maandag 20 januari 2014

Handwerkcafé op reis: Madrid

Zelfs als je maar een paar dagen in een stad bent, ga je als rechtgeaarde handwerkster natuurlijk op zoek naar leuke winkeltjes om te bezoeken. Dit keer is de stad Madrid. En zoals je wel vaker in zulke grote oude steden ziet, is in Madrid een buurt waar alles bij elkaar zit; in de Viudo de Pontejos en de Plaza de Pontejos.  De receptioniste van ons hotel had gelukkig een moeder die ook handwerkt en zij wist ons meteen te vertellen dat je naar Almacén de Pontejos moest om in de Spaanse borduurhemel te komen.
Als manlief de grote snelheid ziet waarmee ik de bladen die ik hebben
wil eruit pik, vraagt hij waarom juist die Vainicas, en niet die andere
bladen? Omdat ik van de nummers onder de 10 al een heel aantal
heb, lieverd!

Het plein en het straatje liggen niet ver van het beroemde Plaza Mayor, en het is voor elke handwerkster de moeite waard om er een kijkje te nemen. De Almacén de Pontejos is zeker een heel grote winkel, met veel licht en ontelbare knopen, ritsen en andere fournituren. Het assortiment is heel breed, maar op borduurgebied verraste het assortiment niet. Het meest interessant was het rek met veel tijdschriften van Mym ediciones, o.a. open naaiwerk "Vainicas" en Hardanger. Ook bladen met het typisch Spaanse borduurwerk Lagartera lagen in de schappen. (In Nederland zijn deze tijdschriften o.a. bij InX-tenzo, Naald en draad en Lydialaine in de winkel gezien)  De DMC perlé was er goedkoop.

In dit straatje vind je verder verschillende stoffenwinkels, nog een fourniturenzaak,  en een winkel die geborduurde artikelen verkoopt, zoals het kleedje in Lagartera stijl (wel allemaal machinaal geborduurd, helaas).

Goed om te weten: in Madrid is net als in Nederland op 1 januari alles dicht, maar ook op Oudjaarsdag sluiten winkels, musea en sommige restaurants vroeg.

machinaal Lagartera borduurwerk

detail van bovenstaand kleed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten