dinsdag 16 augustus 2016

Tapisserie!

foto geleend van webwinkel Mille Fleurs Tapestries
Wat is tapisserie? Het antwoord is niet zo eenvoudig te geven. Velen van ons zullen zeggen dat dit borduurwerk is van wol op een ondergrond van stevig weefsel dat we 'stramien' noemen, en waarbij het zeer open weefsel geheel bedekt wordt met steken. De foto hierboven illustreert dit type tapisserie.
Deze soort tapisserie werd lang geleden al gedaan om wandkleden mee te maken, meubels te bekleden en het is dan ook zeker 'klassiek' te noemen. Sommigen zullen het ouderwets vinden en denken daarbij aan een door Oma geborduurde bekleding van een stoeltje.

We kennen vast wel het wereldberoemde Tapisserie de Bayeux, het enorme wandtapijt dat gemaakt   werd na de slag om Hastings in 1066. Bij dit werk, een klassieker if ever there was one, is de ondergrond niet volledig bedekt met steken, iets wat we dus vaak wel associëren met tapisserie.
Ook bij hedendaags tapisserie wordt lang niet altijd de gehele ondergrond volgeborduurd.

Modern werk omvat bijvoorbeeld het zeer open en kleurrijke werk van Orna Willis.
De foto bij deze post is een werk dat ik elf jaar geleden heb geborduurd naar het patroon Reflections of Joy. Je ziet dat het stramien hier absoluut niet geheel wordt bedekt door de steken, het stramien maakt deel uit van het ontwerp en is gekleurd.


Er bestaat ook modern tapisserie dat ergens tussen deze twee bovenbeschreven soorten in zit. Voorbeelden zijn te vinden op de Rainbow Gallery, en het leuke is dat daar ook heel veel freebies te vinden zijn: http://www.rainbowgallery.com/free-charts/free-needlepoint-charts/.
Ons patroon van de Kerstworkshop op 15 november verleden jaar was een freebie van de Rainbow Gallery, ontworpen door Jean Hilton. Helaas heeft de Rainbow Gallery die pagina gewijzigd, het patroon kon ik niet meer vinden.

 Ons project Tapisserie werd zoals eerder gezegd, geïnspireerd door het geborduurde rolletje van Fie van Dijk, die het patroon Les 40 Petits Bonheurs van Rosina Luger volgde. Razend enthousiast waren verschillende vrouwen uit het café, maar het patroon bleek in eerste instantie niet makkelijk verkrijgbaar. Toen het wel verkrijgbaar bleek, was de prijs van € 32,50 voor sommigen een bezwaar. Wie graag het origineel wil naborduren kan voor de patronen terecht bij het Borduurparadijs te Velp en de Handwerkboetiek in Roden. Mogelijk kan je plaatselijke handwerkwinkel dit patroon voor je  bestellen.

Maar de vrouwen van het Handwerkcafé zijn niet voor 1 gat te vangen en wij bedachten dat we ook heel goed zelf aan de slag konden gaan met boeken over Tapisserie. Het makkelijkst verkrijgbaar en bovendien meestal erg goedkoop tweedehands verkrijgbaar is "De nieuwe wereld van de naaldkunst, geschreven door Lisbeth Perrone. (De kaft van het boek zonder stofomslag is oranje met een vlinder erop) Zoek op Marktplaats, boekwinkeltjes.nl en in kringloopwinkels. Je zult voor weinig euro's het boek aangeboden vinden.

We baseren ons ook op foto's die we op Pinterest vinden, op steektekeningen van tapisserie steken en maken er een bont geheel van.

In de loop van het komende schooljaar kun je van ons foto's van onze eigen kleine gelukjes (petits bonheurs) verwachten. Hetzelfde patroon uitgevoerd in andere kleuren is verrassend anders. De ene dame borduurt met 1 draadje op een Vaupel en Heilenbeck band van 10 cm breed, met 12 draadjes per centimeter, een ander borduurt met drie draadjes dmc op 10 draad, of met 2 op elfdraad stof. Lilian nam een lap 11 draad stof (gekocht bij het Borduurparadijs) met ingeweven ruit. Wanneer je hiervoor kiest, wees er dan van bewust dat een vierkant stuk van deze stof in de lengte meer vierkanten telt dan in de breedte (of andersom).
Naast foto's van onze kleine gelukjes, zullen we af en toe iets uitleggen en met foto's illustreren. Verder wagen we ons aan tapisserie dat, ook al is het op stramien geborduurd met wol, toch heel eigentijds is door de kleurkeuze en de uitvoering. Zoals je van ons gewend bent, zijn de patronen weer gratis (wij zijn dol op gratis, jullie ook?).
Het plan is ook patronen te ontwerpen in de stijl van Orna Willis, met bijzondere steken en veel zichtbaar stramien.
Komen we leuke freebies tegen dan geven we die hier aan jullie door. We noemen leuke boeken, bespreken vragen van borduursters en misschien, bij voldoende belangstelling, organiseren we mogelijkheden om elkaar te treffen.

We hopen ook op input van onze lezers om van dit project een succes te maken. In ons Handwerkcafé zijn verschillende vrouwen bezig met het tapisserie, er is er een die haar hele rolletje van 2 meter al af heeft; er zijn er die bijna zover zijn, en er zijn er die pas beginnen. Doe je ook met ons mee? Klets met de groep op Facebook: Handwerkcafé Waddinxveen, of, nog beter, kom gezellig bij ons in het café. Elke woensdagmiddag van 13.15 tot 16.00 uur. Adres in de kolom rechts. Kom je met veel of kom je van ver, kondig dan eerst je komst aan via 06-18749712.

3 opmerkingen:

  1. Lieve dames van het Handwerkcafe,
    Ik heb er even over nagedacht of ik deze reactie zou schrijven, maar ik doe het toch maar. Ik wens jullie echt heel veel plezier met dit nieuwe avontuur. Echter, het gehammer op 'gratis' stoort me. Ontwerpsters kunnen alleen hun brood verdienen als er, naast het downloaden van de gratis patronen, ook gewoon gekocht wordt. Misschien is het tijd dat we het oer-nederlandse 'veel voor weinig' eens goed overdenken. Uiteindelijk maakt het namelijk iedereen armer.
    Met vriendelijke groet, Jessica Grimm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jessica,
    Dank voor je reactie op ons bericht over het nieuwe project Tapisserie. We hebben er veel zin in en in het Handwerkcafé zijn er al heel enthousiaste mensen aan het werk. Het belooft weer een 'instap' project te worden, waar veel mensen aan kunnen deelnemen en gaandeweg steeds meer steken leren.

    Ik begrijp je argument dat ontwerpsters hun brood verdienen door verkoop van hun patronen. Niet voor niets geven veel ontwerpsters gratis patronen weg op hun eigen websites, omdat zij weten dat, als de mensen hun site eenmaal hebben gevonden dankzij de gratis patronen, borduursters hebberig worden en ook een niet-gratis patroon aanschaffen.

    Als voormalig deelneemster aan het handwerkcafé weet je vast nog wel dat het Handwerkcafé o.m. als uitgangspunt heeft 'het bevorderen van deelname door kansarmen en kwetsbaren' en 'het delen van kennis met elkaar en de maatschappij, waarbij participatie en laagdrempeligheid het uitgangspunt vormen', dit is opgenomen in het informatievel over ons café, dat we elke nieuwe deelneemster uitreiken.

    Hoewel ik dus niet ongevoelig ben voor je argument, en wij als café ook altijd zullen noemen waar iets te koop is, en uiteraard de auteursrechten respecteren, zal het Handwerkcafé het beleid niet wijzigen.

    Gefeliciteerd met je bespreking op Needle 'n Thread, dat zal voor jou als ontwerpster zeker een flinke duw in de goede richting blijken te zijn. Ik wens je heel veel succes.



    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn mond viel in ieder geval open van verbazing. Wat een prachtige cadeaus. Ik mag morgen wel vast beginnen! Bedankt Handwerkvriendinnen voor deze verwennerij!
    ลา ลีกา สเปน

    BeantwoordenVerwijderen