vrijdag 17 juni 2011

Op internet vind je alles!

Deze fantastische, 3D quilt met openklappende luiken die de 4 seizoenen laten zien werd gemaakt door Leny.


Kuiken met rollende oogjes 


Zo ziet de quilt er uit met alle luikjes dicht


met zijn allen genieten
Dit is wat iemand tijdens het handwerkcafé zei. Verschillende leden reageerden daarop met: "Oh ja, nou als ik ga zoeken kan ik anders nooit wat leuks vinden aan patroontjes".

Nu is het ook wel zo dat je moet weten waar je naar zoekt.
Vandaag krijg je dus een lesje patroon vinden met de pc voor beginners :-)

Om ons eigen blog even als voorbeeld te nemen, rechts staat een aantal links. Als je hierop klikt kom je bij websites van andere mensen/bedrijven.
Berthi's weblog staat bovenaan: dit is een heel interessant blog, met uiteenlopende onderwerpen, meestal over handwerken of textiel. Aan de linkerkant staat een kopje "Patronen", met daaronder de namen van de patronen die je gratis kunt downloaden. Onder andere een heel mooie Friese merklap.

Onder de link Merkwaardig staat de website van de vereniging van merklap-liefhebbers. Op hun website staat links onder het kopje "Merklappen" een kopje patroontjes. Als je hierop klikt vind je weer leuke gratis patronen.

De link naar Nenne Design geeft eveneens haar website weer, zij noemt haar gratis patronen "Freebees"
Klik daarop en er staat een rijkdom aan leuke en bruikbare gratis patroontjes voor je klaar. Freebees, ook wel freebies genoemd, is een veel voorkomende naam voor gratis patronen (en andere gratis zaken als je niet specifiek naar patronen zoekt)

 Ook staat de link naar Pelin Tezer al een poos op ons blog. Als je op die link klikt, en daarna klikt op "With my compliments" krijg je een heleboel plaatsjes van patronen te zien. Klik je op die plaatjes, dan opent zich het patroon, dat je vervolgens op je pc kunt opslaan en kunt uitprinten. With my compliments wil zoveel zeggen als "alsjeblieft, voor jou".

De volgende link met gratis patronen is "Srinity's freebie list". Klik op haar link, het Engelstalige blog verwijst naar "tutorials" oftewel "lessen" Deze tutorials zijn vaak in het Engels, maar door de vele foto's en tekeningen begrijp je er veel van ook als je Engelse taal een beetje roestig is!
Daaronder vind je haar zeer uitgebreide lijst met links naar Freebies.

Tantes Zolder, de volgende link op ons blog, bestaat zelfs helemaal uit allemaal gratis oude patronen die je kunt downloaden en voor van alles en nog wat kunt gebruiken. Om de patronen leesbaar uit te kunnen printen moet je op de plaatjes van de patronen klikken. Ze openen dan in een groot venster en dan moet je dat opslaan op je eigen computer. Dan kun je ze later groot uitprinten.

De link van de Victoria Sampler laat links een lijst zien waarin niet alleen Free Patterns staat, maar ook een kopje met "stitch animations", een soort tekenfilmpje van sommige borduursteken.  Zo kun je letterlijk de kunst afkijken. De patroontjes van Victoria sampler zijn echt ongelooflijk fijntjes. Leuk voor diegenen onder ons die ook Hardangeren.

Zoek je zelf via Google, gebruik dan de zoekterm cross stitch pattern of cross stitch chart in combinatie met free of freebie. Geheid vind je dan nog andere, nieuwe patronen en sites. Zoek je in het Frans,  gebruik dan de zoekterm grille gratuite.

We hadden het ook nog specifiek over de mooie boekjes van DMC, naar aanleiding van de encyclopedie van Thérese de Dillmont, die bofkont Mieke ergens op een rommelmarkt voor 50 cent kocht. De boekjes van DMC zijn opnieuw uitgegeven. Dezelfde of soortgelijke oude patronen, waarop het copyright inmiddels is verlopen, worden onder andere gepubliceerd op de onderstaande websites:

Antique Patterns Library: klik hier op Catalog, en er staat letterlijk een hele bibliotheek aan down te loaden boeken voor je klaar.

Ramzi uit Texas heeft een weblog: patternmakercharts, waar je ook niet te geloven hoeveel mooie oude patronen kunt vinden. Klik op de gekleurde vakjes met nummers die zijn onderstreept, en de patronen worden wat meer naar onderen getoond. Je moet hiervoor naar beneden op de pagina kijken (dit heet naar beneden scrollen).

Komen we nog aan handwerken toe deze week? Of hangen we allemaal achter de pc, op zoek naar nóg meer leuks?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten