zondag 31 augustus 2014

Open Zomen Festival - moeilijkheidsgraad

voorbeeld van een makkelijke zoom
Ter voorbereiding op het uitleggen van de verschillende open zomen zijn Jannie, Mathilda en Lilian hard aan het borduren. Sommige open zomen zijn makkelijk, andere zomen zijn wat lastiger. Bordurend aan een lastige zoom bedacht Lilian dat het wel handig is de zomen te coderen naar moeilijkheidsgraad.

We geven daarom aan
makkelijk: ook als je nog niet veel borduurervaring hebt kun je deze zoom meteen op je 'echte' lap borduren
minder makkelijk: lees goed en kijk goed, dan kom je er wel uit
lastig: misschien maar eerst even uitproberen op een proeflapje

woensdag 27 augustus 2014

Uitgangspunten van het Open Zomen Festival

Om de beschrijvingen leesbaar te houden, vermelden we hier een aantal uitgangspunten. Wijkt er iets af, dan wordt dat apart bij de zoom genoemd.



  • We werken van links naar rechts.
  • We werken aan de voorzijde van het werk.
  • De open zoomsteek echter werk je van rechts naar links aan de voorzijde van het werk. De Italiaanse open zoomsteek werk je van van links naar rechts aan de achterzijde.
  • Voor de open zoom steek, de hokjessteek en de Italiaanse open zoomsteek steeds het dunne garen gebruiken, tenzij anders vermeld.
  • Laat steeds hetzelfde aantal draden tussen elke zoom onbewerkt, bijvoorbeeld 20. Als er staat dat je bundelt per 3 draden, 3 diep, betekent dit dat je bij de 20 draden nog 3 draden moet optellen voordat je draden uithaalt omdat je al je zomen visueel op dezelfde afstand van elkaar wilt hebben. Als er een versiering gemaakt wordt van 6 draden hoog, tel je die op bij de 20 die je tussen je werk houd.
Bij de open zomen in onze lap werken we dus steeds aan de voorzijde en van rechts naar links. Waarom toon ik dan toch de open zoomsteek aan de achterzijde? Er komt een tijd dat je de lap wilt omzomen. Dan zet je met de open zoomsteek meteen ook de inslag van de zoom vast, en dán werk je aan de achterzijde.


Hier zie je hoe het zomen aan de achterzijde in zijn werk gaat.





maandag 25 augustus 2014

De hoek om


Elk hokje staat voor twee stofdraden.
N.B. :  Slordigheidsfoutje.. het meest linkse staande groene
steekje moet natuurlijk ook over 3 draadjes..
Het klinkt wat onheilspellend, maar het valt mee.. sommige mensen zijn al zo ver dat ze met hun afsluitrand de hoek om zouden willen.. Hier een voorbeeld hoe je dat kunt doen. Ziet jouw afsluitrand er anders uit, pak dan een potlood en een stukje  ruitjespapier, en teken streepjes tot je tevreden bent met de manier waarop je de hoek om kunt. 

Als je een motief bovenaan je lap wilt kun je die ook alvast borduren. Heb je gezien wat Mathilda ervan maakt? Je lap wordt uniek als je je eigen motief zoekt en borduurt. Wie ideeën nodig heeft doet er goed aan te kijken bij de mooie motieven die in het Hardanger of in Punto Antico voorkomen. Veel inspiratie gewenst! 

Nog maar 6 nachtjes en de eerste zoom komt op ons blog :-)

dinsdag 19 augustus 2014

Roma en Roemenen samen in textielgroep in Telechiu, Roemenië

Werken met het Beiers Bont
Zelfgemaakte cadeaus bij de opening van het project

Alice, bezoekster van het Handwerkcafé, stuurde ons wat foto's van de vrouwengroep textiele werkvormen, die enkele weken geleden van start is gegaan in Telechiu (Roemenië). Ze vertelt over dit door haar opgezette project:
Het is een gemengde groep van Roemenen en Roma (Zigeuners) hetgeen zeer bijzonder is. De groep is nog klein, maar dit is een begin.
Het materiaal kregen we via het handwerkcafé in Waddinxveen, waar ik sinds korte tijd kom. Ik leer daar textiele werkvormen, met name borduren. Deze vaardigheden kan ik in Roemenië weer doorgeven.

De dames in Telechiu hebben het borduren op Beiersbond snel onder de knie gekregen en met heel veel plezier een kleedje gemaakt.
Op de naaimachine leren ze één en ander af te werken.
Op dit moment maken ze een vrije borduurlap. Het borduurlinnen hebben we weer via het Handwerkcafé gekregen.
Met tieners en kinderen hebben  boekenleggers gemaakt, met allerlei kleuren katoen. 

 Voor de officiële opening van de activiteitenboerderij hebben we met de tieners een aantal cadeau's gemaakt. Kussens met textielverfmotieven en badhanddoeken met geborduurde initialen. De te borduren initialen bleken nog een brug te ver, (maar ja, ik was nu natuurlijk al  een 'ervaren borduurster')  maar de tieners hebben wel met veel plezier de badhanddoeken genaaid. 

Wat kan er dan toch nog veel gedaan worden met materiaal wat hier nog 'in de kast ligt'. Heel hartelijk dank mensen van het handwerkcafé, voor jullie gulle gaven. En we houden ons aanbevolen.

Namens stichting Aria,
Alice van Nimwegen.








vrijdag 15 augustus 2014

Literatuurlijst Open Zomen Festival

Binnenkort kun jij dit ook!
Hoewel je op Pinterest en You Tube geweldige bronnen kunt vinden door te zoeken op de verschillende termen voor open naaiwerk, was er een tijd waarin we niet zonder boekjes konden.. die staan bij velen van ons dan ook in de kast. hierHier vind je de lijst met de gedrukte bronnen waaruit Jannie, Mathilda en Lilian haar kennis haalden. 
De keuze is beperkt gebleven tot Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse, Italiaanse en Spaanse werken. Er zijn beslist veel publicaties die wij niet kennen. En heel veel in Russisch, Turks, Chinees en andere voor ons helaas onbegrijpelijke talen! 
Leuk als je titels aan ons doorgeeft, dan kunnen wij zien of we de lijst nog completer kunnen maken. 

Een vriendin bestelde via een specialistische boekhandel een boek over Russisch borduurwerk; er stond op internet dat het tweetalig was. Boek besteld, bleek het Russisch en een andere Cyrillisch geschreven taal te zijn ;-). Enfin, de tekeningen en foto's waren geweldig!

Voor het Open Zomen Festival is het niet nodig boeken aan te schaffen. Maar als je een excuus nodig hebt, ga je gang! :-)

In gespecialiseerde handwerkwinkels tref je vaak boeken over open naaiwerk. Heerlijk om een boek eerst in te kijken en te zien of het echt wat voor je is. Dat is toch het fijnst. 
Op internet is  heel veel te vinden aan boeken over handwerken. Mary Corbet raad lezers vaak aan het bij The Book Depository te proberen. Vooral voor Engelstalige boeken een aanrader. Wie andere talen wil zoeken kijkt bij Boekhandel Van de Moosdijk, Bol, Barbara Fay, Casa Cenina, Tombolo e Disegni. Er zijn er zeker nog meer. Met de genoemde bedrijven heb ik goede ervaringen opgedaan. Het kan lonend zijn om prijzen en verzendkosten te vergelijken!

Overigens komen heel veel boeken op hetzelfde neer. Er zijn regionale verschillen.. in Italië halen ze vaak een draadje uit voordat ze hun versie van de zoomsteek maken, in Nederland doen we het meestal niet. In sommige boeken kom je een zoom tegen met een koraalknoop gebundeld, andere boeken gebruiken een dubbele koraalknoop. Soms liggen de knopen aan de voorkant, andere keren wordt hij aan de achterkant gemaakt. Leuk om te weten, de zomen zijn altijd mooi, hoe je ze ook borduurt.




donderdag 14 augustus 2014

Een topmiddag!

De slingers hingen, het was prachtig weer, er was lekker eten.. De stemming was top! Wat hebben we gebofd met dat weer en wat was het heerlijk..
Nog 44 euro voor Care for Family bij elkaar gebracht ook. Dank aan iedereen die er was!





dinsdag 12 augustus 2014

Voorbereiding 3

De aflsuitrand wordt extra mooi als je aan de achterzijde geen aan- of afhechtingen ziet. Dit kan belangrijk zijn als je werk straks aan twee kanten gezien zal worden, bijvoorbeeld bij een gordijn.
Dit doe je zo:
1. Maak een stiksteekje over 1 draadje,
steek daarvoor iets van de plek waar je wilt borduren de draad in de stof
en kom op waar je wilt aanhechten
2. maak er nog een, vlak erboven
3 & 4 maak daaroverheen je platsteken
5. je rijtje platsteken is af
6. draai het werk om en knip je aanhechtdraad af.
Als je de afsluitrand hebt geborduurd, kun je de draden precies ernaast afknippen en uittrekken. Over dat knippen later meer.
In de meeste boeken wordt uitgegaan van eerst de cordonrand borduren, daarna afknippen. Italiaanse boeken en soms ook Spaanse publicaties, doen het andersom. Die knippen eerst, slaan de draden naar achteren en borduren dan een rand strak aangetrokken platsteken. Dit noemen we een cordon. Je knipt de draden hierbij niet door op de plek waar de zoom eindigt, maar 2 à 3 centimeter voor het eind van de zoom. Werk de draden los tot aan het eind van de zoom en sla ze naar achter.
Hier een foto: Italiaanse manier van afsluitrand borduren
Voordelen: het is iets steviger, en je hebt geen last van ‘stoppeltjes’ die uit je afsluitrandje steken.
Nadelen: het is een heel gewriemel om de draden netjes mee te pakken met je platsteken.
Hierbij helpt het als je een plakbandje gebruikt om de omgevouwen draden aan de achterkant in bedwang te houden.


Er is nog een andere methode, die in het boekje Durchbruch wordt beschreven.
Je knipt de draden die worden uitgtrokken weer door op ongeveer 2 cm van de zijkant van de zoom. Leg als je 16 draden doorknipt, de onderste 8 naar boven, en de bovenste 8 naar beneden langs het uiteinde van de zoom. Borduur nu over de gekruiste draden heen je cordon. Je krijgt een mooie dikke rand platsteken waar je goed in kunt aanhechten en waaruit zeker geen stoppeltjes piepen. Deze methode is erg geschikt voor tafelkleden en handdoeken. 

Na het borduren van de cordon knip je de uitstekende draden voorzichtig af.

Soms maakt de borduurster een nieuwe zelfkant waar de zoom komt. Dit wordt getoond in  Patricia Bage’s boek Drawn Thread for Beginners. Mary Corbet heeft er een prima artikel over geschreven dat je hier kunt vinden.

Deze zelfkant kan op twee manieren worden gemaakt. 


1. Net als bij de Italiaanse methode knip je de draden een stukje voor het einde van de zoom af. Draad voor draad weef je nu vanaf het einde van de zoom de draad met de naald terug in de stof. 
Voordeel: je hebt een zelfkant.
Nadeel: je ziet dat er extra draden in het weefsel zitten als je meer dan vier of zes draden terug weeft. 

2. Je knipt de draden weer een stukje voor het einde van de zoom af, maar haalt een draad helemaal of een flink stuk uit het weefsel. Op de vrijgekomen plek weef je de afgeknipte draad, precies op de plek waar je de draad uittrok. Als je daarna de stof wat ’masseert' kun je daarna niet meer zien dat je deze zelfkant zelf hebt geweven.
Voordeel: een verfijnde afwerking die stevig is.
Nadeel: het vergt enige oefening om het mooi te krijgen.

methode terugwegen 1: weef de draad terug

Trek de draad naar achter. Pas op, niet te hard trekken

Hier zijn alle draden terug geweven. Zie je hoe dik
het zelfkantje wordt?

Methode 2: haal een draad een stukje uit het weefsel, laat hangen,
weef een tweede draad op de vrijgekomen plek
Deze zelfkant wordt mooier

Vergadering..


Het mag duidelijk zijn.. er werd vanmorgen hard gewerkt en vergaderd.. we zijn eruit! We hebben 40 open zomen uitgezocht die we jullie vanaf 1 september gaan presenteren. We hebben ook ideetjes voor extra projecten, en die min of meer onderling verdeeld.. onze ontdekkingsreis door de wereld van de open zomen kan gaan beginnen! Je zou het niet denken, maar er lagen vanmorgen bij Mathilda drie nieuwe boekjes over open zomen voor me klaar, vers besteld.. Binnenkort op ons blog een lijst met boeken en tijdschriften waar je zelf nog meer inspiratie uit op kunt doen. Wie weet staan sommige boeken al in je kast?!

vrijdag 8 augustus 2014

Voorbereiding 2

Heb je je stof voorbreid door het rijgen van het midden in de lengte en het bepalen van de hoogte waar je wilt beginnen met de open zoom, alsmede de breedte door het aan weerszijden 4 op,  4 neer te rijgen, dan neem je nu een beslissing of je elke zoom zijn eigen afsluitrand wilt geven, of dat je de hele lengte borduurt met platsteken en zo een versierende afsluiting van je zomen creëert. 
Hier foto’s van wat ik bedoel:
Je ziet hier duidelijk dat elke zoom wordt afgesloten met een rijtje platsteken. Het aantal platsteken dat je maakt is afhankelijk van hoeveel draden je per zoom uithaalt. Haal je 4 draden uit, dan borduur je 5 platsteken. Is je zoom 10 draden, dan borduur je 11 platsteken.
De platsteken moeten minimaal over 4 draden worden geborduurd, en wanneer je later in ons Festival draden moet verankeren in deze platsteekrand, is 4 draden misschien zelfs wel te weinig. Zeker als je tamelijk los geweven stof gebruikt.
De keuze voor de breedte is ook afhankelijk van het soort zoom en het soort werkstuk: wanneer je een zoom borduurt waarbij niets in de afsluitende rand wordt aangehecht kun je met minder brede platsteken volstaan. Borduur je een handdoekje dat vaak gewassen wordt en waarbij je een draad moet aanhechten in de cordonrand, dan moet je stevigheid hebben om je draad te verankeren.


Op de foto hiernaast zie je welk effect het heeft als je een platsteek rand borduurt om je open zomen af te sluiten. Links en rechts dezelfde rand, maar rechts in kleur geborduurd. Uiterst rechts dezelfde rand met een midden van platsteekjes over 2 draden.

Je kunt zelf bedenken welke platsteken je als afsluitrand gaat borduren. Mathilda heeft er alvast een paar bedacht en op patroon gezet:
LET OP. Elk hokje staat voor 2 draden, net zoals bij een kruissteekpatroon!



Voorlopig weer genoeg stof tot nadenken :-)

dinsdag 5 augustus 2014

Quilt tentoonstelling in Nieuwkoop

Alweer een tip van Mieke:


15e QUILT TENTOONSTELLING 2014
Quiltgroep de Kopspelden uit Nieuwkoop houdt haar jaarlijkse tentoonstelling in Nieuwkoop, in het clubgebouw van de scouting De Shelter, Ladderhaak 4 2421 NK Nieuwkoop. 

Vrijdag 29 augustus van 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag 30 augustus van 10.00 tot 16.00 uur.

Kom kijken naar al het mooie handwerk waar onze groep met veel plezier aan gewerkt heeft. Tevens is er een unieke kans om deze prachtige quilt te winnen door een lot te kopen. De opbrengst komt ten goede aan de stichting Lob'star. Deze stichting organiseert een hegeel verzorgde week vakantie voor kinderen met kanker met hun hele gezin!

Gratis toegang

De quiltverloting is zaterdagmiddag 30 augustus om 16.00 uur.

informatie: Ada Kop
0172-573156
klaasada.kop@planet.nl

maandag 4 augustus 2014

Een goede voorbereiding is het halve werk...

in dit geval is dat niet hélemaal waar, want een lange lap vullen met open zoompjes is wel wat je noemt een 'projectje', maar een goede voorbereiding zorgt in elk geval voor minder problemen later als je eenmaal bent begonnen.

Wie staat te popelen om al wat te beginnen, zoekt op Facebook onze groep op: Facebook/Handwerkcafé Waddinxveen. Daar heeft Mathilda een mooi patroon geplaatst voor een needleroll.

Heb je al stof uitgezocht voor het Open Zomen Festival? Dan kun je beginnen met de voorbereidingen.

Is je lap door de winkel recht van draad geknipt? Haal net zo lang een draad uit vanaf de zijkant totdat je over de hele lengte één draad kunt uittrekken. Knip nu de rafels af precies langs de draad. Nu is je lap mooi recht en zal hij niet trekken.




Trek voorzichtig 1 draad uit de stof
je hebt nu een 'knipgootje'
Knip je zelf de stof, dan doe je dat natuurlijk ook recht van draad: hiervoor halen we een draad uit de stof waardoor je een ‘knip gootje’ maakt.
Pik met een naald 1 draad op in de lengte van de richting waarin je wilt gaan knippen. Wriemel een beetje met de naald zodat je een lusje krijgt dat je door kunt knippen en daarna trek je voorzichtig aan de uit te halen draad. Je uitgehaalde draad geeft keurig aan waar je knipt.
Slinger je lap om voordat je ermee gaat werken, zo rafelt hij niet uit. Als je dit met de hand met een (rijg)garen in de kleur van de stof doet, dan kun je deze later als je de lap definitief gaat zomen laten zitten.
Links en rechts van de rode rijgdraad is waar je begint met de platsteken,
dit voorbeeld correspondeert qua maat
niet met het voorbeeld in de tekst van deze post,
maar geeft slechts het idee weer.
Nog even geduld voordat je kunt gaan borduren.. je zoekt eerst nog in de lengte het midden en rijgt dit door met een contrasterende kleur garen: 4 draden, op vier draden neer.
Meet vanaf de bovenkant van de stof in het midden hoever je naar beneden wilt beginnen. Misschien wil je een afsluitend motief borduren of een woord.. Zeg dat je 15 cm vanaf de bovenkant wilt beginnen..
Tel vanaf 15 cm hoogte dan in de breedte het aantal draden af dat je wilt gaan uittrekken voor de open zomen. Bijvoorbeeld 28 x 4 draden. Doe dit links en rechts van de rijgdraad. Je open zoom wordt dan 2x(28 x 4)= 224 draden breed.

Op deze plek borduur je straks de platsteken die de draden zekeren die je gaat doorknippen.

Sinds vandaag kun je je op updates op ons blog abonneren door in de rechterkolom bij 'Follow by email' je mailadres in te vullen. Je krijgt dan vanzelf bericht als we een nieuw bericht posten.

vrijdag 1 augustus 2014

Open zomen festival

borduurwerk en patroon: Mathilda 


Merklap Lilian
Vroeger op school was het al leuk, een open zoompje borduren... Verder dan de meest simpele open zoom kom je dan niet. Toch blijft het trekken en met de jaren gaat het steeds meer kriebelen om de open zomen verder te verkennen. Maar het lijkt zo ingewikkeld. Wat als ik er een knoeiboel van maak?
Met wat goede boeken kom je een heel eind en is er dan een begin gemaakt met een merklap, nageborduurd uit een voorbeeld boek.
Via het Handwerkcafé en kleine borduurgroepen kom je gelijkgestemden tegen en dan heb je zomaar een groep van 4 vrouwen die de open zoom verder verkennen.. Nel ging er zelfs al twee maal een week voor op les, borduurde een geweldige open randen lap die ze in het Handwerkcafé komt laten zien, en zij zal sommige randen aan ons uitleggen.
Rand geborduurd door Maria Elide Melani
van Ago, aga e fantasia

Jannie, Mathilda en Lilian hebben samen een flinke bibliotheek over open naaiwerk opgebouwd, en putten daar kennis en inspiratie uit. Zij gaan de open zomen borduren, en kunnen die in het Handwerkcafé uitleggen.
In het Handwerkcafé merken we namelijk dat hetzelfde gevoel bij veel andere borduursters speelt: ze vinden de open zomen prachtig, maar zijn erdoor geïntimideerd.
Daar gaan we iets aan doen!
We nodigen elke handwerkster uit ons te volgen op onze ontdekkingsreis door de  wereld van het open naaiwerk en al doende te leren hoe je deze vorm van borduren zelf  toepast.

