donderdag 30 augustus 2012

Dekbed vol borduurwerk

Soms vallen we stil, zoals eerder beschreven, soms staat iedereen op om het nóg beter te kunnen zien! Dat was vandaag het geval bij het dekbed in wording, dat door Tineke helemaal vol wordt geborduurd met plaatjes van Beatrix Potter in kruissteek. Je moet het echt met eigen ogen zien om te begrijpen hoeveel werk er in dit werkstuk zit!








 Minstens zo bijzonder, en heel erg creatief, is het boek dat Marijke maakte voor haar kleinkind. Ze borduurde op dik vilt het hele huis van haar dochter, met de kleinste details, kastjes die open kunnen en waar dan potten en pannen te zien zijn, echt ontzettend leuk!





Natuurlijk was er nog veel meer te zien, was er iemand jarig waar we voor zongen, en had Cora haar gehaakte truitje af.

We hebben 232 mutsen voor Darsilami, en er werd voorgesteld om als je het breien voor Darsilami nog niet zat bent, dan nu maar over te stappen op poncho's. Het patroon vind je bij het patroon van het mutsje, onder het tabblad bovenaan de pagina.
    



Corry had een voorbeeld van een omgehaakte zakdoek meegebracht om te laten zien aan iemand die daar om had gevraagd.


Corry maakte voor al haar neefjes en nichtjes een zakdoek naar een tekening die zij zelf mochten maken. Op de foto's zijn deze figuren door Corry met heel fijne steekjes op de zakdoek weergegeven. Dat Johan in 1981 een mannetje met piemeltje tekende, is dus door tante Corry met naald en draad vastgelegd. Slijtplekjes in de zakdoek maken duidelijk dat Johan de doek ook veel heeft gebruikt.
Alweer een oorspronkelijk idee; de inspiratie ligt in het Handwerkcafé voor het oprapen.

Met de gehaakte randjes sluiten we de extra aandacht voor het haken in het Handwerkcafé af, de inspiratie was ook daar duidelijk. We hebben veel deelneemsters zien haken de afgelopen tijd. We hebben een aantal haakdiploma's aan volwassenen uitgereikt. De vrouwen die speciaal naar het Handwerkcafé kwamen om te leren haken hebben we ook al weer wat keren terug gezien. De kinderen die in het café kwamen haken waren meegenomen door Mama of Oma die het zo leuk vond. Die meiden hebben niet terug gezien. We verzinnen vast nog wel een keer iets waar meisjes wel enthousiast   over zijn!

donderdag 16 augustus 2012

Handwerkcafé op reis: Floriade

  
Al eerder was de Floriade onderwerp van gesprek op dit blog. De knuffelboom moest met eigen ogen worden gezien, en dat gevoel kenden meer mensen. Een mevrouw poseerde langdurig voor de boom. Op de vraag of ze mee had gebreid keek ze verbaasd. Natuurlijk niet!    



In de stand van Azerbeidzjan was mooi handwerk te zien. Wie meer over handwerk uit Azerbeidzjan wil weten, kan even kijken op (daar is ze weer!) het blog van Berthi.

De ontwerpen van Jan Taminiau zijn geïnspireerd "door zijn liefde voor cultuur, natuur, kwaliteit en duurzaamheid" (uit Floriade 2012, Capitool reisgids)








woensdag 15 augustus 2012

Bewondering...

Soms vallen we in het handwerkcafé allemaal tegelijk stil om iets werkelijk prachtigs te bewonderen. Afgelopen donderdag was zo'n keer. Deze foto's laten het werk zien van Jessica Grimm, die regelmatig het handwerkcafé bezoekt. De link naar haar website staat rechts bij de links, onder het kopje handwerk cursussen/lessen
   


Maar, er was meer de moeite van het bekijken waard. Mieke had veel gehaakts meegenomen, en droeg zelf een felgroene gehaakt halssierraad. Ook het collier op standaard is gehaakt!

met dun metaaldraad gehaakt!



oud gehaakt kleedje
 Verder werd er ook nog geborduurd, de afgelopen week:



En Gerda had haar Mega-kruissteekproject af: 


zondag 5 augustus 2012

Handwerkcafé op reis: Zweden

Betty ging naar Zweden en hield haar ogen open om Zweeds handwerk te vinden. Samen met haar dochter Dianne bekeken zij het Zweeds wolborduren. Dit is wat Dianne daarover meld:






foto's (met toestemming) van; 


Yllebroderi betekent wolborduren en is een handwerk uit de zuidelijkste provincie van Zweden (Skåne) dat nog steeds in gebruik is.
Skåne wordt wat textiel betreft als het rijkste deel van Zweden beschouwd en in de eeuwen 1700 en 1800 werden er vele borduurwerken vervaardigd. 

'Wolgeborduurd' werden kussens (met name voor open paardewagens), dekens en bekleding voor houten banken. Met veel verschillende soorten steken werd wollen stof met wollen garen versierd. Men werkte zeer spaarzaam met de wol, die vooral op de voorkant van de stof zit en aan de achterkant maar met hele kleine steekjes vast zit. 

Veel voorkomende motieven waren bloemen, paarden, vogels en jaartallen. De borduurwerken vertelden op folkloristische wijze een verhaal.
Het wollen materiaal kwam van eigen huishouden: schapen werden geschoren en de wol werd gekaard, gesponnen, getwijnd en geverfd voordat er geborduurd en gewoven kon worden.
De kussens werden meestal versierd met kwasten, van wol maar ook van reepjes mooie stof. 

Tegenwoordig wordt het wolborduren toegepast op kussens, kleden, tasjes, speldenkussens, wanten, polswarmers, brosches, versierde wollen dieren, kleding etc.
Het is een creatieve bezigheid die tevens het eigen ontwerpen aanspreekt.
Bovenstaande werkstukken zijn te koop als pakket, sommige zijn kopieën zijn van oude werkstukken, andere zijn moderne ontwerpen, allemaal verkrijgbaar via de link onder de foto's.

Ooit was Skåne een deel van Denemarken en dat is in het borduurwerk terug te zien.  Lilian bezocht Deense musea met "wolgeborduurde" stukken en deed een paar jaar een cursus Scandinavisch wolborduren. Daarin komen veel van dezelfde motieven terug:






Wie meer over Zweeds en Scandinavisch handwerk wil weten kan ook nog even gaan kijken bij Berthi's weblog: over Zweeds borduurwerk en hier over Landskrona of hier, prinses Madeleine in klederdracht. Wie de Scandinavische klederdracht nog beter wil bekijken, klikt  op het weblog  van Willy, een feest voor de ogen met zoveel moois uit Scandinavië.

donderdag 2 augustus 2012

Knuffelboom Floriade en die-hards..

De Floriade en die hards hebben niet per sé iets met elkaar te maken. 

De die-hards waren er. De Floriade met de knuffelboom daar werd besproken.. 

Ziehier onze die-hards: Anne komt al weken toch naar het café met haar rechterhand in groen gips na een operatie aan haar hand.. nu is daar ook Lia, met haar linkerpols in rood gips.. Je laat een kleinigheid als gips je er toch zeker niet van weerhouden om naar het Handwerkcafé te komen?? :-)



Vandaag in het Handwerkcafé kwam de knuffelboom van de Floriade ter sprake. Een duidelijk geval van "wildbreien". Wie het filmpje bekijkt vraagt zich af of de breisters ook zo wild zijn? Het toont in ieder geval aan dat wie jong van hart en geest is, mee kan doen met de rage van wildbreien!



Naar aanleiding van ons gesprek vertelde Corry dat zij al in 2010 meedeed om een boom met breiwerk in te pakken:
"In de nieuwsbrief van de Hortus Botanicus in Leiden van januari 2010 stond een oproep. Een kunstenares wilde een boom inbreien. Zij zocht daarom breisters. Op 23 januari stonden er zakjes wol met een werktekening klaar in het restaurant. Ik had een zakje met oranje wol en moest een lapje van 40 cm bij 40 cm breien. In een mum van tijd had ieder zakje een breister. Uiterlijk 6 maart moesten alle lapjes ingeleverd zijn en kon de kunstenares aan de slag. Zie het resultaat op de foto's.Er zijn ook nog bloemen gehaakt en rondom de boom geplaatst. In het voorjaar toen de bladeren weer aan de boom kwamen is de boom weer uitgepakt."
Corry stuurt onderstaande foto's mee.




Onze eigen super amigurumi haakster Anne was ook weer druk bezig geweest. Haar nieuwste creatie, een gehaakte taartpunt was al weer weggegeven. Aan een nieuwe werd druk gewerkt. Hier de foto van de taartpunt. Je zou er trek van krijgen! Verder waren er natuurlijk weer allerlei leuke en mooie dingen te zien.. Ondanks vakantie en mooi weer waren er opnieuw twee nieuwe deelneemsters.


Naaldenboekjes van Lia met mandala

Zwartwerk van Mieke

Wat een beauty, Mieke!

Gezellig druk 


mini gehaakte vlinders en lieve heersbeestjes..
een mobile in wording van Jos


Amish tafereeltje van At




De Boog doet helaas ook mee met ander actueel nieuws. In de komende week zal de gemeente asbest laten verwijderen uit de plafonds van De Boog. Er is ons verzekerd dat het volgende week donderdag weer helemaal klaar zal zijn. Houd voor het laatste nieuws (een mens weet maar nooit!) de website van het café scherp in de gaten of bel even voor je in de auto stapt of op de fiets klimt.