vrijdag 2 juli 2021

SAL Fries witwerk start 1 september!

 


Ook een 'hot topic' bij onze eerste keer na de lockdown was het boek van Yvette Stanton, Frisian Whitework. Een aantal vrouwen had het boek al, en de exemplaren gingen rond.. ja, we gaan een SAL doen (een SAL staat hier voor Stitch-A-Long, oftewel allemaal aan hetzelfde project werken, ieder haar eigen lap en eigen tempo).

In het eerder gepubliceerde document over de werkstukken die geschikt zouden zijn, was een typfoutje geslopen, je moet natuurlijk 18 cm breed borduren, niet 8 wanneer je de witte lap op 14 draads stof maakt. Het document is verbeterd, en je kunt hem foutloos hier downloaden.

Het enthousiasme voor een SAL was groot. Natuurlijk zijn er mensen die eerst 'nog wat afmaken' willen voor we beginnen. Daarom starten we op 1 september. Dan kan iedereen op haar gemak op zoek naar de juiste stof en het perfecte garen.

We kozen de grote merklap van pagina 48 als ons gezamenlijk project. 

Deze merklap is door Yvette geborduurd op 14 draads band van Vaupel en Heilenbeck van 20 centimeter breed. Yvette verkoopt een materiaalpakket voor de merklap. Daarbij heb je ook het boek nog nodig. Wie zich een hoedje schrikt van de prijs, bedenk dat een Australische dollar € 0,63 is op het moment. Natuurlijk kun je ook bij Nederlandse, of bij andere online winkels terecht voor je materialen.

Voor sommigen zal borduren op 14 draadjes per centimter te fijn zijn, niet iedereen heeft een perfect zicht of een geweldige loep. Of zin om te pietepeuteren. In het bovengenoemde document is alvast voor je uitgerekend welk formaat je borduurwerk krijgt als je een grovere stof kiest.

Houd er bij het bestellen van je stof rekening mee dat je de ruimte voor afwerken er bij optelt. Voor inlijsten geldt dat je aan alle zijden ongeveer 7 cm extra moet hebben. En werk je niet op band, en wil je het werk zomen, dan zul je extra voor een zoompje moeten rekenen. 

Yvette gebruikt voor de merklap linnen garen. Dat is wat de Friezen vroeger gebruikten voor hun linnengoed. Het linnengaren is in Nederland eigenlijk alleen bekend bij kantklossers. Winkels die het voeren zijn onder meer: Atelier Soed Idee, Cosy Corners, Vennecolcoton. Als merken worden in het boek genoemd het Londonderry en Goldschild, alsook Bockens. Gelukkig hebben we ook een kantkloster in ons café. Zij schrijft in een mail:

"Uit mijn ervaring met werken met linnengaren door het kantklossen weet ik hoe vervelend werken met Bockens is doordat het niet gelijkmatig is. Toch lees ik nergens dat je met Fresia linnengaren veel mooier resultaat hebt en het is bovendien ook wat glanzend. Je kunt het in drie tinten aanschaffen en zelfs grote en kleine cocons. Ik kocht het altijd bij Scharlaeken in Brugge maar ook in Nederland bij Cosy Corners." Dank je wel Gerry! Alleen kantklossers hebben dit soort inside informatie. 

Ik heb geïnformeerd naar het linnen garen van Bart & Francis. Als ik antwoord heb, deel ik dat uiteraard met jullie. Dit bedrijf heeft ook wat dikker linnen garen, wat fijn is als je toch met linnen wilt borduren, maar niet op 14 draads stof. Borduren met linnen is een nieuwe ervaring voor de meesten van ons. In het Handwerkcafé deel ik draadjes linnen uit om te proberen. Wie van ver meedoet, stuurt mij een mailtje, dan stuur ik je mijn adres en kun je een gefrankeerde, aan jezelf gerichte envelop aan mij sturen.

De merklap is heel handig in genummerde rijen onderverdeeld. We denken dat 1 rij per twee weken wel te doen moet zijn. De grotere randen onderaan de merklap zijn misschien te groot om in twee weken af te krijgen, daar hebben we het tegen die tijd nog wel over.

Wie in het Handwerkcafé komt kan altijd vragen hoe iets moet, mocht het ondanks de duidelijke beschrijvingen en tekeningen niet lukken. Wie van veraf meedoet, kan via Facebookgroep Handwerkcafé Waddinxveen meepraten over de merklap, en Yvette heeft speciaal voor Nederlandstaligen een ondersteunende groep in het leven geroepen, waar ook hulp wordt geboden: Fries witwerk.


1 opmerking: