dinsdag 30 september 2014

Het afwerken van een werkstuk met een open zoom

Hoewel dit in alle goede handwerkboeken en in veel tijdschriften te vinden is, waren er toch verzoeknummers voor uitleg van een simpele zoom met schuine hoek.
Daarin hier simpel met foto's en stappenplan de open zoom met schuine hoek uitgelegd. Graag verwijs ik echter naar uitgebreidere artikelen in bijvoorbeeld de Handwerken zonder Grenzen van 1993, nummer 2, pagina 9 en 10.

Hier mijn manier (die niet per sé de beste is)
Je rijgt de maat van je werkstuk af,
 dan tel je het aantal draadjes dat je zoom breed moet worden
 naar binnen, bijv. 12. Daar haal je een draad uit, je knipt de draad enkele cm. voor de hoek door en
laat hem in de hoek aan de binnenkant hangen. Dan tel je ook 12 draden naar buiten en rijgt dit door.
Op 11 draadjes vanaf de tweede rijgdraad knip je je stof af. Leg een lineaal
over het vierkantje dat door de rijgdraden ontstaat, en teken af.

Knip dit driehoekje af

Vouw nu exact op de punt van de rijgdraden een naadtoeslag
diagonaal naar binnen. Pas op dat je de stof niet uitrekt.

Vouw nu de inslag van de zoom ook naar binnen,
precies op de buitenste rijgdraad.

Speld en rijg dit vast

Duw met duim en vingers de punt in vorm. Je ziet hier een beetje een 'tuutje'
ontstaan. Dat komt straks helemaal goed.


Neem aan weerszijden van de schuine naad telkens twee draadjes op,
maar trek niet onmiddellijk aan

Ben je bij de punt dan trek je voorzichtig de steken aan tot
ze nagenoeg onzichtbaar tegen elkaar komen te liggen

Nu alleen dat 'tuutje' nog.

Steek vanuit de buitenkant van de hoek binnendoor
naar de binnenkant. Begin op dit punt met de openzoomsteek
en naai daarbij de zoom vast.


Morgen excursie

De regelmatige bezoekers van ons Handwerkcafé weten het natuurlijk al.. voor alle zekerheid ook nog even hier: morgen is er geen Handwerkcafé in de Regenboogschool omdat wij een excursie hebben. Later lees je daar hier vast meer van.

maandag 29 september 2014

Rotweer

Er is geen ander woord voor te verzinnen.. Het was woensdag echt rotweer. Toch hadden 22 vrouwen het weer getrotseerd om naar het Handwerkcafé te komen...
Er is altijd wel iets te bewonderen..

Atie's lap voor het
Open Zomen Festival

of er valt iets te leren:
Jannie laat Rosita zien hoe het open zoompje
wordt gemaakt

Hanny's kussen met 'kantrandjes'

en deze week vooral ook Mieke's megaproject van de
letterbak, bijna alles met 1 draadje over 1 draadje geborduurd.

en dan hebben we in ons café ook nog iets heel
bijzonders: een quilt met voetjes!


Zoom 5, Gedraaide spijltjes I

makkelijk

Bovn de omwikkelde zoom, onder de Zweedse zoom ook wel gedraaide spijltjes zoom genoemd

Trek 10 draden uit. Bundel met open zoom steek 3 draden, 2 diep. Doe hetzelfde aan de overzijde. Neem een dikke draad voor het draaien van de spijltjes en hecht aan in de afsluitrand. Voor deze zoom werk je van rechts naar links. Ga daarvoor over de eerste 2 spijltjes, onder de 2e en over de 1e. Trek aan, hecht af in de afsluitrand. Zie filmpje, en nog een filmpje, nog een derde en een vierde.


Foto van La Broderie Blanche, pag. 49
Het aanhechten van de draad in de afsluitrand kan onzichtbaar worden gedaan. Slechts twee boeken noemen en tonen een extra knoopje bij het aanhechten van een werkdraad. Toch kan het erg fijn zijn dit knoopje te leggen, als extra zekering, maar ook om te voorkomen dat de draad, wanneer die schuin gespannen wordt, gaat trekken of minder fraai uit de afsluitrand te voorschijn komt. 



Van deze zoom zijn talloze variaties bekend: het draaien van meer spijltjes, het tweemaal draaien van spijltjes op verschillende hoogten in de zoom. Je kunt een hele lap vullen met gedraaide spijltjes zomen alleen, als je wilt. In sommige boeken heet deze zoom een "Zweedse zoom". Vraag me niet waarom! 

Wij laten later in het Open Zomen Festival nog twee variaties zien. Wie niet kan wachten Googlet en zoekt op You tube. Hits krijg je absoluut als je "bainha aberta" of "sfilature" als zoekterm invoert. Of gewoon rechts klikt op de voorgestelde video's wanneer je de filmpjes hierboven bekijkt. 

maandag 22 september 2014

Zoom 4, wikkelsteek

Makkelijk



Trek 6 draden uit. Bundel 2 draden met open zoomsteek, 2 diep. Bundel dezelfde 2 draden aan de andere zijde, als ladderzoom. Gebruik nu dik garen en werk een wikkelsteek in het midden van de open zoom over de bundeltjes. Het aanhechten doe je in de afsluitrand, en met een knoopje aan begin en eind. Dit aanhechten kwamen we alleen tegen in "Les jours a fils tirés" en in "Broderie Blanche". We tonen hier de tekening uit Broderie Blanche, pagina 49 (zie literatuurlijst voor meer gegevens over de genoemde boeken)
tekening pag. 49 Broderie Blanche

Wij hebben er een filmpje van gemaakt: gespannen draad aanhechten

Hier nog een haarscherpe foto van zo'n zelfde zoom, die in het Frans heel chique "le jour à croisillons où ondulé" heet.

Ik kon de wikkelsteek nergens vinden dus zelf foto's gemaakt:
Fase 1: neem twee draden (één bundel)op de naald en
kom boven de werkdraad naar boven, trek aan, neem opnieuw 2 draden op de naald en
kom onder de werkdraad boven, trek aan en herhaal fase 1 en 2 tot de zoom klaar is.
Op de valreep vond ik toch nog een filmpje. Zie hierboven. De wikkelsteek wordt voorgedaan na 2.50 minuten. Ipad gebruikers hebben hier weer een speciale app voor nodig :-(
Het is een simpel zoompje om te borduren, maar kan wat wiebelig op zijn plek zitten. Af en toe een beetje aaien en duwen houdt het wikkelsteekje in toom :-)

vrijdag 19 september 2014

Sint Nicolaas lootjes getrokken

De leden van het Handwerkcafe geven elkaar dit jaar weer een presentje. Net als vorige jaren hebben we afgesproken wat er gemaakt zal worden, dit jaar is dat een theedoek of een pakdoek, die ook heel goed van een theedoek gemaakt zou kunnen worden. Marcella van Oost heeft er veel aandacht aan besteed op haar blog.

De pakdoek is een doek die vroeger werd gebruikt om het handwerk in weg te leggen tot de volgende keer. Uiteraard werd zo'n doek versierd. Deze doek kwam ook voor in de cursus Borduurwerk van Marken. In ons handwerkcafé maakte Corry zo'n doek.
Corry, wat een beauty heb je gemaakt!

Met versiering én initialen

met bandjes om de doek mee te sluiten
Voor Sint Nicolaas, op 3 december gevierd, maken we iets wat ons ligt, het mag geborduurd, gehaakt, gebreid zijn, als het maar met handwerken te maken heeft en het de functie van de theedoek of pakdoek niet belemmert.

maandag 15 september 2014

Zoom 3, de H-Zoom


Makkelijk
Bij deze zoom is het aantal draden dat je uittrekt sterk afhankelijk van de stof die je kiest. Bij een grovere stof, bijv. 12 draden op een cm, is het beter 2 draden uit te trekken, bij een heel fijne stof zie je dan niets gebeuren dus kun je beter 3 of zelfs 4 draden uittrekken.
Foto, borduurwerk en lay out: Mathilda Liebregt


Stof 12 draden: Trek 2 draden uit. Stof 15 of meer draden per cm.: trek 3 of 4 draden uit. Bundel je draden niet. Omwikkel met het dunne garen, als het spijltje vol is, steek je over naar het volgende en omwikkelt dat. Vul de hele zoom. Keer je werk, trek nog twee, c.q. 3 draden uit en herhaal het bovenstaande, zodanig dat de ‘overstap’ in het midden van de zoom op dezelfde plek komt als bij de eerste bewerking (gang). Zo ontstaat een H in het zoompje.

maandag 8 september 2014

Zoom 2, zigzag



Makkelijk
4 draden uittrekken. 4 draden bundelen met open zoomsteek, 2 draden diep.
Aan andere zijde 2 draden niet bundelen, dan 4 draden bundelen met open zoomsteek, 2 draden diep. Door het overslaan van de eerste twee draden, worden de bundeltjes in twee gedeeld en krijg je een zigzag.
Wie de animatie wil zien, klikt hier en zoekt in de keuzebalk naar Hemstitch - zigzag hemstitch. Tabletgebruikers hebben een speciale app nodig om de flashplayer te vervangen die nodig is om de animaties te kunnen bekijken. Voor Ipad heet deze app Virtual Browser. Met dank aan Karin voor de tip!

Zoom 2, ook al zo makkelijk. Koekie! Zijn jullie al aan het zoeken wat je naast het Open Zomen Festival nog allemaal kunt doen? Ramen zemen, kasten uitmesten, 10 handwerk projecten opstarten? Over handwerk projecten gesproken.. ook het Marker Borduren gaat binnenkort weer beginnen. Heb je je al opgegeven? Dat kan hier. Je moet wel even naar beneden scrollen voor de Nederlandse tekst; de cursus is - jammer voor de Engelstaligen - helemaal in het Nederlands en héél duidelijk.


dinsdag 2 september 2014

Gevaarlijke winkeltjes en wie heeft er tijd in de aanbieding?

Van tijd tot tijd kun je het niet helpen, dan 'moet' je even in zo'n gevaarlijk winkeltje zijn... Pas nog waren we bij Da's Tof in Krimpen a.d. Lek. Die staat meteen met stip op 1 om mee te nemen in het 'schoolreisje' van het Handwerkcafé..

Da's Tof zal deelnemen aan de Open European Quilt Championships,  23 tot 26 oktober, en daar geven zij de gelegenheid om in een half uurtje (!) de basiskennis te verwerven voor het zijdelint borduren. Dat is nog eens wat anders dan de open zoom!
Als er nu iemand een zak tijd te koop heeft? Wat zijn er toch veel leuke dingen te doen en te leren..

maandag 1 september 2014

Open zoomsteek, nog een productie van het Handwerkcafé Waddinxveen




Camera, techniek en uploaden: Mathilda Liebregt.

Knippen, filmpje in eigen productie ;-)

Open zoom 1: Het Laddertje

Eindelijk is het dan zover. We zijn er klaar voor en we zitten met de naald in de aanslag..
In dit voorbeeld kun je zien dat voor de bundeltjes niet 3, maar 4 draden
samen genomen zijn. Er zijn veel variaties mogelijk. Kijk ook hoe het uitpakt
op jouw stof. Bij een heel fijne stof kun je meer draden tegelijk bundelen en
toch een fijn effect behouden

Zoom 1, het laddertje, 

Makkelijk
is heel eenvoudig:


4 draden uittrekken. 3 draden bundelen met open zoomsteek, 2 draden diep.
Aan de andere zijde dezelfde 3 draden bundelen.


Op de geweldige site van Victoria Sampler vind je animaties van alle vaardigheden die we voor zoom 1 nodig hebben. Kijk zo vaak je wilt naar de keuzen hemstitch, hemstitch preparation 1, hemstitch preparation 2 als je zonder afsluitende rand wilt borduren, en ladder hemstitch. 

Op Pinterest zie je hier een duidelijke tekening, met meteen wat variaties. Maak je alleen het laddertje met de open zoomsteek? Maak je alle variaties op Pinterest? Laat een reactie achter op ons blog, of op onze Facebook pagina