dinsdag 6 juli 2021

SAL FRIES WITWERK: welk garen, welke stof?

Vogeltjes in felroze..
 In vervolg op ons vorige bericht, zul je overdenken welke materialen je gaat gebruiken voor dit grote nieuwe project. Het werkstuk dat Yvette laat zien in het filmpje is zo perfect mooi.. en zij geeft precies aan waarmee je dit effect bereikt. Alle benodigde materialen staan bij het werkstuk genoemd.

De verleiding is groot het materialen pakket te bestellen, of om exact het genoemde aan te schaffen binnen Nederland. 

Vraag je af of borduren op 14 draads stof je goed zal afgaan. Probeer eens een klein stukje, en kijk of je dit een jaar lang met plezier in je handen zult houden. Misschien borduur je prettiger op een iets grover stofje. In het eerder genoemde document staan de formaten genoemd die je werkstuk wordt bij een andere stof. Voor de stoffen kun je keuze genoeg vinden bij je plaatselijke of online handwerkwinkel. Wit 14 draads Vaupel en Heilenbeck band is overigens niet heel erg wit. Het is eerder gebroken wit, of ivoor. 

Heb je bepaald op welke stof je gaat borduren, dan volgt automatisch de vraag: met welk garen? Het geadviseerde garen is linnen van het merk Londonderry 50/3, ivoor. Het Londonderry wordt ook verkocht als Goldschild. Volgens het boek kun je ook werken met Bockens. Gerry Brink adviseert Fresia garens. En ik heb gebeld met Francis, van Bart & Francis, een producent van prachtige garens. Francis vertelde mij dat bij hen het linnengaren een uitlopend artikel is. Dus als de voorraad verkocht is, wordt het niet meer geproduceerd. Linnen garen is niet of heel lastig te vinden voor grovere stoffen dan 14 draads.

Gerry noemde in een mail ook al dat de dikte van linnen garen een ingewikkelde zaak is en dat niet elk garen dat 50/3 is, bij gebruik ook dezelfde dikte blijkt te hebben. Francis vertelde bovendien dat hij het linnen garen zelf (zeker van de genoemde merken) niet erg geschikt vindt om een mooi gelijkmatig resultaat te krijgen wanneer het voor borduurwerk wordt gebruikt. Hij is niet echt gecharmeerd van het meeste linnen garen dat te koop is, omdat je bij alle merken last krijgt van de bubbeltjes die linnen van nature heeft.

Mooi en gelijkmatig  linnen bestaat wel, maar is in de praktijk heel erg kostbaar, omdat alle vezels die bubbels vertonen moeten worden weggegooid. Linnen borduurt ook lastiger, zegt Francis, en hij raadt aan om een katoenen garen te gebruiken, 4-draads, cordonnet, zodat het mooi rond is en mooi 'ligt' op de stof. Het werk krijgt met ander garen natuurlijk wel een iets ander effect. Kies je een mat garen dan is het verschil met de lap van Yvette kleiner dan wanneer je een glanzend garen kiest.

Hier steek ik tussen twee draadjes
borduurgaren in de stof,
om te zorgen dat de 
draadjes netjes naast
elkaar liggen. "Railroaden"
noemt men dat.
Simone van Atelier Soed Idee is ook al op zoek geweest naar de verschillende garens uit het boek en is bezig voor de gekleurde merklap een alternatief voor de Gumnut zijde te bedenken. Het gaat dan om een dunne perlé. Daar komen binnenkort garenpakketjes voor in de webshop

Ook heb ik al gezien dat iemand van plan is de witte merklap met het Venne katoenen garen 34/2 te gaan borduren. Te overwegen valt of je met coton á broder wilt borduren. Dat werkt prettig en is in verschillende diktes te koop. O.a. bij Nelly van Es

Kortom, voor september heb je nog de nodige keuzes te maken als je gaat meedoen met de SAL.

Intussen werk ik door aan een probeersel (soort van stekenlap) met allemaal verschillende zijdes, om een idee te krijgen van hoe een merklap in heel andere kleuren van die in het boek zou kunnen uitpakken. Ik heb er zo"n plezier in zomaar wat te freewheelen op een lapje met lekkere draadjes en mooie motieven!



3 opmerkingen:

  1. In het boek staat voor Gumnut al als vervanger Perle 5 met de nummers erbij

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb gisteren een enorme zoektocht gehad naar alle mogelijke Perle garens ter vervanging van de Gumnut garens. Is nog wel een uitdaging (op z'n zachtst gezegd). Het is vooral heel lastig om een hele donkerblauwe kleur te vinden!
    Ik heb nu de genoemde kleuren in DMC perle 5 en Perle 8 besteld. Perle 12 is in heel weinig kleuren te verkrijgen en hiermee lukt het niet om een passend pakket samen te stellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Very interesting post, thank you. You mentioned that a better quality and more expensive linen thread exist, do you know what brand name is it ?

    BeantwoordenVerwijderen