donderdag 18 april 2013

Biscornu workshop op 1 mei

Het is een ware rage, het maken van die leuke speldenkussentjes met 8 hoeken. Heb je er eenmaal 1 gemaakt, dan volgen er meestal nog wel een paar. Zoek je onder de term 'biscornu free pattern', dan geeft Google je honderden links naar mooie, vaak geometrische patronen.

In onze linkenlijst kom je als je verder kijkt ook al gauw wat biscornu patroontjes tegen. Veel patronen vind je bij Aurelle. Voor onze uitleg (de naam workshop mag het haast niet dragen!) maak je zelf twee precies vierkante lapjes van borduurstof, die je borduurt met een gekozen biscornu patroontje. Belangrijk is dat je om je geborduurde lapje een rand van stiksteken borduurt in een bijpassende kleur. Dat kan een kleur zijn die in je borduurwerk voorkomt, of juist zo dicht mogelijk ligt bij de stof die je gebruikt. Op beide lapjes moet deze rand precies vierkant, en precies even groot zijn, dus bijvoorbeeld 50 x 50 stiksteken, of 34 x 34. De maat doet er niet zoveel toe, en het is makkelijker om een even aantal stiksteken te maken. Het is mooi om dit randje niet te ver van je borduurwerk af te borduren.
Kijk voor de patronen niet alleen bij Aurelle, maar spit door onze linkenlijst, en Google zelf. Laten we elkaar inspireren en links doorgeven!

Tijdens  de workshop krijg je dan uitleg hoe we deze  twee lapjes aan elkaar zetten, zodat het een
kussentje wordt met 8 hoeken. Daarna vertellen we je hoe andere wiskundige vormen te maken zijn van vierkantjes. Zo is er een biscornu van 6 lapjes, een van 15 lapjes, en zelfs een met een tulp-vorm, gebaseerd op de biscornu.
Wie instructies voor de basis biscornu wil ontvangen, mailt het Handwerkcafé, en krijgt ze via de mail.

Lachen

Waarom is het zo leuk, het handwerken met deze groep vrouwen elke week weer? Het antwoord valt niet te geven. Maar er wordt heel wat gelachen.. "Krijgen jullie ook zin om schoon te maken nu de zon schijnt?", vroeg C. Waarop L. antwoordde dat als ze al eens neiging krijgt om te poetsen, ze op jaar handen ging zitten tot de lust wegebt!

Bedankje

Deze week werden we opnieuw verrast door een prachtig werkstuk van groep 1/2 b, als bedankje voor de kronen en de kroningsmantel die onze vrijwilligers voor de kinderen maakten.
Maandag de 22e helpen we met 6 vrouwen de moederdag-verrassing van groep 5 af te maken.
Naaldenboekje Anne

Matroesjka van gratis patroontje
Mutsje 17 voor Gambia
Er worden nog steeds heel leuke mailarts gemaakt en verstuurd!
3 opmerkingen:

 1. Hier zijn ook heel veel ideeën en patroontjes te vinden http://pinterest.com/search/pins/?q=biscornu


  groetjes Mathilda
  http://mathildashandwerkblog.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor die link Mathilda, hij is meteen bij de links gezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen dank hoor!, je kan zowieso heel veel ideeën en ook patroontjes vinden op pinterest......maar pas op, je kan er geen tijd vinden om alles te maken......

  BeantwoordenVerwijderen