Pagina's

maandag 10 november 2014

Zoom 11, slingerende koraalsteek


makkelijk18 draden uittrekken, bundel de draden per 2 en 2 diep met open zoom steek. Bundel op 1/3e  van onderen 2 bundeltjes draden met een dunne draad met een dubbele koraalsteek. Ga dan 1/3e hoger en bundel 4 spijltjes met een dubbele koraalsteek. Ga weer naar 1/3e. Bedenk dat wanneer je met een garen werkt dat een andere kleur heeft dan je stof, de draden die heen en weer lopen tussen de knopen goed te zien zullen zijn. Als dit niet mooi vindt, borduur dan deze zoom aan de achterzijde van je werk, dan is aan de voorzijde aleen de knoop zichtbaar.
Borduurwerk en tip: Jannie de Wit


Je kunt om de koraalsteek op de juiste plek te maken drie dingen doen:
a. schatten waar de knoop afwisselend boven en onder op 1/3e  van het open stuk moet komen, of
b. met een wateroplosbare stift voordat je de draden uittrekt, op 1/3e  en 2/3e  van de kant in de lengte een streep tekenen, en die als leidraad gebruiken. Later kun je de streep met water uitspoelen, danwel
Hier zie je hoe de middelste van de uit te trekken draden
nog niet zijn uitgehaald, waardoor je knoopjes
prachtig op zijn plek komen.
c. bij een losgeweven stof kun je er ook voor kiezen de middelste 6 van de uit te trekken draden voorlopig te laten staan. Je werkt de koraalsteken afwisselend onder en bovende 6 horizontale draden die je laat staan. Na het borduren trek je ze alsnog uit. Kies je deze methode, knip dan alvast alle 18 draden bij de afsluitrand door, zodat je alleen nog hoeft uit te trekken (anders loop je het risico dat je de borduurdraad doorknipt).
Deze zoom komt ook voor met een slag om de gebundelde draden, waarbij je dan uiteraard de 6 draden niet kunt laten staan. Je ziet hem o.a. in Miniature Heirloom Drawn Thread Sampler van Linda Driskell, patroon nr. 5, en in Les Jours à Fils Tirés, van Nisako Nihishu, pag. 32, fig. 40. Zie de literatuur lijst. Hij staat vast in nog meer boeken. Dit is de basis voor veel mooie open zomen met ingewikkelde slingerpatronen, veel voorkomend in de tijdschriften Vainicas 1t/m 14. 

Soms heb je geluk en zijn deze tijdschriften in Nederlandse handwerkwinkels te vinden. Wie antwoord krijgt van de uitgeverij moet het vooral even melden, want mijn pogingen tot contact stuitten op volledig stilzwijgen. Bij Italiaanse online winkels tref je veel publicaties op het gebied van open naaiwerk, ook deze Spaanse. Helaas zijn deze boeken en tijdschriften door de taalbarrière niet voor iedereen even bruikbaar.

2 opmerkingen: