maandag 6 april 2015

zoom 29: Ruiten

Minder makkelijk


Voor deze zoom trek je 22 draden uit (18 mm) Je bundelt de draden met de Italiaanse open zoom steek over 4 x 4 draden. Doe dit ook aan de tegenoverliggende zijde.  Reken van te voren uit hoe je uitkomt zodat je eventuele gedeeltelijke motieven links en rechts kunt verdelen; het motief is 8 spijlen breed.
Net als bij zoom 23, waar we de ‘visjes’ borduurden, maken we nu ook weer knoopjes om spijltjes op een bepaalde hoogte. Nu maken we twee gangen met knoopjes over de spijltjes.
Kijk goed naar de foto. 
Hecht een dunne draad aan op het midden van de afsluitrand en borduur in omhooggaande richting vier knoopjes, elk om 1 spijl. Slinger dan weer naar beneden en borduur in neergaande richting 8 knoopjes, verander dan weer van richting en ga zo door tot de zoom vol is. Teken eventueel af waar de knoopjes moeten komen met een wateroplosbare stift. Om ruiten te krijgen borduur je ook de tweede gang, nu in tegengestelde richting. Aan het begin en eind van elk motief kruisen de geknoopte draden elkaar in het midden tussen twee spijlen, maak ook daar een knoopje. 
Met een knoop vastzetten en naar de plek waar je wilt borduren gaanNeem de aan te hechten draad mee bij het weven


weef heen en weer over steeds meer spijltjes

Zie hoe je eenmaal over de kruising van de draden gaat

hier helpt de credit card treatment!

Nu vul je de ruiten met weefwerk. Zie foto’s. Ondanks je pogingen de ruiten gelijkmatig te borduren, kunnen de geknoopte draden er onregelmatig uitzien. Maar! Geef je zoom de 'creditcard treatment' en hij ziet er veel beter uit! De credit card treatment zou net zo goed bonuskaart behandeling, of de biebpas behandeling kunnen heten, maar credit card treatment klinkt lekker chique! Pak dus je credit card, en schuif de knoopjes met 4 of 8 tegelijk een stukje op; het wiebelen is een stuk minder en de zoom ziet er meteen een stuk strakker uit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten