donderdag 25 november 2010

Kleedjes de kast uit!

Cora B. vertelt met veel plezier over haar kleed uit de 60-er jaren
Vandaag waren er veel, heel veel kleedjes te zien in het handwerkcafé. Veel handwerksters hadden gehoor gegeven aan de oproep kleden en kleedjes in hun bezit, mee te nemen naar het handwerkcafé. De kleden zijn mooi, versleten, gevlekt, door dierbaren gemaakt, uit een erfenis. Je kunt van alles bedenken. Wat opvalt is dat er bij ieder kleedje een verhaal hoort. Je kunt alle kleedjes en het bijbehorende verhaal hier bekijken. Klik op de kleine kiekjes en ze worden groot getoond.
We hebben inmiddels al 5 mutsjes voor India, er komen er nog veel meer! Tot eind januari kun je ze inleveren bij het Handwerkcafé. Zelf opsturen mag natuurlijk ook.

Gezellig samen handwerken
Kijk, dat doe je zó


Bijna is het borduurwerkje van de workshop af! 


Ik heb geen oude kleden.. ach, deze is slechts 40 jaar :-)
Cora legt uit hoe je een vlek uit een kleed kunt krijgen


en natuurlijk lagen de kleden gewoon op tafel. 3 lagen dik hier en daar..

Handwerkcafé Zwolle online

Goede ideeën zijn besmettelijk: handwerkcafé Zwolle heeft nu ook een eigen weblog: klik hier om de website te bekijken. De link staat ook in de kolom met handwerksites rechts op dit blog.

Als je gaat kijken, vergeet dan niet het log te lezen over 11 december a.s. Het belooft een fantastische dag te worden.

maandag 22 november 2010

Brei voor India

Credits foto: Save the Children
Monique van stichting Vonk stuurde mij de volgende link brei voor India.
In India sterven veel baby's door onderkoeling. Een klein wollen mutsje kan in dit geval het leven van een pasgeborene redden. Ben je een breister, brei dan mee. Het patroon en alle bijzonderheden vind je op bovengenoemde site.

UU kunt de kinderen in India helpen door een mutsje te breien om onderkoeling tegen te gaan. Een mutsje kan het leven redden van een pasgeboren baby. Uw mutsje wordt in India uitgedeeld door onze verpleegkundigen in de mobiele klinieken, terwijl ze voorlichting geven aan de ouders. Doe mee, en brei een mutsje voor een baby in India. U kunt hiermee levens redden! kunt de kinderen in India helpen door een mutsje te breien om onderkoeling tegen te gaan. Een mutsje kan het leven redden van een pasgeboren baby. Uw mutsje wordt in India uitgedeeld door onze verpleegkundigen in de mobiele klinieken, terwijl ze voorlichting geven aan de ouders. Doe mee, en brei een mutsje voor een baby in India. U kunt hiermee levens redden!

Kleedjes de kast uit!

Met de terugkeer van het bloemetjesbehang, de plastic kuipstoeltjes en de kleuren uit de jaren '70, doet het Handwerkcafé Waddinxveen nu ook mee met de retro trend. Wij roepen op om alle geborduurde kleedjes en kleden die zich bevinden in kasten, op rommelzolders en waar je verder nog zoiets verstopt, in ere te herstellen. 

Hoeveel herinneringen kleven er niet aan de charmante, met opvulwerk geborduurde tafellakens? Rozen, ranken, Brabants bont, paashaasjes en kerstmotieven als denneappels en kerstklokken..  Doorgestopte kleedjes van Beiers bont.
Hoevelen van ons zijn, jong, verliefd en handig met naald en draad niet begonnen aan een vrolijk geborduurd ontbijtlaken? En van hoeveel van ons is datzelfde laken afgemaakt door Oma? 

Daarom: doe mee met de actie kleedjes de kast uit en stuur een foto in van je eigen lieve, afzichtelijke, nieuwe, oude of nagenoeg versleten geborduurde tafelkleedje. Vertel ook vooral het verhaal dat er bij hoort.

Stuur ons ook een foto als je kleed nog niet af is en maak het een van je doelen voor 2011 om dat kleed af te maken! Kleedjes de kast uit! Kom je donderdag naar het handwerkcafé, neem dan je kleedje mee, gaan we met zijn allen “back to the fifties, sixties, seventies of misschien gewoon naar drie jaar geleden :-)
Kortom, leg weer eens een geborduurd kleedje op tafel, gezellig bij het zondagse ontbijtje.

Je kunt je mail richten aan: handwerkcafewaddinxveen@gmail.com   

zondag 14 november 2010

Grote zus Handwerkcafé Zwolle

Het handwerkcafé Waddinxveen is gevormd naar voorbeeld van het handwerkcafé Zwolle. In Zwolle hebben ze hun zaakjes goed voor elkaar: het café heeft daar onderdak in het Stedelijk Museum.
Samen organiseren ze : De kunst van het versieren.

Ien Rappolt is een bekende naam onder handwerksters, zij geeft vaker lezingen en schrijft over haar reizen door China voor Handwerken zonder Grenzen.

Misschien een leuk idee voor een handwerkvriendinnendag (mooi woord voor scrabble :-) )?

donderdag 11 november 2010

Kerstworkshop

Lilian met kerstslinger
Na alle commotie over het onderkomen van het handwerkcafé was het des te leuker om vandaag zo'n volle bak te hebben bij de kerstworkshop. Met vijfentwintig vrouwen hebben we een kei-gezellige middag gehad, waarbij we heel hard werkten aan het Hardanger kerstornamentje. Sommigen borduurden al eerder in de Hardanger-techniek, anderen kenden deze borduurtechniek nog helemaal niet. Na een vrolijk begin  en een eerste uitleg van Lilian stond het zweet al gauw in de handen van de borduursters. Het borduren valt wel mee, maar het tellen! En wat zijn twaalf draadjes op een centimeter eigenlijk lastig te zien!
Het openblijven van De Boog is nog steeds onzeker, daarom zijn we heel blij dat we met ingang van december terecht kunnen in het gebouw Kreater, aan de Kerkstraat 13. Dit ligt schuin tegenover het stoffenwinkeltje. Daar blijft Yvonne voor ons zorgen. Wat heerlijk dat we als Handwerkcafé zoveel goede wil en medewerking krijgen. De tijden van het Handwerkcafé blijven van 13.15 tot 16.00 uur. Wat valt er nog meer te zeggen? Er was koffie en thee, er waren Kerstkansjes van koek en chocolade, er waren bloemen bij wijze van bedankje voor Yvonne en Lilian. En we zijn blij dat het nog 7 weken duurt voor het Kerst is, want we hebben zeker nog een paar keer nodig om het kerstornamentje af te maken!
Anneke geeft les



tellen, tellen, tellen

Uitleg


Wat heerlijk om meer docenten te hebben :-)




Het voorbeeld en het patroon




dinsdag 9 november 2010

Over soep en niet zo heet eten..

Gisterenavond had ik een opgeluchte Yvonne (van De Boog) aan de telefoon. De Boog blijft voorlopig toch nog open. Het spreekwoord: "De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend"  is dus maar weer eens waar gebleken!


Onze workshop a.s. donderdag kan dus op de gewone locatie doorgang vinden. 

Zo gezellig was de workshop 2009
Of we in de toekomst onderdak hebben is nog steeds wel de vraag. We houden ons dus aanbevolen voor suggesties en reeële voorstellen voor een andere GRATIS locatie. Het Handwerkcafé Waddinxveen is geen vereniging, stichting of andere rechtsvorm. Het heeft geen bestuur, en er zijn dus ook geen inkomsten waaruit zaalhuur kan worden betaald. Wel kan een locatie natuurlijk de thee of koffie iets duurder maken en daaruit een vergoeding voor het gebruik van de ruimte halen.

Handwerkcafé Waddinxveen heeft nu ook een mailadres: handwerkcafewaddinxveen@gmail.com
We zien mail over het café, en mogelijke nieuwe locaties graag tegemoet.

maandag 8 november 2010

Nieuwe locatie voor Handwerkcafé

De gemeente Waddinxveen heeft het bestuur van buurtcentrum De Boog ontbonden, en het buurthuis is met onmiddellijke ingang niet meer beschikbaar voor het Handwerkcafé Waddinxveen. Alle handwerksters waren natuurlijk zeer teleurgesteld dat het café moet verkassen. Voor de workshop van 11 november a.s. is ons toegezegd dat we terecht kunnen in het Kreater, aan de Kerklaan 13. Of wij daar ook in de toekomst een plekje vinden is op dit moment niet zeker.

Dit is wat mij op dit moment bekend is. Houd vooral dit weblog in de gaten voor de laatste berichten over de locatie van het Handwerkcafé. Afgezien van de verontrustende berichten, was het donderdag gezellig en werd er geanimeerd gehandwerkt, en gebrainstormd over mogelijke nieuwe locaties voor ons café. De foto's spreken weer voor zich.

Biscornus(speldenkussentjes) van Lia 


Handschoenen zonder vingertoppen

Poppenjurk, zelf gehaakt, kantje zelf geklost door Lenie

Poppenmutsje



Het huis vordert gestaag!

Nieuwe boeken

Marjolein Bastin, ook in kruissteek mooi



Tafelkleed vordert ook gestaag :-)

Anja heeft op tijd voor de volgende
workshop haar kerstornamentje af

Oude handwerkboeken, te geef


.