maandag 14 augustus 2017

Het boerenbonte ruitje

Iedereen kent het, het ruitje dat het zo goed doet als kleed op tafel bij het ontbijt, als goedkoop gordijn, en als schortje. Er was een tijd dat we het BB ruitje noemden, naar Brigitte Bardot, die in juni 1959  trouwde met Jacques Charrier in een roze geruite jurk, ontworpen door Jacques Esterel.


"Daarmee werd het ruitje een embleem voor een generatie die zocht naar een nieuwe eenvoud en een eeuwige jeugd, vertegenwoordigd door BB in de film Et Dieu créa la femme van Vadim."

Maar dit ruitje is veel ouder. In 1820 werd in Frankrijk, te Grivats - een klein dorpje vlakbij Vichy, een fabriek opgericht waar dit ruitje voor het eerst werd geweven. Al snel werkten er bijna 300 arbeiders in deze fabriek.

De geproduceerde tweekleurige stof bestond uit een mengsel van hennep, linnen en katoen, en was te gebruiken voor tafelkleden, en voor huishoudelijke doeleinden. De kleuren verf die werden gebruikt werden steeds verbeterd, waardoor er een frisse ruit kon worden geweven.

Rondreizende handelaren verkochten de stof van deur tot deur door heel Frankrijk. Al snel werd de stof gebruikt voor de uniformen van studenten: roze voor uitwonenden, blauw voor de interne). Rijke dames vielen ook al snel voor het leuke, frisse ruitje, waardoor het een rage werd. In 1860 verzond Maison Delorme stalen stof door heel Europa. In 1870 kostte een meter van deze stof 1,50 franc, en was dus zeer betaalbaar.

Helaas werd de oorspronkelijke fabriek in1867 door brand verwoest en namen andere fabrieken in Frankrijk en zelfs in Engeland de productie over. Bijna een eeuw later, in 1959, werd de stof opnieuw enorm populair toen twee jonge mensen hun schoolblouses in Saint Tropez droegen. Daar in het centrum van de happy few werd de stof opnieuw een rage toen BB er dus een trouwjurk van had.

Advertentie voor Vichy stof
En het is op dit beroemde ruitje, dat wij op 13 september gaan borduren. Ons workshopje is gratis en je kunt je nog steeds opgeven: dat is nodig om je de documentatie te kunnen toesturen per email en tevens om te weten hoeveel stof we nodig zullen hebben.

Op 13 september hebben we tevens een rijkgevulde tafel met tweedehands handwerkspullen, die weg mogen voor een kleine donatie voor Care for Family, de voedselbank van Waddinxveen. Uiteraard ben je ook welkom als je alleen wilt snuffelen op de weggeeftafel..

(bron: La Saga du Vichy, de fil en aiguille no.30, maart 2003

1 opmerking: