foto's (met toestemming) van;
Yllebroderi betekent wolborduren en is een handwerk uit de zuidelijkste provincie van Zweden (Skåne) dat nog steeds in gebruik is.
Skåne wordt wat textiel betreft als het rijkste deel van Zweden beschouwd en in de eeuwen 1700 en 1800 werden er vele borduurwerken vervaardigd.
'Wolgeborduurd' werden kussens (met name voor open paardewagens), dekens en bekleding voor houten banken. Met veel verschillende soorten steken werd wollen stof met wollen garen versierd. Men werkte zeer spaarzaam met de wol, die vooral op de voorkant van de stof zit en aan de achterkant maar met hele kleine steekjes vast zit.
Veel voorkomende motieven waren bloemen, paarden, vogels en jaartallen. De borduurwerken vertelden op folkloristische wijze een verhaal.
Het wollen materiaal kwam van eigen huishouden: schapen werden geschoren en de wol werd gekaard, gesponnen, getwijnd en geverfd voordat er geborduurd en gewoven kon worden.
De kussens werden meestal versierd met kwasten, van wol maar ook van reepjes mooie stof.
De kussens werden meestal versierd met kwasten, van wol maar ook van reepjes mooie stof.
Tegenwoordig wordt het wolborduren toegepast op kussens, kleden, tasjes, speldenkussens, wanten, polswarmers, brosches, versierde wollen dieren, kleding etc.
Het is een creatieve bezigheid die tevens het eigen ontwerpen aanspreekt.
Het is een creatieve bezigheid die tevens het eigen ontwerpen aanspreekt.
Bovenstaande werkstukken zijn te koop als pakket, sommige zijn kopieën zijn van oude werkstukken, andere zijn moderne ontwerpen, allemaal verkrijgbaar via de link onder de foto's.
Ooit was Skåne een deel van Denemarken en dat is in het borduurwerk terug te zien. Lilian bezocht Deense musea met "wolgeborduurde" stukken en deed een paar jaar een cursus Scandinavisch wolborduren. Daarin komen veel van dezelfde motieven terug:
Wie meer over Zweeds en Scandinavisch handwerk wil weten kan ook nog even gaan kijken bij Berthi's weblog: over Zweeds borduurwerk en hier over Landskrona of hier, prinses Madeleine in klederdracht. Wie de Scandinavische klederdracht nog beter wil bekijken, klikt op het weblog van Willy, een feest voor de ogen met zoveel moois uit Scandinavië.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten