woensdag 24 augustus 2016

Tapisserie: railroaden?

Railroaden. Heb je weleens van deze term gehoord? Wat bedoeld wordt als we het over railroaden hebben in verband met borduren is dat de draden borduurgaren netjes naast elkaar liggen, zoals de rails van een treinspoor: een railroad op zijn Engels. Een goede Nederlandse naam voor dit fenomeen ken ik niet. Ik houd me aanbevolen om een correcte Nederlandse naam hiervoor te horen.

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen de de draden mooi glad naast elkaar liggen. Borduurt men met twee draden, dan volstaat het om met de naald bij het neergaan in de stof eenvoudig tussen de twee draden door te steken. Hieronder een filmpje:



Een andere manier is het neerleggen van de draad met een grote stopnaald of een speciaal gereedschap, dat - alweer - met een Engelse term een 'laying tool' genoemd wordt. Hierbij maakt het filmpje weer veel duidelijk.



Borduurt men met meer dan twee draden, dan werkt het neerleggen van de draden met een laying tool het beste. Daarbij is het handig om het werk gespannen te hebben in een ring of frame.

Voor sommige steken is het niet per sé nodig dat de draden mooi evenwijdig lopen. Bij platsteken die wat langer zijn, is het echter wel heel fraai als alle draden mooi naast elkaar liggen:


Dit patroontje staat in het boek De nieuwe wereld van de naaldkunst, van Lisbeth Perrone. Bladzijde 138. Hier uitgevoerd op 11 draads stof, met twee draden DMC in de kleuren blauw 322 en lichtgeel 3823. Er staat bij dat het voor gevorderden is, maar waarom is me niet duidelijk, het borduurt heel makkelijk als je eerst de bloemblaadjes doet.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten