maandag 24 november 2014

Zoom 13, Dubbel geknoopte bundeltjes


makkelijk

Trek 18 draden uit, bundel telkens 2, 2 draden diep met dun garen . Herhaal aan de overzijde van de zoom, je hebt nu een brede ladderzoom. Kies dun of dik garen (ik nam dun, maar heb spijt!) en bundel 2 bundels draden met een koraalsteek op 1/3e van de open zoom, neem vervolgens telkens 4 bundels om te bundelen.  Op 2/3e van de open zoom bundel je weer steeds 4 spijltjes met de koraalsteek, zorg er daarbij dat je 2 aan 2 de bundels van de eerste gang opneemt, zodat er een zigzag ontstaat.
Je kunt natuurlijk als variatie ook nog meer bundelingen maken, 3, 4, net zoveel als de hoogte van je zoom toestaat.

zondag 23 november 2014

Schellekoord voor kerst

Gisteren was een geweldige dag in Velp, bij het Borduurparadijs, het was beredruk en heel gezellig. Er waren handwerkchocolaatjes, koekjes, boterhammen, koffie thee.. het Handwerkcafé Waddinxveen was er met een mand vol werkstukken met open zomen, een gratis patroon voor iedere bezoeker.. Joke (eigenaresse van het Borduurparadijs) had ook nog voor elke klant een gratis patroontje én een schoencadeau'tje... volgens ons heeft íedereen genoten!


Voor de liefhebbers hier het patroon van het kerst schellekoord. Veel plezier ermee.

donderdag 20 november 2014

19 november

Het was een 'gewone' gezellige bijeenkomst van het Handwerkcafé.. er was taart en er waren bloemen, want er was iemand die een verjaardag met een kroonjaar vierde.. en er waren weer heel veel mooie handwerkjes te zien..
Lang niet alle mooie handwerken staan op de foto.. het is maar een impressie van wat we zoal doen..
Lekker veel licht, we kunnen het goed zien..
Cora's randje per week haken is af!


Prachtige bloemen en cadeaubonnen voor de jarige!

Tineke knutselde met een patroon van een schaar etui
en ontwierp deze prachtige set accessoires

dinsdag 18 november 2014

Garen etui gratis beschrijving

Foto: Celine Boeren
Met de aankomst van Sint Nicolaas in ons land, zijn onze gedachten natuurlijk bij het komende pakjesfeest.. Het is altijd leuk cadeaut'jes te krijgen en daarom geven we vandaag hier een gratis beschrijving weg waarmee je je eigen garenmapje kunt maken. De open zoompjes die worden getoond zijn nog niet allemaal aan de orde geweest, maar intussen kennen we al 12 zomen, die allemaal geschikt zouden zijn. Worden de zomen van het mapje allemaal behandeld? Wie tot het eind het Open Zomen Festival volgt, kent het antwoord!


Om iedereen de kans te geven straks volop van de feestmaand te genieten, pauzeren we even met het Open Zomen Festival. De laatste vóór het nieuwe jaar wordt gepubliceerd op 15 december, en de eerste in het nieuwe jaar is gepland voor 12 januari. Kun je uitgebreid feestvieren, of misschien wel de winterstop gebruiken om achterstallige zomen in te halen?!
In elk geval wensen we je veel plezier met dit cadeautje van het Handwerkcafé Waddinxveen!


maandag 17 november 2014

Schoen zetten..

Zet vanavond je schoen.. als je braaf was kun je dan morgen hier vast een cadeautje downloaden!

Zoom 12, Samengestelde open zoom




Voor deze zoom trek je 7 draden uit, laat er 4 staan, 13 uit, 4 laten staan, 7 uit. Begin met de 7 draden boven en onder uit te trekken, knip de 13 draden in het midden los, maar trek alleen de bovenste en de onderste uit. Bundel met dun garen in open zoom steek 4 draden, 2 diep. Doe dit aan de bovenste en onderste rand van deze zoom. De 4 draden die je liet staan borduur je nu met dik garen in een maassteek.


Trek nu de losgeknipte draden uit het midden en bundel 3 spijltjes op de manier van het erwtenzoompje (zie zoom 8) aan de achterzijde met dun garen. In de boeken staat dat je de draad van het ene groepje naar de andere onder de zoomsteken doorsteekt. Hierbij zie je soms je draadje lopen. Ik vond dit niet mooi en heb telkens 1 draadje van de stof opgenomen om mijn draad 2 weefseldraden naar beneden van het ene groepje naar het andere te leiden. Veel woorden voor: verstop je draad aan de achterzijde .



maandag 10 november 2014

Zoom 11, slingerende koraalsteek


makkelijk



18 draden uittrekken, bundel de draden per 2 en 2 diep met open zoom steek. Bundel op 1/3e  van onderen 2 bundeltjes draden met een dunne draad met een dubbele koraalsteek. Ga dan 1/3e hoger en bundel 4 spijltjes met een dubbele koraalsteek. Ga weer naar 1/3e. Bedenk dat wanneer je met een garen werkt dat een andere kleur heeft dan je stof, de draden die heen en weer lopen tussen de knopen goed te zien zullen zijn. Als dit niet mooi vindt, borduur dan deze zoom aan de achterzijde van je werk, dan is aan de voorzijde aleen de knoop zichtbaar.
Borduurwerk en tip: Jannie de Wit


Je kunt om de koraalsteek op de juiste plek te maken drie dingen doen:
a. schatten waar de knoop afwisselend boven en onder op 1/3e  van het open stuk moet komen, of
b. met een wateroplosbare stift voordat je de draden uittrekt, op 1/3e  en 2/3e  van de kant in de lengte een streep tekenen, en die als leidraad gebruiken. Later kun je de streep met water uitspoelen, danwel
Hier zie je hoe de middelste van de uit te trekken draden
nog niet zijn uitgehaald, waardoor je knoopjes
prachtig op zijn plek komen.
c. bij een losgeweven stof kun je er ook voor kiezen de middelste 6 van de uit te trekken draden voorlopig te laten staan. Je werkt de koraalsteken afwisselend onder en bovende 6 horizontale draden die je laat staan. Na het borduren trek je ze alsnog uit. Kies je deze methode, knip dan alvast alle 18 draden bij de afsluitrand door, zodat je alleen nog hoeft uit te trekken (anders loop je het risico dat je de borduurdraad doorknipt).
Deze zoom komt ook voor met een slag om de gebundelde draden, waarbij je dan uiteraard de 6 draden niet kunt laten staan. Je ziet hem o.a. in Miniature Heirloom Drawn Thread Sampler van Linda Driskell, patroon nr. 5, en in Les Jours à Fils Tirés, van Nisako Nihishu, pag. 32, fig. 40. Zie de literatuur lijst. Hij staat vast in nog meer boeken. Dit is de basis voor veel mooie open zomen met ingewikkelde slingerpatronen, veel voorkomend in de tijdschriften Vainicas 1t/m 14. 

Soms heb je geluk en zijn deze tijdschriften in Nederlandse handwerkwinkels te vinden. Wie antwoord krijgt van de uitgeverij moet het vooral even melden, want mijn pogingen tot contact stuitten op volledig stilzwijgen. Bij Italiaanse online winkels tref je veel publicaties op het gebied van open naaiwerk, ook deze Spaanse. Helaas zijn deze boeken en tijdschriften door de taalbarrière niet voor iedereen even bruikbaar.

maandag 3 november 2014

Zoom 10, Gedraaide spijltjes III


makkelijk

Bundel 4 draden 2 diep met de open zoomsteek. Bundel aan de andere kant dezelfde 4 draden met de open zoom steek. Hecht een dikke draad aan in de afsluitrand en draai de spijltjes als volgt:  ga over de eerste 6  draden, je steekt in het tweede bundeltje in over de tweede draad (dat is dus , ga nu terug over de 3e en 4e draad van het eerste bundeltje en steek in het eerste bundeltje in tussen de 2e en 3e draad, trek aan. De 2 rechterdraden van het tweede bundeltje komen hierdoor over de 2 linkerdraden van het 1e bundeltje te liggen. In woorden veel lastiger dan in daden, kijk naar de foto’s.