maandag 17 maart 2014

Hardanger in het Handwerkcafé

Een bladwijzer is zó gemaakt


Dit patroon van Nordic Needle vergt enige oefening
Op verzoek van verschillende deelneemsters aan het Handwerkcafé, gaan we ons in de komende maanden focussen op de techniek van het Hardanger borduren. Dit houdt in dat de aanwezige leden die deze techniek al beheersen, graag bereid zijn uitleg te geven over deze mooie techniek. Deze leden zijn Jannie, Mathilda en Lilian. Misschien hebben we nog wel meer Hardanger-kenners onder onze leden?

Het is niet de bedoeling dat er echt les wordt gegeven, maar met wat uitleg over hoe je de patronen leest, een keertje voordoen en samen ermee bezig zijn ben je als nieuweling al gauw een eind op streek en voordat je het weet, maak je de mooiste borduurwerkjes, en durf je zelfs te knippen in je borduurwerk, om daarna de overgebleven draden te omwikkelen met borduurzijde. Zo blijft je werk stevig.

Aan de rechterkant van ons blog vind je nu een nieuw kopje "Hardanger" met links naar sites met Hardangerpatronen, uitleg, of foto's. Kijk daar vooral eens rond, klik op de site van Nordic Needle ook de andere kopjes aan, er staat meer dan je in eerste instantie denkt.

Wij hebben toestemming gevraagd en gekregen van Thea Dueck van de Victoria Sampler, om met elkaar te kijken naar de gratis patronen die op haar website staan. Kijk bij de links "Victoria Sampler" aan, klik op deze site op hun link "Free patterns" en zoek daar in de rechterkolom naar "Friends Count". Klik dan op het plaatje, en daarna op "Printer friendly page", waarna je het patroon kunt afdrukken.

Wil je meedoen? Zorg er dan voor dat je, naast het geprinte patroon, een lapje borduurstof bij je hebt van 11,5 draden per cm, 28 bij 8 cm, en perlé borduurzijde in dikte 12 en 8.
Perlé, ook wel koordzijde genoemd, is er in verschillende diktes. Meestal zie je in de winkels de diktes 5, 8, en 12. Hoe hoger het nummer, hoe dunner de borduurdraad.


maandag 10 maart 2014

Mutsjes in Gambia



Miranda van Wijngaarden is inmiddels terug uit Darsilami. Dit is wat ze ons schreef over haar reis:
We hebben een geweldige tijd gehad in Gambia en hebben mooie projecten groot en klein kunnen ondersteunen. Van alle donaties  hebben we Buya's nurseryschool in Farato kunnen voorzien van nieuwe deuren, ramen,verf, pleisterwerk en vloeren. 
Een nieuwe nurseryschool in Fullakunda die nog gebouwd moet worden is financieel ondersteund zodat ze met de bouw kunnen starten,ook zijn er wat kleine individuele projectjes gesponsord, tien arme gezinnen in Darsilami hebben een wasteil met rijst,suiker,zeep, kaarsen, lucifers en ataya (thee) en wat Dalasi's (geld) gekregen en twee gezinnen kregen daar ook nog 50 kilo rijst extra bij.
Een gezin hebben we 3 zakken cement gegeven, hun zoontje is vorig jaar verdronken in de waterput omdat er geen muur omheen zat, nu kunnen ze een muur bouwen en kunnen er geen ongelukken meer gebeuren .
Ook dit jaar hebben we de projecten bezocht die we de vorige keer gesponsord hadden en konden met eigen ogen zien dat alles keurig is uitgevoerd, bij  het schooltje in Bajiran zijn ze druk in de weer met het bouwen van het nieuwe lokaaltje en in Macouda liggen de nieuwe vloeren in de lokalen zodat de kinderen er veilig kunnen lopen zonder zich te bezeren. Uiteraard ook weer de nodige medicijnen en verbandmiddelen in Macouda's healthcentre gebracht.Het was weer een mooie reis waar vreugde en verdriet dicht bij elkaar liggen.We hebben  de mutsjes her en der uitgedeeld aan de kinderen,ze zijn er echt gek op...!
Ik wil jullie namens de kinderen van Darsilami en omgeving hartelijk bedanken voor de mutsjes jullie hebben weer een hoop kinderen blij gemaakt..

zondag 9 maart 2014

Workshop Handwerkinloop

De Handwerkinloop in het Anne Frank bestaat al weer meer dan een jaar, en kan inmiddels op zo'n twintig vrouwen die komen handwerken bogen. Dat is ook geen wonder als je ziet welke leuke workshops Lenie geeft. Voor 26 maart is er weer een gepland, er wordt een hoesje voor bankpasjes of klantenkaarten gemaakt. Op de foto zie je alvast twee leuke voorbeelden. Dew workshop kost 3 euro en je kunt je opgeven via telefoonnummer 06-15447205. Wel even doen in verband met de hoeveelheid patronen en stofjes.

maandag 3 maart 2014

Berthi in het Rijksmuseum

foto: Velvet
Berthi was in het Rijksmuseum, en bezocht de tentoonstelling Jas aan! Haar verslag lees je op haar interessante blog. Het zou zó passen in onze reeks Handwerkcafé op reis...

Dank je wel Berthi, voor de altijd interessante artikelen op je blog.