De praktijk
Gedurende een schooljaar, te beginnen 1 september, stellen we elke week op maandag  een open zoom voor. We laten zien hoe hij er uit ziet, en hoe je hem zelf kunt uitvoeren. Soms doen we dat door zelf foto’s met uitleg te geven, maar we zullen ook gebruik maken van Pinterest en You tube omdat we ook zelf liever borduren dan computeren:-) 
Uiteraard is iedereen van harte welkom om bij ons in het Handwerkcafé op woensdagmiddag tussen 1.15 en 4.00 uur mee te komen kijken. Er wordt geen les gegeven maar de drie vaste bezoeksters van het café zijn bereid om uitleg te geven. Het adres is Regenboogschool, Catslaan 3, Waddinxveen. Bezoek aan het Handwerkcafé is gratis, consumpties reken je af.
Doe je mee met onze ontdekkingsreis door het open naaiwerk?
Kussen geborduurd door Maria Elide Melani

Dit heb je nodig
  • Borduurstof.
Neem een stof waarbij je de draden goed kunt zien. Wie het graag makkelijk ziet neemt bijvoorbeeld een stof van 10 draden per cm. Nel werkt op 16 draden per cm. van Weddigen. Alles is mogelijk en geeft ook een mooi resultaat. Het eenvoudigst is een linnen borduurband van bijvoorbeeld Vaupel en Heilenbeck. Jannie werkt op band van 23 cm breed. Mathilda en Lilian hadden nog 15, respectievelijk 12,5 draads  linnen liggen, dus die werken daarop. Maar je kunt natuurlijk ook een rechthoekige merklap maken. We zijn heel enthousiast, dus een lap van bijvoorbeeld 140 cm breed komt zeker vol!
In de loop van het jaar laten we zien hoe je open zomen toepast op kleine werkstukken, waar we ook een beschrijving en soms een patroon van geven.








  • Garen.
Pas het garen aan de borduurstof aan. Klassiek wordt in het open naaiwerk gewerkt met wit op wit, of kleur op kleur. Maar spectaculaire dingen gebeuren als je hier van af wijkt. Volg je eigen smaak.


stof                                    dikte             garen
16 draads                        12 en 8 dmc perlé of merkgaren nr. 30 en 25
14 draads                        12 en 8 dmc perlé of merkgaren nr. 30 en 25
12 draads                        12 en 8 dmc perlé of merkgaren nr. 30 en 25
10 draads                        8 en 5 dmc perlé
  • naalden zonder en met punt, bijpassend
  • centimeter
  • schaar, fijn borduurschaartje
  • borduurring
  • eventueel wateroplosbare stift (Prym)
  • spelden
  • gekleurd (rijg) garen, geen rood want dat blijf je zien!
Hoe breed maak ik mijn open zoom?
Dit hangt af van je persoonlijke smaak, en je ijver. ;-) . Een uitgangspunt is bijvoorbeeld 128 draden breed. Je kunt de meeste patronen dan wel tot zijn recht zien komen zonder dat je er heel lang mee bezig bent. Het is handig als het aantal draden is te delen door 4, omdat veel boeken uitgaan van per 4 gegroepeerde spijltjes.
Bij een stof met 10 draden, wordt je borduurwerk dan 12,8 centimeter breed, plus minimaal aan weerszijden 4 draden waarover een platsteek wordt geborduurd. Bij een stof van 12,5 draden betekent dit dat je werk dan 10,2 cm breed wordt. De formule om te berekenen hoe breed je open zoom wordt is:
aantal draden borduurwerk gedeeld door aantal draden per centimeter.


De komende weken kun je gebruiken om te bedenken wat je wilt, en stof en garen bij elkaar te zoeken. De voorbereidingen worden in de komende weken gepubliceerd op dit blog.