maandag 2 januari 2017

Een heel nieuw Handwerkjaar!
Aan de buitenkant van de vakjes, en in de open rand, komen flinke open zomen
In het Handwerkcafé zijn we natuurlijk nog lekker met tapisserie bezig, alhoewel al veel dames hun rolletje met tapisserie inmiddels af hebben. Ik ben nog steeds bezig met mijn lap, alhoewel inmiddels de tapisserie vakjes klaar zijn. Nu mijn gebroken hand weer wat kan doen, ben ik druk bezig de lap van open zomen te voorzien.

De periode rond Nieuwjaar leent zich uitstekend voor reflectie. We kijken terug, en ook vooruit. Goede voornemens, daar doe ik niet aan. Maar tijdens het maken van de open zomen in mijn tapisserie lap kan ik wel lekker wat voor me uit mijmeren.. Een heel nieuw jaar ligt nog blanco voor ons.. wat ga ik dit jaar allemaal maken? Ik zal je eerlijk zeggen dat ik het nog niet helemaal weet..Wie weet is er aanleiding een babyquiltje te maken?
Er zijn genoeg andere leuke nieuwe uitdagingen: in februari kocht ik een dvd over broderie Glazig.. nog niets mee gedaan.. maar voorlopig wil ik zo graag mijn tapisserie lap afmaken; verder gaan met mijn grote uitdaging: het gordijn in reticello en als allereerste, de quilt van mijn vriendin.

Vaag te zien: drie bogen in halve maan
vorm om door te quilten
Toen zij zieker en zieker werd, heb ik beloofd hem af te maken. Intussen ben ik de omlijstende rand aan het doorquilten. Elke dag een stukje doen tot hij af is, ik hoop nog deze maand.. Het is bovendien ook een goede oefening voor mijn onwillige linkerpootje..

Wat zijn jullie van plan in dit verse jaar? Dingen beginnen, of eerst van alles afmaken? Een nieuwe techniek uitproberen? Leren haken/breien/kanklossen/quilten? Laat eens horen? Om iedereen te stimuleren een nieuw tapisserietje op te pakken, geef ik hieronder een patroon dat laat zien hoe je een bargello 'tegel' kunt borduren. Deze tegel wordt in vier richtingen geborduurd. Dat is meteen de clou van onze kerstworkshop.

Ik laat het geregen werkje van Rennie zien, dat toont duidelijk hoe je zo'n bargello tegel heel makkelijk ontwerpt zónder patroon: je verdeelt je stof in vier punten, door een kruis van rijgsteken te borduren. Daarna rijg je een rechtopstaand kruis. Je borduurt vanuit het midden van de stof naar buiten, maar van buiten naar binnen mag ook.

dit voorbeeld is van Rennie, is hij niet prachtig?
dit is een ontwerp van Lilian
Je moet alleen onthouden dat tussen de dia-gonale rijgsteken van 1 kwart, alle steken in dezelfde richting lopen, namelijk loodrecht op het midden. De rijgdraden van het rechtopstaande kruis geven aan waar je je patroon spiegelt aan de andere kant van de rijgdraad. Kijk goed naar het patroon en de foto en je zult begrijpen hoe het werkt!

Ontwerp: Lilian Kok

5 opmerkingen:

 1. Heb heel veel in de planning, maar of dat allemaal lukt ???
  Wil weer met mijn tapisserielap beginnen, elke week een kerstkaart borduren, eindelijk het voorblad voor mijn open zomen boekje afmaken, aan 3 WIP borduurwerken borduren en elke maand een stukje van de pakjesboot met Sint en pieten maken (viltwerk) Ook liggen de patronen van de maanden augustus t/m december van Joyful World te roepen dat ze gemaakt willen worden. Als iemand weet waar ik een paar zakjes tijd kan kopen hoor ik het graag ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dora, ja, die zakjes tijd wil ik ook wel, laat je het horen als iemand die vindt? de pakjesbom ken ik, mijn vriendin heeft hem gemaakt. Veel werk, maar wàt een resultaat! Jij hoeft je in ieder geval niet te vervelen in 2017 ;-)

   Verwijderen
 2. Leuk blog Lilian. Als je het zo leest staat ons denk ik een mooi handwerkjaar te wachten. In ieder geval mijn Bargello Biscornu afmaken en en en en.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, dat en en en kennen we allemaal. We willen allemaal meer dan 24 uur in een etmaal, en dan de extra uren vrij besteden voor handwerk ;-)

   Verwijderen
 3. Wat een heerlijke winkel is he he, lekker snuffelen en ......geld spenderen.
  ลา ลีกา สเปน

  BeantwoordenVerwijderen