verkocht ook haakwerk.

Ik dorst niet te vragen naar de prijzen..
Maar ik heb wel even héél goed gekeken naar dit kleurige sneewerk!
kruisjes op een sloop
In Minori aangekomen, was daar een leuk klein marktje met wat stalletjes die honing, kruiden, zelfgemaakte producten verkochten. Ook een kraam met 2e hands geborduurd en gehaakt spul. Zo leuk om te zien.

Is dit Hardanger?
Of een Italiaanse variant daarvan?
geborduurd bloesje voor een klein meisje
Frivolité, te koop in ons hotel
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten