dinsdag 30 augustus 2011

Tentoonstelling bibliotheek De Groene Venen

De tentoonstelling in de bibliotheek van Waddinxveen loopt van 1 september tot en met 30 september.
Er zijn veel verschillende textiele werkvormen te zien. De meest bekende behoeven geen nadere toelichting, maar enkele minder bekende vormen van handwerk lichten wij hier even toe:

Mailart: geborduurde enveloppen, echt per post verzonden.
Deze vorm van borduren is een echte rage geworden. Ook Waddinxveense handwerksters wagen zich aan het borduren en per post versturen van deze kunstige envelopjes. De workshop dit voorjaar was een groot succes en de eerste ronde van het Handwerkcafé ging op 1 september op de bus. Ervaring leert dat geborduurde enveloppen niet vaker zoekraken dan gewone post stukken.

Modern vrij borduren:
we hebben maar 2 exemplaren hiervan, een doorschijnend paneeltje met daarin gevat de zaadvliesjes van de Judaspenning, en een cadeau verpakking van machinaal borduurwerk op geverfde stof.  Dit soort moderne, minder tijdrovende vormen van handwerken vind je terug in publicaties als Stitch. Ons voorbeeld met Judaspenning werd met de hand geborduurd; vaak zie je dit werk ook machinaal uitgevoerd.

Modern Schwalm borduurwerk, ook
wel Hessenstickerei genoemd
antiek Hedebo, museum stuk
Veel soorten witwerk: Richelieu borduurwerk, lopertje in Schwalmwerk. Schwalm is een streek in Duitsland waar deze borduurtechniek werd en wordt beoefend.

Deens witwerk Hedebo: Dit witwerk komt uit de streek rond Kopenhagen, de zg. heidebuurt. Dit borduurwerk is te onderscheiden in verschillende technieken, die elkaar opvolgen in tijd. Het oudste is het taellesyning, oftewel tellend borduren. Horizontaal, verticaal en diagonaal verlopen de patronen. Dit ontwikkelde zich vanaf ongeveer 1700. Bij dragverk worden horizontaal en verticaal draden uitgetrokken, waarna op het zo ontstane net wordt geborduurd in stopsteek. Daarna volgen rudesyning, hvidsom, baldyring, en udklipshedebo, de laatste vorm waarbij de draadrichting van de stof niet meer wordt aangehouden. Van alle technieken hebben we een voorbeeld in de vitrines liggen. Handwerken zonder Grenzen publiceerde een artikelen reeks over deze techniek in de nummers 156-162.

Modern Hardanger
Noors witwerk Hardanger:
Deze vorm van borduren is ook in Nederland erg populair. Oorspronkelijk een witwerk borduurtechniek uit de streek rond het Hardangerfjord, is het met Noorse immigranten mee naar de VS gegaan, waar het verder werd ontwikkeld. De tegenwoordige Hardanger borduurwerken worden ook vaak in kleur geborduurd.


Italiaans witwerk Punto Antico.
Punto Antico betekent letterlijk oude steek. Dit borduurwerk was oorspronkelijk net als de twee bovenstaande technieken bedoeld om kledingstukken en huishoudelijk textiel zoals hemden, schorten, tafelkleden, kussens e.d. mee te verfraaien. Tegenwoordig wordt ook dit borduurwerk vaak in kleur gemaakt. Veel voorkomende steken zijn: hokjessteek,  platsteek en staafknoop.

Vilt versieren:
Vilt is erg in de mode. Het is eenvoudig te verwerken, wat het erg geschikt maakt voor kinderen en beginnende handwerksters. Er vallen leuke resultaten mee te behalen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor de meer gevorderden is er natuurlijk altijd de mogelijkheid zelf vilt te maken tijdens een workshop.

donderdag 25 augustus 2011

Wie verre reizen doet..


.. kan veel vertellen, luidt het spreekwoord. Wie in de vakantie ook wat wil opsteken over handwerken, hoeft maar even te zoeken op internet en de mogelijkheden voor een bezoekje stapelen zich op..

Eén van de deelneemsters aan het handwerkcafé, Lilian, vertelt:
"Via het handwerkblog van Jeanette heb ik contact gelegd met Maria Elide Melina, van de vereniging Ago, Aga e fantasia, omdat wij in de vakantie in haar woonplaats, Pistoia zouden verblijven. Maandagmiddag maakte ze twee uur voor me vrij, ik mocht haar specialiteit, het Deruta open naaiwerk, dat vroeger vooral in Pistoia werd beoefend komen bekijken.

Maria Elida heeft deze techniek nieuw leven in geblazen, nadat deze soort borduurwerk door bijna niemand meer werd gemaakt. Nog even en de know-how zou geheel verloren zijn gegaan.. Talloze voorbeelden van deze mooie open naaiwerk techniek liet zij me zien, van kleine ringen kussentjes en bonbonzakjes (een attentie die bij een huwelijk of doop worden gegeven aan de gasten) tot een complete trouwjapon, inclusief accessoires zoals schoenen en een stola.

Laura, de zus van Maria Elide was speciaal gekomen om te tolken, en dat ging prima. Binnenkort komt er een boek uit over het Deruta open naaiwerk, zodat meer mensen dan alleen de leden van de vereniging Ago, Aga e fantasia deze bijzondere techniek kunnen leren.
Geborduurd naambord van de vereiniging

detail Deruta borduurwerk
 Ik kreeg ook geweldige voorbeelden te zien van Punto Antico, van Reticello, van Casalguidi (dat ook typisch uit de streek rond Pistoia komt).

Detail kleed met reticello




trouwschoenen met borduurwerk!

stola bij een trouwjapon

Laura en Maria Elide houden een van drie panelen van een gordijn op

stoel in Deruta borduurwerk

zgn. bonbonnieres

Casalguidi

Casalguidi

detail kleed in Casalguidi

detail van onderstaand tafelkleed in Punto Antico


Lijfje van een tweede (!!) trouwjapon

ringenkussentje

Trouwjapon

reticello

merklap van open naaiwerk patronen

detail open naaiwerk

reticello


Bijna durfde ik mijn kleine muisje in Marker wit-sneewerk niet meer te geven, maar Maria Elide vond het schattig, en merkte op dat de fantasie om van een klein borduurwerkje een muisje te vormen nu juist is wat veel Italiaanse borduursters missen, en dat zij die fantasie graag stimuleert. "Italiaanse borduursters houden zich graag aan de klassieke ontwerpen: tafelkleden, kussens, siervoorwerpen, lampenkappen"
Maria Elida vertelde toen ik ernaar vroeg: nee, ze zat niet de hele dag te borduren en ja, ze maakte ook schoon, zorgt voor man en kinderen, maar ze borduurt wel heel erg graag!

Met grenzeloze bewondering kwam ik weer thuis bij mijn reisgenoten, die wel zagen dat ik onder de indruk was, maar pas thuis kon ik een borduurvriendin bellen en eindeloos vertellen over al het moois dat ik heb gezien...