donderdag 28 oktober 2010

Zoveel technieken..

Vandaag kwam iemand van de wijkkrant foto's maken.. ze vroeg welke technieken werden beoefend.. dat waren er veel: quilten, borduren, breien, haken.. Wat borduren betreft onderscheidden we vandaag de volgende technieken: ingrijpsteek, kruissteken, wolborduren, Hardanger, Perzisch ajour.
Wil borduurde dit lieve stel. 

Vergis je niet in de maat, ze zijn héél groot!

gebreid tasje met rode voering

Hardanger en open naaiwerklap

Oude, maar heel leuke boeken van Mieke

Perzisch ajour proeflapje

proeflapjes wolborduren

Cora had weer mooie kanten zakdoekjes bij zich..


heerlijke gymtas voor een kleindochter

Wat een idee! Gebruik een dia koffer als opbergdoos voor borduurzijde

wikkel de zijde om de dia raampjes

dit borduurwerk wordt aangepast: in plaats van het huis uit het oorspronkelijke ontwerp, borduurt de 82 jarige handwerkster haar vorige (eigen) huis , met de berk die ervoor stond..

Cora enAnneke maken gekheid met nieuw aangekomen loepjes. De groene stickers zitten er nog op!
De foto's spreken weer boekdelen.

donderdag 21 oktober 2010

jong geleerd..

De herfstvakantie zorgde ervoor dat we onze jongste bezoekster tot nu toe op bezoek hadden vandaag, Zoë, 6 jaar, mocht met Oma Lenie mee. Zoë breit al aardig en had een pop met zelfgebreide sjaal bij zich om aan de andere handwerksters te laten zien. Volgens mij heeft Zoë nog meer poppen, want een nieuwe sjaal stond alweer op de pennen. Chantal was vandaag jarig, en trakteerde op heerlijke zelfgebakken muffins en cakes. Het was heerlijk, bedankt Chantal!
Zoë geconcentreerd aan het breien

Anneke's tafelkleed vordert gestaag
Colbert borduurwerk
Samen met Oma pompons maken

Voor fijn werk is zo'n loep-brilletje ideaal
Colbert borduurwerk van Mieke

Lenie bracht dit prachtige, fijn batisten zakdoekje mee. 

Even overleg voordat we verdergaan met Hedebo borduren 
Zoë als fotomodel met sjaal
Naaldenboekje in wording

We hoorden dat bij de Vrouwen van Nu, in Zuid-Holland het handwerken weer op de agenda staat, en dat in Moerkapelle een groep vrouwen heel actief is in het maken van droomdekentjes voor ernstig zieke kinderen.

donderdag 14 oktober 2010

Roemeense steek, flanelsteek

frivolité
De foto links laat een oud frivolité kleedje zien. Een prachtig werkstuk dat uit een erfenis in handen van Cora kwam, en die was weer zo aardig het mee te nemen zodat we er allemaal even van konden genieten.
Vandaag waren er toevallig drie dames die OOIT aan een tafelkleed waren begonnen en zich hebben voorgenomen die nu eens op het handwerkcafé af te maken. Tafelkleden zijn berucht om hun enthousiaste begin en roemloze einde in een plastic tasje onderin een kast of op zolder! Er komt ook vaak zo vreselijk veel opvulwerk bij kijken. Doe je dat met platsteken, dan is het bezwaar dat de steken erg lang kunnen zijn. Met ingrijpsteken moet je al haast met een borduur ring werken om het werk strak te houden.. niet echt ontspannend werken dus.
Anneke had er wat op bedacht: die vulde de blaadjes op met de flanelsteek. Een animatie van deze steek kun je hier vinden. Klik op het uitrolmenu dat je ziet en klik dan op "surface stitches - herringbone".  Lilian liet zien hoe de Roemeense steek (klik op "stitches" en kies Romanian couching) ook beduidend minder borduurgaren vergt dan een platsteek of een ingrijpsteek. Heel veel steken vind je hier. Kies "steken" en je ziet heel veel voorbeelden.

met engelengeduld met één draadje over  één draadje borduren
dit wordt enorm.. en prachtig :-)
Het rangschikken van foto's op blogger is me nog een raadsel, dus hier wat ongezellig door elkaar gezet, de foto's van vandaag. In het handwerkcafé was het weer supergezellig..
Marjo heeft haar honden vereeuwigd in kruissteek
en heel mooi ingelijst..

met werkje van kerst uit de kast gehaald

heel veel opvulwerk!
..en deze ook..

gehaakte knuffels van Lia
en onze onmisbare stille kracht Yvon,
die iedereen van koffie en thee voorziet,  tafels schikt, de Boog runt..
even lekker met een kop thee neuzen in een haakboek

woensdag 13 oktober 2010

Voor wie van handwerken houdt...

is op de website van Merkwaardig het een en ander te zien dat je zal doen watertanden..
Deze foto's zijn genomen op de activiteitendag van de vereniging. Leden nemen mee wat ze onder handen hebben, waar ze trots op zijn en met anderen willen delen. Op deze activiteitendag kan iedereen die dat wil, deelnemen aan een workshop. Zo kun je even "proeven" van verschillende technieken.

Wie van deze foto's zo enthousiast wordt dat ze meteen lid wil worden, kan hier lezen hoe dat kan.

donderdag 7 oktober 2010

Het handwerkcafé bruist!

Quilten, kruissteek borduren, Hardanger borduren, breien, haken: zo maar een greep uit de technieken die vandaag door de deelnemers aan het Handwerkcafé werden beoefend. We hebben heerlijk geneusd in Spaanse handwerkbladen, meegenomen door een van de bezoeksters. Er waren krakelingen, biscuitjes en appel/kaneel muffins bij de thee.. Het was weer heerlijk (letterlijk en figuurlijk); bijpraten en inspiratie opdoen.
Er zijn inmiddels 18 aanmeldingen voor de workshop op 11 november: kersthart borduren. We kunnen nog twee aanmeldingen hebben, maar dan zitten we echt VOL. Na enig rekenwerk en uitspitten van catalogi is de definitieve prijs van de materialen voor de workshop bepaald op 7.50 euro. Wil je meedoen en heb je je nog niet aangemeld, doe dit dan gauw op het telefoon nummer bovenaan dit blog.