maandag 30 maart 2015

Zoom 28, bijna reticello, en echt wel Hardanger!

Lastig

Nu we al zo ver gevorderd zijn met ons Open Zomen Festival, durven we ook moeilijker zomen aan, toch?!
Mensen met ervaring in Hardanger hebben hier bepaald een voordeel. LEES DE BESCHRIJVING IN ZIJN GEHEEL DOOR. BESTUDEER DE FOTO'S.


Maak een open naaiwerkje waarbij je afwisselend 8 draden doorknipt en 4 draden laat staan. Verticaal maak je 3 ‘lege’ vakken van 8 draden . Je zoom is dus 40 draden hoog in totaal, namelijk boven en onder 4 draden voor platsteken (2 x 4), dan (8+4+8+4+8), dit doe je als volgt: voor deze zoom heb je niet alleen links er rechts een afsluitrand nodig, maar ook boven en onder worden dus platsteken gemaakt om afgeknipte draden voor rafelen te behoeden. Je borduurt zowel boven als onder 9 platsteken over 4 draden diep (daarmee zeker je 8 weefseldraden), je slaat 4 weefseldraden over en borduurt weer 9 platsteken. Dit herhaal je tot je zoom vol is. Let op: aan het begin en eind moet je de 9 platsteken hebben. Tel dit van te voren uit, desnoods smokkel je elders in je zoom.
Heb je boven en onder de platsteken gemaakt, dan knip je in de hoogte 8 draden door, laat er 4 staan, knip er 8 door, laat er 4 staan, knip 8 draden door. Doe dit ook in de breedte. Daar waar je de 9 platsteken maakte, knip je 8 draden door.
Voor deze zoom is een borduurring handig, vooral vóór het uithalen en weven van de draden. Haal ook nog niet direct alle draden uit, maar doe dit stukje voor stukje zodat de overgebleven draden niet teveel gaan schuiven. Borduur nu met de dunne draad in de kleur van je stof de spijltjes van 4 weefseldraden met de point de reprise, zie ook zoom 16. Vul zo het hele ‘netje’.
Neem dan een dunne draad in een afstekende kleur en span twee draden , links naar rechts. Borduur over deze boog van draden festonsteken. Volg de foto’s nauwgezet. Je ziet dat de draad van onder af naar boven opkomt om de eerste festonsteek te maken, net een fractie van de boog af; hierdoor blijft de gefestonneerde boog mooi plat liggen, steek ook aan het eind van het festonneren net naast de boog opdat hij plat blijft liggen. Experimenteer of dat voor jou betekent dat je van boven naar beneden insteekt, of juist andersom. Maak de bogen in twee richtingen en in twee kleuren. Bestudeer de foto’s voor je begint..
sorry voor de rommelige teksten op de foto's; de letters bleken lastig te plaatsen op de ondergrond..

Deze zoom wordt beschreven (maar veel korter en met minder uitleg!) in Rosa e Grigio  - Pink and Grey van Antonietta Monzo Menossi (zie de literatuurlijst, geen ISBN). Waar de meeste zomen in meerdere boeken of tijdschriften staan, is deze echt alleen in dit Italiaanse prachtboek te vinden. Er staan geweldige foto's van open naaiwerk in dit boek en wie zich van zoom 1 tot zoom 28 door het Open Zomen Festival heeft gewerkt (of moet ik zeggen gewòrsteld? ;-) ), zal aan de summiere uitleg van mevrouw Menossi ook wel genoeg hebben. Anyway.. veel succes en vergeet niet een foto van je zoom te delen op Facebook of via de mail..

Als je deze zoom kunt maken.. dan kun je dit ook.. of dit..







Geen opmerkingen:

Een reactie posten