donderdag 14 oktober 2010

Roemeense steek, flanelsteek

frivolité
De foto links laat een oud frivolité kleedje zien. Een prachtig werkstuk dat uit een erfenis in handen van Cora kwam, en die was weer zo aardig het mee te nemen zodat we er allemaal even van konden genieten.
Vandaag waren er toevallig drie dames die OOIT aan een tafelkleed waren begonnen en zich hebben voorgenomen die nu eens op het handwerkcafé af te maken. Tafelkleden zijn berucht om hun enthousiaste begin en roemloze einde in een plastic tasje onderin een kast of op zolder! Er komt ook vaak zo vreselijk veel opvulwerk bij kijken. Doe je dat met platsteken, dan is het bezwaar dat de steken erg lang kunnen zijn. Met ingrijpsteken moet je al haast met een borduur ring werken om het werk strak te houden.. niet echt ontspannend werken dus.
Anneke had er wat op bedacht: die vulde de blaadjes op met de flanelsteek. Een animatie van deze steek kun je hier vinden. Klik op het uitrolmenu dat je ziet en klik dan op "surface stitches - herringbone".  Lilian liet zien hoe de Roemeense steek (klik op "stitches" en kies Romanian couching) ook beduidend minder borduurgaren vergt dan een platsteek of een ingrijpsteek. Heel veel steken vind je hier. Kies "steken" en je ziet heel veel voorbeelden.

met engelengeduld met één draadje over  één draadje borduren
dit wordt enorm.. en prachtig :-)
Het rangschikken van foto's op blogger is me nog een raadsel, dus hier wat ongezellig door elkaar gezet, de foto's van vandaag. In het handwerkcafé was het weer supergezellig..
Marjo heeft haar honden vereeuwigd in kruissteek
en heel mooi ingelijst..

met werkje van kerst uit de kast gehaald

heel veel opvulwerk!
..en deze ook..

gehaakte knuffels van Lia
en onze onmisbare stille kracht Yvon,
die iedereen van koffie en thee voorziet,  tafels schikt, de Boog runt..
even lekker met een kop thee neuzen in een haakboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten