maandag 17 maart 2014

Hardanger in het Handwerkcafé

Een bladwijzer is zó gemaakt


Dit patroon van Nordic Needle vergt enige oefening
Op verzoek van verschillende deelneemsters aan het Handwerkcafé, gaan we ons in de komende maanden focussen op de techniek van het Hardanger borduren. Dit houdt in dat de aanwezige leden die deze techniek al beheersen, graag bereid zijn uitleg te geven over deze mooie techniek. Deze leden zijn Jannie, Mathilda en Lilian. Misschien hebben we nog wel meer Hardanger-kenners onder onze leden?

Het is niet de bedoeling dat er echt les wordt gegeven, maar met wat uitleg over hoe je de patronen leest, een keertje voordoen en samen ermee bezig zijn ben je als nieuweling al gauw een eind op streek en voordat je het weet, maak je de mooiste borduurwerkjes, en durf je zelfs te knippen in je borduurwerk, om daarna de overgebleven draden te omwikkelen met borduurzijde. Zo blijft je werk stevig.

Aan de rechterkant van ons blog vind je nu een nieuw kopje "Hardanger" met links naar sites met Hardangerpatronen, uitleg, of foto's. Kijk daar vooral eens rond, klik op de site van Nordic Needle ook de andere kopjes aan, er staat meer dan je in eerste instantie denkt.

Wij hebben toestemming gevraagd en gekregen van Thea Dueck van de Victoria Sampler, om met elkaar te kijken naar de gratis patronen die op haar website staan. Kijk bij de links "Victoria Sampler" aan, klik op deze site op hun link "Free patterns" en zoek daar in de rechterkolom naar "Friends Count". Klik dan op het plaatje, en daarna op "Printer friendly page", waarna je het patroon kunt afdrukken.

Wil je meedoen? Zorg er dan voor dat je, naast het geprinte patroon, een lapje borduurstof bij je hebt van 11,5 draden per cm, 28 bij 8 cm, en perlé borduurzijde in dikte 12 en 8.
Perlé, ook wel koordzijde genoemd, is er in verschillende diktes. Meestal zie je in de winkels de diktes 5, 8, en 12. Hoe hoger het nummer, hoe dunner de borduurdraad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten