donderdag 30 april 2015

Eindfeest Open Zomen Festival


Zet de datum vast in je agenda! 

op zaterdag 5 september houden we een feestelijke afsluiting


Het Borduurparadijs zal aanwezig zijn met een deel van het assortiment uit de winkel.

De deelneemsters aan het Handwerkcafé Waddinxveen tonen hun werkstukken met open zomen, we stellen meer handwerk ten toon, we hopen dat jij ook je mooiste borduurwerk wilt meenemen (hoeft geen open zomen werkstuk te zijn) en die aan ons wilt laten zien en erover wilt vertellen.
drukte tijdens de uitleg van de koraalknoop en het blaadje

Waar: Handwerkcafé Waddinxveen, in basisschool de Regenboog, Catslaan 3 in Waddinxveen

Hoe laat: van 10.00 tot ongeveer 15.30 uur

Programma:

  • show and tell, bewonderen van de Open Zoom lappen, werkjes en ander meegebrachte schatten
  • lunch - breng je eigen brood mee, je krijgt koffie, thee met iets erbij, melk/karnemelk of sap en een kopje soep
  • verrassingsworkshopje met een open zoom, inclusief materiaal
  • presentatie plannen seizoen 2015/2016
Kosten: 10 euro, alles inclusief. 
Eventueel batig saldo na betaling van alle onkosten komt ten goede aan de Waddinxveense voedselbank, Care for Family


Opgeven: handwerkcafewaddinxveen@gmail.com of 06-18749712

Voor wie van ver komt: Waddinxveen is goed met het openbaar vervoer te bereiken, kom je met de trein stap dan uit bij station Noord. Het is ongeveer 10 minuten lopen vanaf station Noord.

Kom allemaal, want op de foto's van afgelopen zaterdag, de tweede Open Zomen Festival dag in het Borduurparadijs kun je zien hoe keigezellig zo iets is.
Garens aan de wand bij het Borduurparadijs

Schaaretui gemaakt door Ymkje naar
patroon van het OZF


Zulke leuke werkjes kwamen
voorbij

Is dit 'Hollandse rolletje' niet poepig?
We herkennen de tulpen uit een
patroon van Remy Ludolphy uit de Margriet



maandag 27 april 2015

Zoom 32 Samengestelde zoom met taksteek en festonsteek

minder makkelijk

Deze zoom bestaat uit drie delen: boven en onder een ladderzoom (zie zoom 1), waarover een taksteek werd gewerkt in blauw. In het midden een bredere ladderzoom, en daarover werd een festonsteek gewerkt in een zigzagpatroon.

Voor de boven en onderzoom trek je 5 draden uit, dan laat je er drie staan, trekt 14 draden uit, laat er 3 staan en trek je weer 5 draden uit. Bundel drie draden met de openzoomsteek, 2 draden diep met dun garen. Werk over de drie draden die je liet staan de Italiaanse open zoom steek. Die kun je aan de achterzijde werken, maar ook aan de voorkant. Eerder beschreven we de achterkant, nu laten we de voorkant zien :-) Als je wilt, kun je hier een filmpje bekijken.





Borduur deze Italiaanse open zoom steek boven en onder de brede zoom.

De taksteek werk je van rechts naar links, of, dat werkt voor mij handiger, van boven naar beneden. Zie foto's. Ik nam het dikkere garen voor deze versiering. Ook hiervan staat een filmpje, via You Tube, op Pinterest, zij het dat daar geen draden zijn gebundeld.. Misschien vind je onze voordoe foto's wel net zo makkelijk te volgen. Heb je geen afleiding van het Portugees... :-)

Stap 1 taksteek

stap 2 taksteek
Heb je boven en onder de brede zoom de taksteek gewerkt, dan borduur je festonsteken over het brede open stuk. Ik nam ook hiervoor een dikke draad. In de kleur van de ondergrond ziet dat er katachtig uit. Met een afstekende kleur krijg je weer een heel ander effect. Aan jou de keuze.

Je maakt twee festonsteken over twee spijltjes 
dan neem je met de festonsteek een spijltje verder op, en laat er
ook een vallen, zodat je steeds een spijltje verspringt. Je maakt weer twee festonsteken 

en opnieuw twee festonsteken

Je gaat in drie setjes van twee festonsteken van links naar rechts over de open zoom,
en dan wissel je van richting. 
Zo borduur je de hele zoom vol.

Je ziet dat ik voor deze zoom een ring heb gebruikt, dat vond ik eenvoudiger om de spanning goed te krijgen. Het mag ook gewoon in de hand gewerkt worden.

maandag 20 april 2015

Zoom 31 champignonnetjes

minder makkelijk


Voor deze zoom haal je draden uit tot een hoogte van 1,8 cm. Bij 12 draden per cm is dat 20 draden. Bundel drie draden met de open zoomsteek, 2 draden diep. Hecht in het midden van het open stuk aan en knoop met de koraalsteek telkens drie bundels in het midden van het open stuk. Hecht opnieuw vanuit het midden van de hoogte aan en ga omhoog, bundel de drie spijltjes van de eerste bundel, leg een koraalsteek om de draad in het midden en leg koraalsteken om elk van de volgende bundel, dit keer aan de onderkant. Steek weer over en leg een koraalsteek, knoop de volgende drie spijltjes, enz. 
Hecht nogmaals in het midden aan en slinger om de middendraad tot bij de middenbundeling. Weef nu een halve cirkel, op/neer, op/neer om de drie spijltjes en de middendraad. Weef het 'champignonnetje' totdat je bij de midden draad bij de koraalsteek tussen twee groepjes van drie spijltjes bent, en slinger verder tot de volgende bundeling. Weef nu tegenoverliggend een halve cirkel, slinger verder, etc. 

zaterdag 18 april 2015

Lente

Opeens bloeit de magnolia.. maar binnen werd gehandwerkt..
Terwijl het buiten eindelijk lente werd en dat ook aan de bomen te zien was, waren er toch weer vrouwen lekker aan het handwerken in het Handwerkcafé Waddinxveen..


Je kunt je nog opgeven bij het Borduurparadijs in Velp om deel te nemen aan de 2e Open Zomen Festival dag. Dat wordt smullen van elkaars werk, de komende zomen te zien op de lappen van het OZF team die al klaar zijn, krijg een patroontje voor een klein werkje met open zoom, geniet van de kleine werkjes die al werden gemaakt en waarvoor je vanaf ons blog het patroon en de beschrijving kunt downloaden.. kom inspiratie opdoen.. en bijkletsen.. het team van het Handwerkcafé wil bij problemen graag uitleg geven over de zomen tot nu toe :-) De winkel gaat om 10 uur open en je mag de hele dag blijven (gratis) als je dat wilt..

Hardanger in lentegeel en zachtgroen

naturel met ecru en kraaltjes, heel fijntjes

Feestige Open Zomen lap van Jos,
al afgewerkt met zelfgehaakt kantje

ienie mini kruisjes

Hardanger

Assissi werk

Kikker op het dekbed vol alfabetten

patroon van Remy Ludolphy, ooit uit de Margriet of Libelle

Marker witwerk

klassieke rand

borduurwerk voor in een kinderdekbed

Jannie's Open Zomen Festival lap in vol ornaat..

en buiten werd het lente!

maandag 13 april 2015

zoom 30 blaadjes


Zoom 30 Blaadjes 
lastig
3 verschillende uitvoeringen van dezelfde zoom: bovenaan heel fijn met
een dunne draad geborduurd, de twee daaronder met een perlé

Voor deze zoom trek je 24 draden uit bij een stof van 12 draden per cm. Pas de hoogte aan aan de fijnheid van jouw stof. Bundel 2 draden, 2 draden diep met de open zoom steek. Doe hetzelfde aan de andere kant van de zoom. De blaadjes worden geborduurd over 10 bundels. In de zoom uit het voorbeeld (zie foto boven, de onderste zoom), werden de blaadjes op 3 bundels afstand van elkaar geborduurd. Tel uit hoe je uit gaat komen om eventueel de verdeling goed uit te laten komen; het staat vreemd als je uitkomt met een half blaadje aan de zijkant.Borduur nu als eerste een golvende lijn (wateroplosbare stift) van koraalsteken om elke bundel draden. Hecht opnieuw aan en slinger om de golvende rij koraalsteken tot je bent waar je het eerste blaadje wilt borduren. Borduur een gebogen lijn van 10 koraalsteken, naar buiten toe, zodat hij van de boog van de golvende lijn af komt te liggen. Je zult ongetwijfeld een keer een nieuwe draad moeten aanhechten, dit kan het beste aan de achterzijde van een blaadje.
De uitleg van de zoom is lastiger dan de uitvoering ervan. Kijk goed naar de foto’s.
Borduur 10 koraalsteken in een gebogen lijn
teruggaand omslingeren: je steekt dwars onder de bundel en dan OVER de draad tussen de twee bundels
hier gaat de draad OVER de paarse draad tussen de twee bundels en terug naar onder


Draai een rondje om de tweede bundel


dan onder bundel drie..
Steek daarna onder de tweede bundel vanaf rechts, en over de derde heen..


...ga dan tussen bundel 3 en 4 vanaf rechts onder de paarse draad door naar omhoog

steek nu naar rechts, over de tweede bundel en over de derde vanaf rechts, en terug naar de onderkant, door tussen bundel 3 en 4 naar beneden te steken


Je maakt zo twee lussen onder en twee lussen boven de gebogen lijn. Na het maken van de  vierde lus, steek je onder de paarse draad door , over de bundel links en dan begin je opnieuw met lussen maken. je borduurt zo verder tot je over 8 bundels in totaal 7 x 4 lussen hebt geborduurd..


De foto's bleken voor sommige borduursters niet genoeg, daarom kun je hier een video bekijken

maandag 6 april 2015

zoom 29: Ruiten

Minder makkelijk


Voor deze zoom trek je 22 draden uit (18 mm) Je bundelt de draden met de Italiaanse open zoom steek over 4 x 4 draden. Doe dit ook aan de tegenoverliggende zijde.  Reken van te voren uit hoe je uitkomt zodat je eventuele gedeeltelijke motieven links en rechts kunt verdelen; het motief is 8 spijlen breed.
Net als bij zoom 23, waar we de ‘visjes’ borduurden, maken we nu ook weer knoopjes om spijltjes op een bepaalde hoogte. Nu maken we twee gangen met knoopjes over de spijltjes.
Kijk goed naar de foto. 
Hecht een dunne draad aan op het midden van de afsluitrand en borduur in omhooggaande richting vier knoopjes, elk om 1 spijl. Slinger dan weer naar beneden en borduur in neergaande richting 8 knoopjes, verander dan weer van richting en ga zo door tot de zoom vol is. Teken eventueel af waar de knoopjes moeten komen met een wateroplosbare stift. Om ruiten te krijgen borduur je ook de tweede gang, nu in tegengestelde richting. Aan het begin en eind van elk motief kruisen de geknoopte draden elkaar in het midden tussen twee spijlen, maak ook daar een knoopje. 
Met een knoop vastzetten en naar de plek waar je wilt borduren gaan



Neem de aan te hechten draad mee bij het weven


weef heen en weer over steeds meer spijltjes

Zie hoe je eenmaal over de kruising van de draden gaat

hier helpt de credit card treatment!

Nu vul je de ruiten met weefwerk. Zie foto’s. Ondanks je pogingen de ruiten gelijkmatig te borduren, kunnen de geknoopte draden er onregelmatig uitzien. Maar! Geef je zoom de 'creditcard treatment' en hij ziet er veel beter uit! De credit card treatment zou net zo goed bonuskaart behandeling, of de biebpas behandeling kunnen heten, maar credit card treatment klinkt lekker chique! Pak dus je credit card, en schuif de knoopjes met 4 of 8 tegelijk een stukje op; het wiebelen is een stuk minder en de zoom ziet er meteen een stuk strakker uit.