dinsdag 14 juli 2015

Indeling en rekenvoorbeeld

Bij het Open Zomen Festival maakten we een lange lap en gaven daar ook reken voorbeelden voor. Dit keer heeft Mathilda enorm zitten rekenen en een document gemaakt, waarin zij een aantal mogelijkheden voor Jannie leert reticella laat zien en alvast heeft uitgerekend.

Er staat natuurlijk niets in de weg om je eigen werkstuk te kiezen, en zelf te berekenen hoeveel stof en welk garen je dan nodig zou hebben. Wie het aandurft zelf een werkstuk te bedenken juichen we alleen maar toe!
14 draad Zweigart stof, nummer 8 en 12 Retors d'Alsace
van DMC, kleurnummer 415
Hier zijn in beide richtingen 14 draadjes uitgetrokken

Zoals we al hadden verteld, zijn we op de 16 blokjes gekomen doordat we uitgingen van de 4e druk van het boek Il Reticello. In het project Jannie leert reticella behandelen we gewoon alle blokjes zoals die in het boek, de VIJFDE DRUK (!  :-D ) voorkomen. Aan het eind heb je dan de vertaling van het gehele boek, want ook de introductie en de adviezen hebben we voor jullie vertaald.
Het document met indeling en rekenvoorbeeld vind je hier.

Bij voldoende belangstelling maken we t.z.t. het patroon
hiervoor beschikbaar. Het koffertje is te koop bij Xenos voor 2,79
Je zult zien dat wij andere maten aanhouden voor het uithalen van draden dan Giuliana. Dit doen we om twee redenen: als je op 15 draads stof werkt en slechts 12 draden uithaalt, dan wordt je 'venster' kleiner dan 1 cm. Erg klein voor beginners, er moet dan met heel fijne garens worden gewerkt. Momenteel zijn deze heel dunne garens lastig verkrijgbaar, en weinig mensen hebben fil dentelle nummer 80 in huis, in tegenstelling tot een fijne perlé of een merkkatoen.

Uithalen met deze heel fijne garens is veel moeilijker dan uithalen met iets grover garen. Ook met iets minder fijn zijn leuke resultaten te behalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten