vrijdag 13 juli 2018

Handwerkcafé op reis: de Zaanstreek
met uitzicht op de Zaanse Schans, te boeken voor
groepen om een high tea te gebruiken

Alsof een van de dochters even haar tasje heeft neergelegd..

Dit is een opklapbaar tafeltje, geborduurd door 1 van de dochters
uit het gezin dat hier in de 19e eeuw woonde.

De salon, met verborgen in de muurschildering het kabinet
waar de merklappen zijn tentoongesteld.
In de reeks blogposts over het Handwerkcafé op reis, dit keer een bericht over een uitstapje in Nederland. Op Facebook had iemand gemeld dat er een tentoonstelling is van merklappen uit de collectie van Aafke Buurs-Brand, klik hier, nog tot 19 augustus te zien in het Honig Breethuis in Zaandam. Het was járen geleden dat wij de Zaanse Schans bezochten, dus dit leek een mooie combinatie.

De Zaanse Schans op een mooie dag in juli bezoeken betekent natuurlijk dat je zowat over de hoofden kon lopen, maar toch was het leuk dit stukje typisch Nederlands verleden tot leven te zien komen met alle molens en oude winkeltjes. Het hoogtepunt was natuurlijk toch het bezoek aan het museum Honig Breethuis, en de mooie merklappen uit de collectie van Aafke Buurs. In het museum (aan de overkant van het water) kregen wij een rondleiding met uitleg, wat heel leuk was. Het museum is gevestigd in een koopmanshuis, ingericht in de stijl rond 1830. Meubels, serviesgoed, het kantoor van de papierfabrikant, het staat er allemaal alsof de bewoners zo terug kunnen komen..

Het (kleine) kabinet is gevuld met enkele fraaie merklappen.. maar ook elders in het museum kom je handwerk tegen, zoals een merklapje op het bed van het dienstmeisje, een tasje schijnbaar achteloos even neergelegd in de salon.. een damesjapon op de bovenverdieping..

Merklap it Broek op Waterland, 1656. Geertien Cornelsdochter,
met een rij randen, ook 'raaksies' genoemd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten